Sony Xperia Z3 – Recenzija

Softver i sučelje

Screenshot_2014-09-22-12-10-16 Screenshot_2014-09-22-12-10-20 Screenshot_2014-09-22-12-10-29 Screenshot_2014-09-22-12-10-36 Screenshot_2014-09-22-12-10-40 Screenshot_2014-09-22-12-10-53Sony Xperia Z3 dolazi s Androidom 4.4 KitKat kao temeljem i Sonyjevom nadogradnjom sučelja poznatom s prethodnih Xperia modela koja je sada dodatno dorađena. Poznato je da se radi o jednoj od najbolje optimiziranih nadogradnji, gdje su zastajkivanja i tromost praktički nepoznat pojam. Za razliku od npr. Samsungovog TouchWiza, Xperia naodgradnja radi glatko i na uređajima sa slabijim harverom. Animacije i prijelazi su odlično izvedeni, a ikonice su malčice povećane, kako na početnom zaslonu, tako i u izborniku s aplikacijama.

Dodavanje ikonica, tj. prečica aplikacija teče glatko, no ono što mi na Sonyjevim uređajima nikad nije leglo je potreba za njihovim odvlačenjem prema gore i tek onda postavljanjem na željeno mjesto. Izbornik s aplikacijama ima i poseban panel koji se aktivira listanjem krajnje lijevo, a sadrži mogućnosti sortiranja i deinstalacije aplikacija, pristupanja Google i Sony trgovinama, te pretraživanje.

Nadalje, widgeti se ne nalaze u istom izborniku s aplikacijama, već ih je potrebno pronaći u posebnom izborniku do kojeg dolazimo duljim pritiskom na prazno mjesto na početnom zaslonu, gdje možemo promijeniti i temu. Naime, uređaj dolazi s nekoliko različitih tema kako dodantim mogućnostima personalizacije, a jedan od njih nudi i automatsku promjenu pozadinskih boja.

Jedna od zanimljivijih stavki ovdje je buđenje zaslona dvostrukim dodirm, kao što smo mogli vidjeti na pojedinim LG-evim, Nokijinim, a u zadnje vrijeme i na original kineskim smartfonima. Da se razumijemo, ovo ne predstavlja nikakav spektakularni korak naprijed, ali je pohvalno što su i drugi proizvođači shvatili da takvu mogućnost nije toliki problem implemetirati, pogotovo kad je toliko popularna među korisnicima.

Screenshot_2014-09-21-09-03-47 Screenshot_2014-09-21-09-43-18 Screenshot_2014-09-21-09-47-46 Screenshot_2014-09-21-09-47-52 Screenshot_2014-09-21-09-48-24 Screenshot_2014-09-22-12-11-51

Xperia Z3 sadži i tzv. male aplikacije koje sada sve više proizvođača ugrađuje na svoje uređaje, otkako su 5-inčni uređaji postali neka vrsta standarda. Radi se o malim prozorčićima koji plutaju iznad ostalog sadržaja, ponuđeni su kalkulator, timer, galerija i web preglednik, a moguće je dodati i pojedine widgete koji će se u tom slučaju ponašati kao male aplikacije.

Zanimljiva je i implementacija snimanja videa zaslona. Naime, duljim pritiskom na tipku za uključivanje otvara se dodatni izbronik koji omogućuje snimanje svega što se na uređaju kroz to vrijeme događa.

Screenshot_2014-09-18-20-09-06 Screenshot_2014-09-18-20-09-18 Screenshot_2014-09-21-09-03-15 Screenshot_2014-09-22-12-12-26 Screenshot_2014-09-22-12-12-33 Screenshot_2014-09-22-12-12-48

Što se aplikacija tiče, ponuđen je uobičajeni set Googleovih servisa, standarda Sonyjeva galerija i video player koji će zavrtjeti većinu video datoteka. Za one koji nisu podržani, najpametnije je instalirati neku od alternativnih aplikacija. za glazbu je zadužen uobičajeni Walkman, za dobar zvuk se birne i xLOUD tehnologija.

Tipkovnica ovog uređaja također nudi niše mogućnosti. Možete mijenjati njen izgled, pomaknuti ju u lijevu ili desnu stranu za lakše korištenje jednom rukom, ali i mogućnost pikaza alfanumeričke tipkovnice.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT