Test: BlackBerry Bold 9780

Operativni sustav i sučelje

BlackBerry Bold 9780 temeljen je na novom operativnom sustavu BlackBerry OS 6 koji se od prethodnih verzija razlikuje izgledom, ali i novim funkcijama. Naime, stari operativni sustav BlackBerry OS 5.0, sa svim svojim pod-varijantama doista je dugo odolijevao izazovu vremena. Sada imamo redizajnirano, odnosno prerađeno korisničko sučelje koje je koliko-toliko prilagođeno vremenu u kojem se nalazi.

Naravno, BlackBerry OS 6 (barem ne ovom uređaju) nije uputno uspoređivati s Androidom ili iOS-om, ne samo zbog nedostatka zaslona osjetljivog na dodir, već iz zbog same prirode namjene ovog uređaja.

Početni zaslon, slično kao i na prethodnom OS-u, podijeljen je u tri zasebne cjeline, ali s nekoliko dodataka. U gornjem dijelu zaslona nalaze se sat, datum i indikatori, a pritiskom na trackpad otvara se izbornik s funkcijama mreže, WiFi-a, bluetootha, alarma i sl.

Notifikacije, odnosno obavijesti su pak preseljene u malu traku neposredno ispod, putem koje je moguće pristupiti samim porukama  uključenim u zajednički inbox. Ikonice obavijesti ostale su iste, dakle precizne i prepoznatljive.

Središnji je dio iz nekog razloga i dalje ostao prazan, a istini za volju mogli su ga kvalitetno iskoristiti za prikaz kalendarskih zabilješki ili zadataka.

Donji dio zaslona je zapravo doživio najviše promjena. Iako na prvi pogled izgleda slično kao na prethodnoj verziji, njegova funkcija je sada složenija. Naime, pritiskom na BlackBerry tipku više ne ulazite u mapu sa svim aplikacijama, već putem male alatne trake koja se nalazi iznad reda s prečicama. Spomenuta traka pomicanjem lijevo-desno mijenja funkciju, pa tako može prikazivati sve aplikacije (All), najčešće korištene (Frequent), one koje sami odredite (Favourite), multimedijske (Media) i naknadno instalirane (Download)

Kad je stari OS posrijedi, najviše kritika bilo je upućeno neuglednom sustavu izbornika rezerviranog za opcije, odnosno postavke, koji je bio lišen svake inovativnosti i smisla za estetiku, jer je bio isključivo tekstualan. Istina, kao takav nudio je jednostavnost i brzinu, no s obzirom na jednoobrazan izgled bio je pomalo zbunjujući.

Sada su u RIM-u napokon shvatili da korisnici ipak vole da im se u tekst ubaci pokoja sličica i odmah sve izgleda svježije i ljepše. Dakle, kada uđete u postavke dočekat će vas novi i uljepšani sustav izbornika. Ne sadrži više samo jedan red teksta kao prije (morali ste ući unutra da vidite detalje) već dva, s tim da se donji dio teksta prikazuje kao pokretna traka u kojoj se „vrti“ kratak opis funkcija dostupnih u pojedinom izborniku.

Aplikacije

Kao dio samog operativnog sustava na BlackBerryju 9780 dolaze instalirane uglavnom one aplikacije koje smo vidjeli i kod prethodnika. Sam izbor nije prevelik, no ulaskom u BlackBerry App World otvaraju se vrata velikom broju besplatnih aplikacija koje će se lijepo uklopiti u  svakodnevni ritam. Ovdje treba napomenuti da je za korištenje BlackBerry App Worlda, kao i cijelog niza RIM-ovih originalnih aplikacija, potrebno aktivirati jednu od BlackBerry tarifa kod operatera, no o tome ćemo malo kasnije.

Dakle, prvo što će vam vjerojatno pasti na pamet su aplikacije za komunikaciju instant porukama npr. Google Talk, Windows Live itd. ili za društvene mreže poput Facebooka i Twittera.

Tzv. mobilni ured, dakle aplikacije iz kompleta Documents To Go omogućuju pregledavanje dokumenata, ali ne i njihovo uređivanje. Za potpunu funkcionalnost potrebno je platiti punu verziju.

Imenik nije ultimativnog dizajna, no ipak je doživio određene estetske promjene, a poslovična funkcionalnost nije došla u pitanje. Kontakte je moguće razdijeliti u dvije kategorije: poslovni i privatni, a jedna od najkorisnijih funkcija je automatska sinkronizacija s kontaktima e-mail računa koju je potrebno odabrati prilikom definiranja svakog pojedinog računa (E-mail setup).

Kalendar, slično kao imenik može se sinkronizirati sa e-mail računima  koji podržavaju kalendare npr. Gmail, a moguće ih je koristiti više istovremeno. Sam dizajn sučelja kalendara je izmijenjen, no nekako mi se čini da je prethodna verzija bila oku ugodnija i da je ovaj redizajn isforsiran.

Facebook for BlackBerry nudi osnovne funkcije Facebooka, a može se integrirati s imenikom, e-mail klijentom i kalendarom uređaja.

Ova aplikacija za koristi Push tehnologiju tako da su obavijesti dostupne u svakom trenutku.

Slijedeća verzija Facebooka je trenutno u beta fazi, a kada bude dostupna za instalaciju donijet će mnoge funkcionalne izmjene i novosti uključujući Facebook chat.

Twitter for BlackBerry je lijepo dizajniran komad softvera, ali među tviterašima nije pretjerano popularan jer ne nudi sve blagodati koje nudi recimo UberSocial (prije UberTwitter). RIM u slijedećoj verziji Twittera za BlackBerry obećava implementaciju Push obavijesti te još neke sitnice koje bi tvitanje trebale učiniti zanimljivijim.

Instant messaging je sadržan u zasebnim aplikacijama za svaki pojedini servis. Tako primjerice Google talk ima svoju aplikaciju, a Windows Live Messenger svoju. Korištenje višestrukih aplikacija za različite IM protokole ne predstavlja nikakav teret za bateriju jer su te aplikacije duboko integrirane u operativni sustav. U slučaju da neka od ovih aplikacija nije već instalirana, potražite je u App Worldu.

Ukoliko ipak iz nekog razloga želite multi-protokol klijent instalirajte si IM+ Lite ili Nimbuzz, ali u postavkama definirajte spajanje preko BIS-a kako vam se podatkovni promet ne bi dodatno naplatio. Više o tome u tekstu koji slijedi.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT