Što će Apple u utorak predstaviti? Jedan ili tri iPhonea, pod kojim imenima i s kojim tehnologijama?

Dva su dana ostala do skidanja vela tajni s najnovije generacije iPhonea. Za razliku od prijašnjih nekoliko godina, ovoga puta su glasine prilično proturječne, a moguće je da je i Apple donekle uspio obuzdati curenje informacija.

Još uvijek nije potpuno jasno koliko će Apple u utorak modela predstaviti. Špekulira se da će ih biti ukupno tri, od kojih bi samo jedan trebao sadržavati novi zaslon od ruba do ruba, s izuzetkom zuba (na vrhu kućišta). Naime, renderi nastali na temelju poznatih informacija sugeriraju da će na vrhu ipak ostati komad okvira za slušalicu, prednju kameru i senzore.

Ostala dva modela bi trebala biti prepakirana u staro kućište (da, ono iz 2014. godine), no ni to nitko sa sigurnošću ne može potvrditi, isto kao ni prethodno spomenuti model. Također, za razliku od novog modela koji će navodno sadržavati AMOLED zaslon, ova dvojica će ostati na IPS-u.

Najviše tajni obavijeno je oko imena. Sve do jučer špekuliralo se da će novi iPhone nositi naziv iPhone 8, dok bi ostala dva mogla nastaviti niz iz prethodnih godina i biti kršteni kao iPhone 7s i iPhone 7s Plus.

Najnovije curenje informacija upućuje na to da bi Apple novu generaciju mogao nazvati iPhone X, kako bi što vjernije obilježio 10. godišnjicu lansiranja prvog iPhonea. Do sada se Šuškalo da će ovaj model nositi naziv iPhone Edition ili iPhone Pro, no sada je i to upitno. No ipak, moguće je da je iPhone X samo kodni naziv, tako da su moguća svakakva imena, uključujući ona za koja još nismo čuli.

Najluđa stvar od svega je cijena. Govori se da će iPhone X (ili kako će se već zvati) koštati 1000 dolara, no ne vjerujemo da će to vojsci obožavatelja predstavljati bilo kakav problem, slično kao što ni cijena od 1000 eura neće pokolebati kupce Samsungovog Galaxyja Note 8, kojih je ipak neusporedivo manje.

Od tehnikalija svakako treba očekivati novi procesor, više RAM-a, ali i okomito postavljenu dvostruku kameru na najskupljem modelu. Navodno će nestati home tipka, a s njim i Touch ID, koji bi trebao biti ili premješten na poleđinu, ili potpuno nestati, budući da stiže novo 3D prepoznavanje lica, što bi trebalo biti glavni biometrijski alat za identifikaciju i sigurnost.

Isto tako treba očekivati postojeće tehnologije koje će Apple vješto prepakirati i prodati pod svoje. Tako je posve izvjesno da će iPhone napokon dobiti brzo punjenje, a možda i bežično (indukcijsko), no nije jasno hoće li u ovom slučaju biti poboljšano ili će ga Appple pokušati poboljšati superlativima.

Proturječne su i glasine o dostupnosti. Jedni navode da će iPhone X biti dostupan odmah nakon predstavljanja, dok drugi sugeriraju da je zbog nedostatka AMOLED zaslona isporuka odgođena za studeni.

Što god se dogodilo u utorak, svjedočimo dolasku Appleovog eventa s najneizvjesnijim ishodom.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]