Android Nove tehnologije Top teme

Što je Dual Pixel autofokus i kako će se odraziti na kvalitetu fotografija?

phone-module4

Jedan od najzanimljivijih detalja na netom predstavljenom Samsungu Galaxy S7 kod dobrog dijela publike vjerojatno je prošao neopaženo. Radi se tzv. Dual Pixel tehnologiji fokusiranja, koju je Samsung ugradio u novu kameru, a obećava još bolje fotografije od onih koje smo do sada vidjeli. Što je uopće Dual Pixel i kako će se ovaj detalj odraziti u kvaliteti fotografija, pročitajte u nastavku.

Tijekom proteklih godina svjedočili smo strelovitom napretku fotografske tehnologije u smartfonima, a u dvjema usporedbama (Nemoguća usporedba 1 i Nemoguća usporedba 2), uvjerili smo se da je ona sada već dosegla točku na kojoj postaje konkurencija klasičnim fotoaparatima, barem za veliku većinu korisnika, tj. ako izuzmemo profesionalce.

Dual Pixel način fokusiranja je najnoviji evolucijski korak u kamerama smartfona, jer je do sada korišten uglavnom u profesionalnim DSLR fotoaparatima. Lani smo vidjeli dosta novih modela s tzv. Phase Detection autofokusom, koji je inače bolji od klasičnog kontrastnog fokusiranja u tome što mora izvršiti samo jedno mjerenje za bi shvatio kako podesiti leće, što je proces fokusiranja ubrzalo. No samo 10% ukupnog broja piksela opremljeno je fotodiodama koje se potom šire ostatkom senzora.

Galaxy-Dual-Pixel-infographic

Ovdje sada dolazi Dual Pixel tehnologija, koja fotodiodama oprema doslovno svaki piksel, što znači da je sada 100% njih upregnuto u akciju fokusiranja. Ovime se dodatno dobilo na brzini i preciznosti fokusiranja, što će se posebno odraziti na kvalitetu fotografija prilikom snimanja objekata u pokretu, ali i videa.

Poboljšanja će se osjetiti i u uvjetima lošijeg osvjetljenja, no tu će glavnu riječ voditi sada najveći otvor blende u svijetu smartfona – f/1.7, ali i fizički veći senzor koji dolazi u 1/2.5 inča. Svaki piksel (ćelija) sada mjeri 1,4 mikrona, što osjetno povećava mogućnost apsorpcije okolnog svjetla. U Samsungu tvrde da novi senzor zbog svega ovoga može primiti do 95% više svjetla nego onaj u Galaxyju S6, no u njegove ukupne kvalitete ćemo se uvjeriti kad uređaj stigne na test.