Sony Xperia Z3 – Recenzija

Zaslon

Nakon što su probili psihološku granicu od 5 inča, zasloni su ponovo počeli rasti i polako počeli brisati granicu smartfona i phableta. 5,2 inča (ili čak 5,5) se sada smatra normalnim i prihvaljivim čak i ako uređaj ne smatramo phabletom. Upravo jedan takav se nalazi na Xperiji Z3 i dolazi u standardnoj 1080p rezoluciji. U Sonyju kažu da je prelazak nekih proizvođača na 1440p rezoluciju (2560 x 1440 točaka) nepotreban i da predstavlja pretjerivanje. S ovom se konstatacijom u potpunosti slažemo jer jednostavno ne vidimo potrebu za prelaskom na višu rezlouciju od 1080p, barem ne na uređajima manjim od 6 inča. Naime, Sony Xperia Z3 s 5,” dijagonalom zaslona donosi gustoću od 423 ppi, što je i više nego dovoljno za vrhunski doživljaj. Više od toga ne samo da je nepotrebno, već i negativno utječe na potrošnju baterije.

Zaslon je po svojoj prirodi IPS LCD, a Sony je i ovdje ostvatio svoj pečat u vidu Triluminos tehnologije, ali i maksimalnu svjetlinu preko 600 nita, što osigurava vrlo visoku razinu čitljivosti i ugodno korištenje na suncu. Kutovi vidljivosti su također na vrlo visokoj razini pa je ukupna upotrebljivost zaslona izvrsna. Tu je još i poznata Sonyjeva tehnologija X-Reality koja poboljšava prikaz fotografija i videa na zaslonu.

Hardver, performanse, povezivanje…

Screenshot_2014-09-18-19-47-19 Screenshot_2014-09-18-19-47-25 Screenshot_2014-09-18-19-47-33 Screenshot_2014-09-18-19-47-44

Sony Xperia Z3 pogonjen je istim procesorom kao i njegov prethodnik Xperia Z2, Qualcommovim Snapdragonom 801, ali sada na taktu od 2,5 GHz, što ga svrstava uz bok npr. Samsungu Galaxy S5. Ovim procesorom su pogonjeni i mnogi drugi top modeli, kao npr. LG G3, OnePlus One i Oppo Find 7. Ono što Xperiju Z3 razlikuje od ovih modela, ili barem testiranih verzija istih, je količina RAM-a koja iznosi 3 GB. Iako je 2 GB u pravilu sasvim dovoljno za sve zadaće, s ovim jednim dodatnim gigabajtom imate rezervu i za najteži multitasking.

Ovakva konfiguracija jamči najbolji mogući doživljaj i ne postoji ta aplikacija koju Z3 neće pokrenuti s lakoćom, tako da je zaista nepotrebno nabrajati svaku pojedinu igru koja radi savršeno.

Interna memorija na testiranom modelu iznosi 16 GB, a u ponudi je i model s 32 GB prostora. Proširiti ju možete memorijskim karticama do 128 GB kapaciteta. Podržan je i USB on-the-go protokol, što znači da možete koristiti i vanjsku memoriju.

Uređaj radi na 2G, 3G i 4G mrežama, što je već neko vrijeme uobičajeno,

Od bežičnih protokola imamo još uobičajeni WiFi, A-GPS, Bluetooth, DLNA i NFC, dakle, možemo reći da je povezivost ovog uređaja kompletna.

Što se tiče telefonije, prijema signala i sl., nemamo ništa posebno za reći, osim možda napomenuti da je glasnoća slušalice dovoljno jaka.

Zanimljivo je da Sony Xperia X3 sadrži i dva frontalno smještena vanjska zvučnika. Ovi zvučnici nisu jaki kao na HTC-ovim One modelima, no sam njihov položaj je zaslužan za vrlo dobar ukupni dojam. Kad govorimo o zvuku, treba spomenuti DSEE HX tehnologiju koja donosi tzv. zvuk visoke rezolucije. Teško je reći primijeti li se veća razlika na prvi pogled, no audiofili ovisni o čestom slušanju glazbe će svakako biti zadovoljni.

Već u uvodnom “iskutijejavanje” videu smo konstatirali da u prodajnom paketu nedostaju slušalice. Kasnije smo doznali da ih Sony na nekim tržištima jednostavno ne isporučuje zajedno s uređajem, a po svemu sudeći i mi spadamo u tu kategoriju.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT