Što nam donosi Android O?

I dok manje od 3% Android uređaja vrti njegovu posljednju verziju, ostalo je otprilike dva mjeseca do I/O eventa, na kojem će Google sasvim sigurno najaviti novu. Tako bismo u svibnju mogli upoznati prve karakteristike Androida O, za kojeg neki špekuliraju da bi mogao nositi ime Oreo.

Kako vrijeme odmiče, pojavljuju se i glasine o njegovim karakteristikama, a navodno su procurili i dokument koji donose popis glavnih novosti, prenosi 9to5Google.

Prva se novost tiče notifikacija, tj. obavijesti. Iako su veću nadogradnju doživjele već na Nougatu, obavijesti na Androidu O bi navodno trebale dobiti dodatne mogućnosti, o kojima je za sada prerano špekulirati. Možda se radi o samo još jednoj kozmetičkoj promjeni, a možda dobiju još neku funkciju.

App Icon Badges, tj. oznake na ikonama aplikacija (npr. broj nepročitanih poruka) nisu novost. Uz to što su sastavni dio iOS-a, neki proizvođači Androida su ih također implementirali u svoje verzije softvera. Sada bi one mogle dobiti podršku na razini operativnog sustava.

PIP (Picture in Picture) ili slika u slici. Ova funkcija samu sebe objašnjava. Ovo je sastavni dio Android TV platforme, a sada bi mogla stići i na smartfone. Ništa spektakularno, mala slika lebdi iznad velike kako bi prikazala dodatni sadržaj.

Smart text selection zvuči kao dorada funkcije na Google Assistantu. Možda će nakon selekcije, uz copy/paste ponuditi i neke nove opcije.

Adaptive icons sugeriraju prilagodljivost izgleda ikonica aplikacija. Primjerice, aplikacija vremenske prognoze se mijenja ovisno o vremenu, kalendara ovisno o datumu i sl. Na developerima je da probude maštu i svoje ikonice prilagode ovoj mogućnosti.

Pored navedenih novosti, spominje se dodatno fokusiranje na poslovne korisnike, o čemu za sada nema detalja.

Google je lani Nougat predstavio ranije nego što smo očekivali, i nekoliko mjeseci prije konačne verzije pokrenuo beta program testiranja, što znači da je zainteresiranim stranama bio dostupan dosta ranije, no vidjeli smo da to niti malo nije pospješilo nadogradnje, dapače, situacija je gora nego godinu ranije.

Kakva će sudbina zadesiti Android, ostaje za vidjeti, a ako budemo loše sreće, možda se trebamo pripremiti i na život bez nadogradnji.

 
      
 • Papundek

  Lako je za oreo, imali netko iskustva sa ovim nougat?, je li to ispeglano, ubija li bateriju?,
  Znam da će Krešo reći da za to ima forum, ali tami nisam našao temu.

 • Krešimir Blažev

  Meni na OnePlus 3 radi odlicno 🙂

 • Bill_Compton

  Meni isto nougat fantastičan na Sony-u

 • Judge Judy

  Preko odina stavio nougat na svoj s6.fora mi je novi interface i sve aplikacije mogu biti window,malo launcher nije savrseno ispeglan kao mm al radi ok i jos uz to ima filter plave svetlosti sto vec dugo koristim na kompu,nazalost nista od always on displaya

 • Papundek

  Hvala na komentarima, ima mjesec dana da mi je došla poruka za nadogradnju, kako sam uvijek skeptičan za njihove nadogradnje, pa eto, da vidim kakva su misljenja, najgore mi padne sto aplikacije za internet bankarstvo i online plaćanje mi poslje nadogradnje androida ne rade pa moram cekat u banci da mi to resetiraju, a dosta se ceka, a nije mi ni na ruku matična banka,

 • THK

  Velikoj većini neće donijet ništa (if you know what I mean)

 • chilipepper3

  Na huaweiu takoder radi odlicno, puno ispeglanije nego na 6.0, ali vidljivo vise trosi bateriju od marshmallowa

 • Banija

  Meni na s7 radi super.

 • Kristijan Kašić

  također preko ODINa stavio Nougat, ali strašno mi se zagrijava i vuče bateriju. Flashao sam natrag na 6.0.1

 • Judge Judy

  Meni je baterija kao i prije,izdrzi cijelli dan,ne grije se meni jedino kad se puni itd kao i inace.ja sam zadovoljan ali nije jos skroz izpeglan

 • Bill_Compton

  Meni nikada upgrade ne izbrise datu. Mbanking i ostalo ostane funkcionalno.To jedino samo ako radim factory reset.

 • a

  donosi nam vražju mater, eto što donosi

  lud sam na te njihove nadogradnje, tek što je zaživjela nadogradnja na nougat, oni pričaju o novome. ne bi to bilo ništa loše da on bude dostupan onda kad se objavi. ne, bit će pola godine od toga, ako ne i više, a onda će početi priče o novome i tako u nedogled…
  debilizam

 • kizo

  A nakon svakog veceg update-a savjetuje se tvornicko vracanje tj hard reset da bi se sve poslozilo na telefonu. Tako da je covjek u pravu.

 • Kristijan Kašić

  Profit care, lova je bitna. Boli njih briga za krajnje korisnike.

 • Spaceman

  dosadni su već s tim…ne zamaram se…dok radi ok ne diraj

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]