Sony Xperia L – Recenzija

Multimedija

Sony Xperia L još je jedan model koji dolazi s novom koncepcijom galerije fotografije i videa, tj. Albuma. Razdijeljen je u dva taba od kojih prvi prikazuje slike razvrstane po vremenu nastajanja, dok drugi prikazuje albume organizirane po mapama koje mobu biti i online (Facebook, Pisaca…). Prikaz malih sličica u tabu “slike” koncipiran je tako da ih gestom štipanja povećavate ili smanjujete i što su sličice manje, to ih više stane na zaslon. Ostale mogućnosti su više-manje poznate, znači, nude se uobičajene mogućnosti podjele sadržaja na društvenim mrežama i raznim cloud servisima te slanje mailom i MMS-om. Imamo i jednostavan uređivač fotografija s mogućnostima rotacije i izrezivanja.

Reprodukcija videa može se pokrenuti izravno iz galerije, ali postoji i posebna aplikacija Filmovi. Uređaj je bez problema reproducirao većinu DivX i MKV datoteka, ali je i ovdje izostala podrška za inače problematični AC3 audio codec pa su takvi filmovi reproducirani bez zvuka. U tom slučaju je potrebno potražiti alternativni video player u Google Play trgovini, a preporuka, kao i svaki put, ide za vPlayer.

Walkman, standardna aplikacija za reprodukciju glazbe na Sonyjevim smartfonima, prisutan je i na Xperiji L te je vizualno bolje koncipiran od većine konkurentskih glazbenih svirača. Kvaliteta zvuka, u okvirima vanjskog zvučnika koji je prosječne jačine, je vrlo dobra, dok je doživljaj uz upotrebu slušalica na osjetno višoj razini.

Kamera

8 MP kamera dolazi sa sučeljem i prilično širokom spektrom mogućnosti koje smo upoznali na drugim (uglavnom skupljim) ovogodišnjim Sonyjevim modelima. Koncipirano je tako da ne treba posebno prebacivati između foto i video načina, iako će za podešavanje postavki ipak trebati odabrati videokameru ili “normalni” način. Od ostalih mogućnosti spomenimo još i izbor efekata, panoramu, odabir scene, prednju kameru koja također snima video, a u glavnom izborniku možemo odabrati i HDR način te postavke bljeskalice.

Ulaskom u postavke kamere možemo odabrati veličine slike: 8 MP, 5 MP, 2 MP(4:3), 2 MP (16:9) i VGA. Tu je još i samookidač, snimanje predmeta u pokretu, podešavanje ekspozicije, način fokusiranja, balans bijele boje, ISO osjetljivost, mjerenje svjetlosti, digitalna stabilizacija i geooznačavanje. Cijeli doživljaj fotografiranja upotpunjava fizička tipka za kameru s dvostrukim hodom (fokusiranje, okidanje).

Kod video snimanja prisutne su više-manje iste mogućnosti, a najveća rezolucija snimanja je 720p.

Kvaliteta fotografija je na prilično dobroj razini i možemo reći da se radi o jednoj od boljih kamera na uređajima u ovom cjenovnom rangu. Fotografije na vanjskom svjetlu su pune detalja, s vjernim prikazom boja, a niti u slabijim svjetlosnim uvjetima ne zaostaju puno.

Baterija

Sony Xperia L dolazi s baterijom kapaciteta 1730 mAh i ne donosi nikakva posebna iznenađenja. Baterija će jednim normalnim načinom korištenja osigurati jedan cijeli dan neprekidnog rada, kao što je na Androidima ove veličine zaslona i uobičajeno. Naravno, ako isključite automatsku sinkronizaciju i na internet se spajate povremeno, nešto energije ćete uštedjeti, ali ne očekujte da se autonomija udvostruči jer u ovakvom režimu može potrajati tek nešto više od jednog dana. Dodatne uštede možete postići prebacivanjem rada na 2G mrežu.

Zaključak

S obzirom na zaista velik broj Sonyjevih modela izbačenih na tržište u zadnjih godinu dana, nismo sigurni je li ovaj model pametno nazivati bilo čijim nasljednikom. Dizajnom donekle podsjeća na Xperiju J, od koje je hardverski ipak vidljivo jači, ali je vremenska razlika koja ih dijeli relativno mala. Mogli bismo ga nazvati svojevrsnim nasljednikom i Xperije U, od koje ima osjetno veći zaslon ili Xperije P koja ipak ima malo veću rezoluciju i gustoću točaka.

Bilo kako bilo, Sony Xperia L je kompromis između relativno dobrih karakteristika modernog smartfona i razumne cijene. Radi se o prilično dobrom omjeru uloženog i dobivenog jer za 2000 kuna nudi solidan hardver, 4,3” zaslon, dobar dizajn i prilično kvalitetnu kameru, barem kada je fotografija u pitanju. Zadovoljit će svakog prosječnog korisnika, a možda čak i one malo zahtjevnije koji ipak ne žele plaćati više.

 

Stranice: 1 2 3


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT