Što je UltraPixel i je li gotova utrka u megapikseilma?

Jučer je HTC predstavio svoj novi top model pod nazivom HTC One, a jedan od najzanimljivijih detalja na ovom uređaju je to što dolazi sa senzorom kamere od samo 4 megapiksela. Kažem “samo” jer je većina nas navikla da novi top modeli dolaze sa što više megapiksela upakiranih u ovaj modul. Vidjeli smo da je ta brojka prošle godine uglavnom iznosila 8 MP, da bi se ove godine popela na 13 MP.

Tijekom zadnjih nekoliko godina čak je i prosječnim korisnicima postalo jasno da broj megapiksela u senzoru kamere ne znači nužno bolju fotografiju, što smo već obradili u ovom članku. Druga bitna stvar koju treba naglasiti jest činjenica da je za neku normalnu upotrebu veličina slike, ‘ajmo reći od 3 megapiskela sasvim dovoljna za npr. pregledavanje na FHD monitoru ili TV-u. Naravno, govorimo o mobitelima jer će oni kojima je potrebna veća dimenzija slike svakako posegnuti za profesionalnim fotoaparatima. Vidjeli smo da čak i manji senzori, kao npr. oni od 2,2 MP koji se nalaze u prednjim kamerama nekih novijih uređaja imaju mogućnost snimanja 1080p videa, što po današnjim standardima predstavlja gornju granicu.

Proizvođači kamera i mobitela su megapiskele vremenom pretvorili u čisti marketing jer su povećanjem količine istih u senzoru morali smanjivati njihove dimenzije. Primjerice, fizički piksel u senzoru Sonyja Xperia Z kojeg upravo testiramo, ima dimenzije 1,1 µm (mikrometar), Samsung Galaxy S3, Nokia 808 PureView i iPhone 5 imaju 1,4 µm piksele, dok HTC One sadrži 2 µm piksele. Stariji uređaji imali su još veće piksele i očito je da su se oni vremenom smanjivali kako bi se kompenziralo povećanje njihovog broja. Naime, veličina foto senzora je zbog konstrukcije uređaja ograničena dimenzijama i da se sada upotrijebi ista veličina piksela kao prije 7 ili 8 godina senzor bi morao biti fizički puno veći. Upravo takav primjer je Nokia 808 PureView čije su dimenzije dodatno narasle zbog velikog senzora, a ujedno i velike količine piksela unutar njega. Usput spomenimo da DSLR fotoaparati imaju osjetno veće dimenzije piksela koje nerijetko prelaze i 4 µm.

E sad, u čemu je kvaka? Jednostavno je, veći piksel – više svjetla. Što više svjetla piksel primi, to će fotografija biti kvalitetnija. Naravno, u novoj HTC-ovoj kameri ne radi se samo o dimenzijama pikesla. U kombinaciji s njima dolazi i 2.8mm leća s f/2.0 otvorom blende što omogućuje još veći dotok svjetla u senzor. Usporedbe radi, Sasmung Galaxy S3 ima otvor blende f/2.6, a iPhone 5 f/2.4. (Što je manji broj, to je otvor blende veći). Veći otvor blende također omogućuje veći protok svjetla čime na kraju dobivamo još bolju fotografiju u uvjetima slabije osvijetljenosti prostora.

HTC je na ovom modelu uveo i optičku stabilizacija slike (sličnu onoj na Nokiji Lumima 920) koja će u mnogome podići kvalitetu snimljenih fotografija i videa u uvjetima kada nemate postolje za snimanje, dakle u 99% slučajeva.

Kao što smo mogli vidjeti, na kvalitetu fotografije ne utječe nužno i isključivo samo jedna stavka, već više njih kombinirano. Novim pristupom koji sada uvodi HTC svakako je moguće povećati kvaliteu fotografije, a da se pri tom izbjegnu perverzije s povećanjem dimenzija slike. Novim modelom One, HTC očito namjerava prekinuti utrku u naoružanju megapiskeilma, a hoće li taj rat uistinu i završiti, vidjet ćemo uskoro. Naravno, najviše će ovisiti o uspjehu, tj. prodajnim rezultatima ovog modela. 

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT