Sony Xperia Z3 – Recenzija

Kamera

Screenshot_2014-09-21-11-43-50

Sony Xperia Z3 dolazi s 20,7 MP Exmor RS senzorom veličine 1/2.3 inča, kao i prethodnici Z1 i Z2. Veličina piksela (ćelije) iznosi 1,12 mikrometara, otvor blende je f/2.0, a tu je i nova širokokutna 25 mm leća. Ove karakteristike u startu sugeriraju veću kvalitetu fotografija u slabijim svjetlosnim uvjetima, a nekima će od pomoći biti i ISO osjetljivost koja je sada povećana na vrijednost 12800.

Iako kamera može snimati fotografije u punoj rezoluciji, najčešće ćete koristiti Superior Auto način rada koji je na hrvatski jezik preveden kao “univerzalno automatski”. Kao što je već poznato, radi se o načinu snimanja koji koristi oversampling tehnologiju i 20 MP fotografije pretvara u 8 MP, kombinirajući pritom najbolje detalje, odnosno piksele. Ipak, u ovom načinu snimanja, podešavanje mnogih dodatnih parametara biti onemogućeno i ako želite utjecati na npr. ISO osjetljivost ili ekspoziciju, morat ćete odabrati “M”, odnosno ručni način.

Tu su i mnogi drugi načini snimanja koje smo upoznali na prethodnim modelima, s  dodavanjem raznih efekata kroz uvećanu stvarnost. Kod ovog načina smo primijetili da je procesor prilično opterećen i uređaj nas je u jednom trenutku upozorio da će se u slučaju pregrijavanja, aplikacija kamere sama isključiti. To se na kraju nije dogodilo, ali je osvjetljenje zaslona automatski smanjeno na minimum.

Zanimljivo je spomenuti način snimanja sa zamagljivanjem pozadine, tj. postizanje efekata kao kod profesionalnih DSLR aparata. Naime, softver kamere u tom slučaju okida dvije fotografije s različitim fokusnim točkama, kombinira ih i na kraju vam ponudi izbor stupnja zamagljenosti pozadine. Nešto slično smo već vidjeli kod Nokijine Refocus aplikacije i stvar funkcionira prilično dobro, ali naravno, ne treba očekivati kvalitetu i mogućnosti kao kod DSLR aparata sa skupim objektivima, jer ovdje ipak radi o softverskoj imitaciji.

Kvaliteta fotografija snimljenih Xperijom Z3 generalno predstavlja sam vrh kad su smartfoni u pitanju. Teško da će se u ovoj disciplini moći nositi s Nokijom Lumijom 1020 koja dolazi s osjetno većim senzorom, ali će u grupi uređaja kojima je izravna konkurencija, svakako stajati uz bok. Kao što je već rečeno, jedna od važnijih karakteristika ove kamere su bolje performanse u uvjetima lošije osvijetljenosti i takve će fotografije u pravilu ispasti odlične, dok one snimljene u idealnim uvjetima ne treba niti spominjati.

Jaka bljeskalica će osigurati vrlo kvalitetne fotografije snimljene u mraku, premda će u tom slučaju kamera nešto sporije fokusirati.

Kamera snima 4K (2160p) video pri maskimalno 30, 1080p pri 60 i 720p pri brzini od 120 fps-a. Zadnje dvije stavke tako omogućuju snimanje usporenih snimki, a Sony je u tu svrhu pripremio i posebni način snimanja nazvan Timeshift.

Jedan od zanimljivijih detalja je mogućnost diretnog streama videa na Facebook u trajanju do 10 minuta, koju je Sony ostvario u suradnji s Bambuserom. Ako posjedujete YouTube kanal, isto tako možete organizirati izravan prijenos, ali je i njegovo trajanje ograničeno na 10 minuta kao kod Facebooka.

Kvaliteta videa općenito odgovara razini kvalitete fotografija, znači među najboljima koje tržište u ovom trenutku nudi. Stupanj kompresije nije velik, čime smo dobili prilično veliku količinu detalja, a na ukupan dojam utječe i softverska stabilizacija (EIS) koja nije izravno mjerljiva s optičkom, ali u svakom slučaju odlično obavlja posao.

Kod primjera fotografija koje slijede, napominjem da su one noćne snimljene bez bljeskalice i u izuzetno lošim svjetlosnim uvjetima i rezultat kojeg vidimo na slikama, nadmašuje vidljivost subjekata koje ljudsko oko stvarno vidi u dotičnom ambijentu.

Primjeri fotografija

DSC_0006

Vani

DSC_0011

Unutarnji prostor

DSC_0030

Unutarnji prostor

DSC_0037

Mrak (jako loši svjetlosni uvjeti)

DSC_0042

Mrak (bljeskalica)

Ove fotografije u punoj rezoluciji, kao i mnoge druge, pogledajte ovdje:

Primjeri videa

1080p 30 fps

Timeshift

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT