Sony Xperia Z3 – Recenzija

Zaslon

Nakon što su probili psihološku granicu od 5 inča, zasloni su ponovo počeli rasti i polako počeli brisati granicu smartfona i phableta. 5,2 inča (ili čak 5,5) se sada smatra normalnim i prihvaljivim čak i ako uređaj ne smatramo phabletom. Upravo jedan takav se nalazi na Xperiji Z3 i dolazi u standardnoj 1080p rezoluciji. U Sonyju kažu da je prelazak nekih proizvođača na 1440p rezoluciju (2560 x 1440 točaka) nepotreban i da predstavlja pretjerivanje. S ovom se konstatacijom u potpunosti slažemo jer jednostavno ne vidimo potrebu za prelaskom na višu rezlouciju od 1080p, barem ne na uređajima manjim od 6 inča. Naime, Sony Xperia Z3 s 5,” dijagonalom zaslona donosi gustoću od 423 ppi, što je i više nego dovoljno za vrhunski doživljaj. Više od toga ne samo da je nepotrebno, već i negativno utječe na potrošnju baterije.

Zaslon je po svojoj prirodi IPS LCD, a Sony je i ovdje ostvatio svoj pečat u vidu Triluminos tehnologije, ali i maksimalnu svjetlinu preko 600 nita, što osigurava vrlo visoku razinu čitljivosti i ugodno korištenje na suncu. Kutovi vidljivosti su također na vrlo visokoj razini pa je ukupna upotrebljivost zaslona izvrsna. Tu je još i poznata Sonyjeva tehnologija X-Reality koja poboljšava prikaz fotografija i videa na zaslonu.

Hardver, performanse, povezivanje…

Screenshot_2014-09-18-19-47-19 Screenshot_2014-09-18-19-47-25 Screenshot_2014-09-18-19-47-33 Screenshot_2014-09-18-19-47-44

Sony Xperia Z3 pogonjen je istim procesorom kao i njegov prethodnik Xperia Z2, Qualcommovim Snapdragonom 801, ali sada na taktu od 2,5 GHz, što ga svrstava uz bok npr. Samsungu Galaxy S5. Ovim procesorom su pogonjeni i mnogi drugi top modeli, kao npr. LG G3, OnePlus One i Oppo Find 7. Ono što Xperiju Z3 razlikuje od ovih modela, ili barem testiranih verzija istih, je količina RAM-a koja iznosi 3 GB. Iako je 2 GB u pravilu sasvim dovoljno za sve zadaće, s ovim jednim dodatnim gigabajtom imate rezervu i za najteži multitasking.

Ovakva konfiguracija jamči najbolji mogući doživljaj i ne postoji ta aplikacija koju Z3 neće pokrenuti s lakoćom, tako da je zaista nepotrebno nabrajati svaku pojedinu igru koja radi savršeno.

Interna memorija na testiranom modelu iznosi 16 GB, a u ponudi je i model s 32 GB prostora. Proširiti ju možete memorijskim karticama do 128 GB kapaciteta. Podržan je i USB on-the-go protokol, što znači da možete koristiti i vanjsku memoriju.

Uređaj radi na 2G, 3G i 4G mrežama, što je već neko vrijeme uobičajeno,

Od bežičnih protokola imamo još uobičajeni WiFi, A-GPS, Bluetooth, DLNA i NFC, dakle, možemo reći da je povezivost ovog uređaja kompletna.

Što se tiče telefonije, prijema signala i sl., nemamo ništa posebno za reći, osim možda napomenuti da je glasnoća slušalice dovoljno jaka.

Zanimljivo je da Sony Xperia X3 sadrži i dva frontalno smještena vanjska zvučnika. Ovi zvučnici nisu jaki kao na HTC-ovim One modelima, no sam njihov položaj je zaslužan za vrlo dobar ukupni dojam. Kad govorimo o zvuku, treba spomenuti DSEE HX tehnologiju koja donosi tzv. zvuk visoke rezolucije. Teško je reći primijeti li se veća razlika na prvi pogled, no audiofili ovisni o čestom slušanju glazbe će svakako biti zadovoljni.

Već u uvodnom “iskutijejavanje” videu smo konstatirali da u prodajnom paketu nedostaju slušalice. Kasnije smo doznali da ih Sony na nekim tržištima jednostavno ne isporučuje zajedno s uređajem, a po svemu sudeći i mi spadamo u tu kategoriju.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT