Sud u Strasbourgu presudio: HT-u oduzet monopol i mora vratiti novac iz EU fondova

Danas je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio odluku kojom se poništavaju određene stavke ugovora od prodaji nekadašnjeg HPT-a njemačkom Deutsche Telekomu. Suci su utvrdili da je dio ugovora kriminalne prirode, na što smo mi godinama upozoravali, a najočitiji dio se tiče monopola kojeg je HT dobio na cjelokupnu telekomunikacijsku infrastrukturu.

Najnovijom odlukom ovog suda, HT-u je oduzeto pravo da infrastrukturu koju su stvarale generacije, iznajmljuje drugim operaterima i tako koči razvoj širokopojasnog interneta. Sud je istodobno donio odluku da se našem najvećem operateru obustave isplate svih sredstava iz EU fondova za razvoj optičke mreže, navodeći da je razlog tome činjenica što je od građana godinama izvlačio ekstraprofit iz usluga temeljenih na bakrenim paricama te tako skupio dovoljno novca za ulaganja. Tako danas, primjerice, za priključak s brzinom od 20 Mbps morate mjesečno izdvojiti 179 kuna, dok je cijena višestruko brže veze na optičkoj mreži tek neznatno skuplja.

Sud je naložio da umjesto sredstava iz EU fondova, ovaj operater ulaganja vrši iz dividende, kao i viška novca koji svake godine završi na računima centralnog komiteta DT-a u Njemačkoj.

Ova odluka Europskog suda bi mogla potaknuti brži razvoj optike u Hrvatskoj, budući da bi i drugi operateri dobili pristup infrastrukturi na koju zbog neustavnog zakona o privatizaciji i tajnih ugovora koje javnost ni dan danas nije vidjela, pravo trenutno polaže samo navedeni monopolist.

Nakon ovog događaja, Hrvatska bi se napokon mogla pomaknuti sa začelja liste europskih zemalja (Podaci Eurostata) po brzini fiksnog interneta.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT