Sony Xperia Z1 – Recenzija

Kada je ovog proljeća stigao na tržište, Sony Xperia Z je bio prvi Sonyjev top model koji je se mogao mjeriti s najboljima u klasi i predstavljao je svojevrsnu revoluciju u ponudi ovog proizvođača. Do tada Sony jednostavno nije imao model kojim bi uspješno konkurirao iPhoneu i Samsungovoj Galaxy S seriji pa je Xperijom Z napokon probio led. Sada, osam mjeseci nakon lansiranja, Xperia Z dobiva nasljednika koji kroči sada već utabanom stazom. Usput spomenimo i izvrsni tablet Sony Xperia Tablet Z te phablet Sony Xperia Z Ultra, koji su nastali da istoj filozofiji i predstavljaju kompletnu obitelj Xperia Z uređaja.

Sony Xperia Z1 predstavlja sljedeći logičan korak u razvoju Sonyjevog portfolia i za razliku od prethodnika ima sva svojstva evolucije. Slijedi istu dizajnersku crtu, otporan je na vodu i prašinu, malčice je veći i teži, donosi najjači procesor na tržištu i hvali se 20 MP kamerom te 3000 mAh baterijom. Kako nas se uređaj dojmio i kako je prošao na našem testu, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 144 x 74 x 8.5 mm

Masa: 170 grama

Zaslon: 5,0”, TFT, 1920×1080, 441 ppi, zaštita protiv grebanja

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,26 GHz

GPU: Adreno 330

RAM: 2 GB

Interna memorija: 16 GB (dostupno 11,7 GB)

Utor za microSD memorijske kartice

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, micro USB, MHL

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 100 mbps

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 20.7 MP

Video kamera: 1080p 30 fps, HDR

Prednja kamera: 2 MP, 1080p 30 fps

Baterija: 3000 mah

Prednosti

Dizajn i kvaliteta izrade

Odličan zaslon

Najjači trenutno dostupan procesor

Otporan na vodu i prašinu (IP58)

Odlična 20 MP kamera

Nedostaci

Veći i teži od prethodnika

Nema izmjenjivu bateriju

Uvodni video:

Dizajn i kućište

 IMG_4335 IMG_4336 IMG_4337 IMG_4338 IMG_4340 IMG_4341 IMG_4342 IMG_4343 IMG_4344 IMG_4345 IMG_4346

Sony Xperia Z1 slijedi dizajnerske smjernice koje je zacrtao njegov prethodnik, s tom razlikom što je sam uređaj 5 mm dulji, 3 mm širi i 0,5 mm deblji, no najveća zamjerka ide na račun povećanja mase koja iznosi nemalih 170 grama. Dakle, imamo situaciju obrnutu od trenda gdje noviji uređaji postaju tanji i lakši, ali to ne mora nužno biti nedostatak. Naime, masa je povećana uglavnom zbog aluminijskog okvira, a i veće, odnosno jače baterije.

Isto kao modeli Xperia Z, Xperia Tablet Z i Xperia Z Ultra, Xperia Z1 također koristi tzv. OmniBalance dizajn, što znači da je masa približno jednako raspoređena na sve strane kućišta, što u mnogome olakšava manipulaciju.

Ono po čemu se pak najviše razlikuje od njih je aluminijski okvir kućišta koji ostavlja dojam čvrstoće i robusnosti. Na ovom okviru nalaze se i sva vratašca s pripadajućim brtvama koja pokrivaju SIM, microSD i micro USB utore pa možemo reći da su bolje izvedena nego na prethodniku. Doimaju se čvršćima i bolje “sjedaju” u ležište. 3.5mm audio utor je ovdje koncipiran drukčije i nema poklopac, jer je brtva izvedena tako da se nalazi unutar utora, isto kao na Samsungu Galaxy S4 Active.

IMG_4323 IMG_4324 IMG_4325

Kombinacija stakla i aluminija ostavlja odličan dojam i takvu kombinaciju sada možemo nazvati, možda pomalo ofucanim, “premium” terminom. Zbog toga je opći ugođaj držanja u ruci osjetno bolji, a tome pridonosi i donekle smanjena oštrina rubova. S druge strane, staklo kao takvo privlači otiske prstiju i zasigurno se neće najbolje provesti prilikom pada na beton.

Na desnom boku imamo okruglu tipku za otključavanje, koja je prisutna na praktički svim Sonyjevim uređajima i predstavlja svojevrsni zaštitni znak. Ispod njem imamo plastičnu tipku za podešavanje glasnoće, a u nastavku i fizičku tipku za kameru koja je u zadnjih nekoliko godina praktički isčezla s najskupljih modela. Na dnu kućišta se nalazi vanjski zvučnik koji je dimenzijama veći od onog na prethodniku, a na lijevom boku imamo kontakt za pričvršćivanje na dock.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT