Strategy Analytics: u 2014. isporučeno milijardu Android uređaja

Strategy Analytics

Najnoviji statistički izvještaj Strategy Analyticsa o stanju na svjetskom tržištu smartfona govori da je u 2014. godini ukupno isporučeno 1,3 milijarde uređaja, od čega čak jedna milijarda, odnosno 81%, otpada na Androide, čime je Googleov mobilni operativni sustav ostvario još jedan značajan uspjeh.

S druge strane, Apple je u istom razdoblju isporučio 192,7 milijuna iOS uređaja, što ga svrstava na drugo mjesto, s 15% udjela na tržištu. Treći operativni sustav u 2014. godini je Microsoftov Windows Phone koji je sa 38,8 milijuna isporučenih uređaja zauzeo 3% tržišta.

Iz ovih podataka je vidljivo da je Android platforma unatoč sveopćoj dominaciji ostvarila dodatni rast tržišnog udjela, dok je Appleov zanemarivo pao. Naravno, ove dvije platforme po mnogim kriterijima nisu izravno usporedive, jer Apple iOS koristi samo za svoje (skupe) uređaje, dok se Androidi mogu naći već za cijenu malo bogatijeg ručka.

Windows Phone, pak, bilježi dodatni pad tržišnog udjela, unatoč velikim naporima i ulaganjima Microsofta. No ipak, novi operativni sustav Windows 10, koji će zapravo dokinuti Windows Phone, trebao bi biti svojevrsna prekretnica u Microsoftovom poslovanju i mnogi ga anlitičari već nazivaju “biti ili ne biti”. Koliko su u pravu, vrijeme će pokazati.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT