Stop COVID-19: korisna aplikacija ili potpuna idiotarija?

Jučer i danas hrvatskim medijskim prostorom se proširila vijest kako je Vlada lansirala službenu aplikaciju za sprečavanje širenja koronavirusa – Stop COVID-19. Aplikacija radi na način da putem bluetooth veze komunicira s drugim uređajima u blizini tako što mjeri udaljenost i pokazuje jeste li se našli u blizini zaražene osobe.

Naravno, podatak o tome jeste li preboljeli koronu, upisujete sami, i to dobrovoljno, a kako bi se spriječila zloupotreba, svaki pacijent od Ministarstva zdravstva dobiva poseban kod. Treba napomenuti kako je cijeli sustav baziran na anonimnosti, tako da nema (ili ne bi trebalo?) biti bojazni o nedopuštenoj razmjeni informacija i osobnih podataka.

U suštini, ova aplikacija je lijepo zamišljena i u Vladi se nadaju da će ju velik broj ljudi dobrovoljno instalirati, no istovremeno napominju da, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, aplikacija može postati – obavezna.

E sad, ovdje se otvara velik broj pitanja. Kako će Vlada prisiliti građane da instaliraju aplikaciju? Odmah mi na pamet pada ideja o zabrani pristupa ostalim zdravstvenim uslugama, što bi bilo prilično funkcionalno. No što ako ja nemam mobitel koji podržava aplikaciju? Recimo Windows Phone ili Nokiju 3310? Što će moja mama s dummy Alcatelom? Kako će na njega instalirati Stožerovu Capakovid aplikaciju? I na kraju krajeva, zašto bi netko uopće morao imati mobitel?

Ovdje je, naravno, prilično jasno da se otvara Pandorina kutija zadiranja u ustavom zajamčena prava građana, ali zar je toliki problem promijeniti ustav? Čak da se to i dogodi, a s obzirom na rezultate izbora, dvotrećinsku većinu u Saboru neće biti teško osigurati, hoće li Stožeraši mojoj mami i ostalim građanima koji nemaju pametne telefone osigurati po jedan primjerak i tko će to platiti?

OK, recimo da se i taj problem prevlada i neka tvrtka bliska nekom ministru dobije bogovski posao nabavke mobitela penzionerima, slijedi možda najzanimljiviji dio priče o Covid aplikaciji. Naime, prilikom instalacije, osim što traži sve moguće dozvole, napominje da sprečava telefon da uđe u stanje mirovanja, što bi značilo da će svakom korisniku aplikacije Vlada morati kupiti i powerbank koji će nositi u drugom džepu.

I na kraju, ako aplikacija zaista postane obavezna, kako ćemo je koristiti mi koji imamo više od jednog mobitela? Kako će Capak i Stožeraši znati nosim li mobitel s instaliranom aplikacijom sa sobom, ili sam ga ostavio kući (na punjaču… jel’?). Ahaaaa, preko GPS-a? U tom slučaju u vodu pada priča s početka teksta o potpunoj anonimnosti, tako da gospodo iz Vlade, molim vas ne trošite novac poreznih obveznika na gluposti poput ove aplikacije. Radije uvedite kontrolu cijena maski i rezultate izborne pobjede sljedeći put proslavite u skladu s epidemiološkim mjerama koje ste sami propisali.

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT