Android Top teme

Što je to Root?"A što je to root?", ili "Da li uopće trebam rootati svoj Android uređaj?" - samo su neka od pitanja s kojima se dosta često susrećemo na raznim Internet diskusijama. Ovaj članak donosi odgovore na ova i neka druga pitanja vezana uz ovu temu.

Prije početka čitanja, htio bih vam skrenuti pažnju na to da petljanje po sistemskim datotekama vašeg mobitela (što rootanje i radi) može poništiti garanciju, a osim toga i u potpunosti pokvariti mobilni uređaj. Ovaj kvar po stranim forumima se često naziva i brickanje mobitela (brick=cigla, pretvaranje vašeg mobitela u ciglu). Postoje dvije vrste brickanja – prva je soft brick koja označava da je mobitel moguće popraviti ponovnim unosom tvorničkog softvera, dok je hard brick u potpunosti nepopravljiv.

Pitanje prvo – Što je root?


Rootanje je proces kojim se omogućuje smartphoneovima, tabletima ali i ostalim uređajima na Unix OS-u puni pristup operacijskom sustavu. Taj pristup se naziva i – root pristup.

Nakon što ste kupili mobitel s njim ste dobili i (prema Microsofotovoj terminologiji) guest account kojim su se proizvođači mobitela osigurali da slučajno ne obrišete neke sistemske datoteke koje su potrebne za ispravan rad mobitela. U slučaju root pristupa omogućene su vam "superuser“  privilegije, čiji je ekvivalent na Windowsima - Administrator.

Ove privilegije sa sobom donose mogućnosti da promijenite/obrišete bilo koji dio softverskog koda uređaja. Dakle, root je u principu hackiranje vašeg uređaja. Korisnici iPhonea i ostalih iOS uređaja ovaj postupak poznaju kao „jailbreak“.

Pitanje drugo – A koje su prednosti rootanja?


Tzv. kuhani ROM-ovi (Custom software)

Zasigurno ste već prije čuli ovaj termin, u ovom slučaju ROM, odnosi se na softver koji u stvari pokreće vaš uređaj, a smjestio se na ROM memoriji (Read Only Memory) uređaja. Postoji velik broj dostupnih ROM-ova za praktički sve Android uređaje koji se obično mogu pronaći na najvećem web odredištu za takve stvari – XDA forumu. Ovaj forum obiluje developerima i mobilnim entuzijastima koji nerijetko uspijevaju poboljšati funkcionalnost uređaja i izvan granica koje je postavio određeni proizvođač.

Velika prednost kuhanih ROM-ova je sigurno i u tome što omogućuju....

...posljednju verziju Androida

Jedna od stvari koja najviše muči korisnike Android uređaja su svakako rijetke i spore nadogradnje softvera. Više je razloga zbog kojeg se to događa i neke od njih ćemo probati razjasniti u jednom od budućih članaka, ali u slučaju da se odlučite na rootanje mobitela te proučavanje detalja oko instalacije kuhanog ROM-a to više niti ne mora biti toliki problem.

Naime, na već spomenutom XDA forumu moguće je pronaći najnoviju verziju OS-a čak i nekoliko dana nakon službenog predstavljanja. Ako uzmemo u obzir prosječno vrijeme (službene) nadogradnje Android OS-a koja iznosi od 6-8 mjeseci ovo je svakako ogromna prednost.

S druge strane, i kuhani ROM-ovi imaju svoje mane. Problem se može javiti u njihovoj samoj stabilnosti. Službeni softver ipak prolazi rigoroznu količinu testiranja, dok svi ROM-ovi s XDA foruma se uglavnom služe korisnicima kao testerima, pa se većina grešaka popravlja u hodu što može biti nezgodno ako se baš radi o nekoj većoj grešci.

Novi izgled

Većini korisnika mobitel s vremenom jednostavno dosadi. Vizualne teme mogu u potpunosti promijeniti izgled mobitela, a samim time i unijeti dodatnu zabavu u korištenju starijeg mobitela.

Vizualne  teme su skup grafika koje se prikazuju na Android uređaju. Rootanjem uređaja je omogućena promjena apsolutno svakog dijela Android sučelja (uključuje i fontove), što će u potpunosti promijeniti izgled sučelja mobitela.Nove vizualne teme za Samsung uređaje

Kernel, brzina i baterija

Iako ćemo se o ovim temama baviti u posebnom članku, treba istaknuti da je kernel softverski sloj koji je zadužen za uspješnu komunikaciju hardvera i softvera uređaja. Njegovom prilagodbom moguće je drastično promijeniti performanse uređaja – brzinu, način baratanja memorijom i kao posljedicu - trajanje baterije.

Vjerojatno ste susreli aplikacije na Google Play Storeu koje omogućuju promjenu brzine procesora (overclocking) te postavljanje nižih brzina u ovisnosti o opterećenju procesora ili količini dostupne energije u bateriji i slično. Za sve ovo zaslužno je rootanja uređaja.

Backup uređaja

Ovdje na scenu stupa Titanium Backup. Aplikacija kojom je moguće backupirati sve instalirane aplikacije i ostale postavke koje se izgube nakon resetiranja uređaja.

  


                                           Titanium backup nudi velik izbor mogućnosti

Dodatne mogućnosti

Nerijetko se događa da se proizvođači mobitela odluče zaključati određenu hardversku mogućnost na određenom modelu uređaja, kako bi isti ili sličan model prodali po većoj cijeni uz manju softversku modifikaciju.

Rootanjem uređaja tu softversku modifikaciju možete i sami izvršiti, pa je tako moguće otključati FM radio, povećati rezoluciju kamere, omogućiti NFC i slično.
            Motorola XT701 – rootanjem je otključana puna rezolucija kamere od 8 mpx (originalno 5)

Pitanje treće – A koje su negativne strane rootanja?


Brickanje

U uvodu smo spomenuli ovaj izraz koji svakako predstavlja i najvažniji razlog zašto se ne odlučiti na root/modifikaciju softvera. Autor članka kojeg upravo čitate je nažalost zbog nepažnje ili nedovoljnih priprema nepovratno uništio 3 mobitela.

Iako se to odnosi na razdoblje kada je modifikacija softvera bila u začecima što danas svakako nije. Pa je i za sigurnu modifikaciju ROM-a dovoljno koncentrirano pratiti korake koji su uvijek dovoljno jasno napisani kako bi ih i početnici u ovom polju mogli razumjeti.

Sigurnost

Rootanjem se smanjuje razina sigurnosti koju uređaj ima. Nakon rootanja mobitela i instalacije aplikacije koja traži root pristup, ne možemo znati što će ona uistinu raditi našem uređaju pa je tako moguće da se pojave i neke malware aplikacije koje će npr. brisati određen dio OS-a, krasti identitet i slično. Srećom, pojavili su se anti virusni programi i za Android, tako da su i ove prijetnje smanjene na minimum.

Pitanje četvrto – Ima li povratka nakon rootanja?


Svakako. Postoji nekoliko aplikacija koje omogućuju rootanje, kao i un-rootanje uređaja jednim klikom, pa je postupak unrootanja jednostavan kao i samo rootanje.

I...pitanje peto – Kako rootati uređaj?


Ovaj članak se namjerno ne bavi ovom tematikom, jer ne postoji jednoznačan način rootanja svih Android uređaja. Velika većina uređaja podržava prethodno spomenuto "one click" rootanje koje je moguće izvršiti pomoću "Universal Android Root" aplikacije.

U slučaju da vas je ova tema zainteresirala, svakako preporučujemo da se aktivirate na našem forumu i ako je to potrebno, dodatno googlanje, kako bi saznali postupak kako izvršiti root i na vašem uređaju.