Test: BlackBerry Bold 9780

BIS – BlackBerry Internet Service

Došli smo do onog dijela recenzije koji zapravo opisuje, ne samo ovaj uređaj već i kompletan BlackBerry eko sustav. BIS (BlackBerry Internet Service) je servis preko kojeg funkcionira većina tzv. BlackBerry tarifa naših operatera za privatne pretplatnike i male tvrke. Usput rečeno, BES (BlackBerry Enterprise Server) koriste uglavnom veće tvrke. Dakle, ukoliko na svoj uređaj želite primati e-mail poruke u stvarnom vremenu te koristiti sve prednosti BIS-a morate imati aktiviranu jednu od BlackBerry tarifa. Jedna od njih je primjerice T-mobile „Instant E-mail“ koja za mjesečnu naknadu od 80,00 kuna omogućuje neograničeno primanje/slanje e-mail poruka, neograničeno korištenje instant messaging-a i aplikacija za društvene mreže te  neograničeno surfanje putem ugrađenog internet preglednika.

Napominjem da neograničeno korištenje gore navedenih servisa podrazumijeva da ih koristite isključivo putem RIM (Research In Motion) licenciranih aplikacija koje rade putem blackberry.net pristupne točke (APN). U App Woroldu te aplikacije sadrže naznaku da im je autor „Research In Motion Limited. Korištenje nekih drugih aplikacija podrazumijeva spajanje na osnovnu pristupnu točku (APN)  vašeg operatera i ako nemate dodatnu podatkovnu tarifu mogli biste se iznenaditi neugodno kada dobijete račun.

Korištenje uređaja bez BlackBerry tarife

Svjesni smo činjenice da veliki broj korisnika želi koristiti Blackberry uređaj i bez BlackBerry tarife, no treba reći da na taj način BlackBerry jednostavno nije potpuno funkcionalan. Osnovne funkcije, kao što su telefoniranje, SMS i MMS radit će bez problema, dok primjerice e-mail, BlackBerry Maps navigacija niti bilo koja RIM-ova aplikacija neće. Korištenje interneta, odnosno podatkovnog prometa uvjetovano je isto kao na drugim uređajima – nekom od povoljnijih podatkovnih tarifa. Surfanje internetom na ovaj način u pravilu zahtijeva i korištenje alternativnog internet preglednika, ovisno o operateru. U nastavku donosimo popis  nekolicine besplatnih aplikacija koje mogu raditi bez BlackBerry tarife:

Istant messaging: Nimbuzz, IM+ Lite.

Internet preglednici: Bolt Browser, Opera Mini.

Facebook: Snaptu

Twitter: UberSocial, Seesmic

E-mail

E-mail klijent na BlackBerry uređajima uobičajeno je jednostavan s naglaskom na funkcionalost, a samo sučelje u novoj verziji nije doživjelo izmjene. Dakle priča je ista, znači ovisno o vrsti usluge u pravilu je moguće je odrediti do deset različitih pretinaca, a konfiguracija postavki za najpoznatije servise kao što su Google, Yahoo i Hotmail jednostavna je i zapravo automatska. Isporuka e-mail poruka je trenutna za one servise koji podržavaju Push tehnologiju, a takvih je većina, dok se kod ostalih provjera vrši svakih 15 minuta.

Web preglednik

Jedna od najznačajnijih novosti kod BlackBerry OS 6 operativnog sustava svakako je novi web preglednik temeljen na WebKit tehnologiji. Da ne kompliciramo i ne zalazimo u detalje, bitno je reći slijedeće: novi web preglednik radi neusporedivo brže od onog na prethodnim OS-ovima. Naime, web preglednik na Blackberry uređajima bio je jedan od razloga zašto su korisnici često poželjeli uređaje na drugim platformama. Učitavanje čak i jednostavnijih web stranica trajalo je cijelu vječnost, a često se znalo događati da se stranice ne učitaju pravilno. Sada je tome napokon došao kraj i ako postoji razlog za migraciju s modela 9700 na novi 9780 to je onda definitivno novi web preglednik. Možemo reći da BlackBerry tarifa koja uključuje neograničeno surfanje tek sada dobiva na smislu. Imajte na umu da streaming (YouTube i sl) ne radi preko BIS-a, već koristi standardni operaterov APN što vam operater može dodatno naplatiti. U tu svrhu mudro bi bilo spomenute servise koristiti preko WiFi-a.

Iako postoji posebna YouTube aplikacija ona zapravo otvara web preglednik i u njemu reproducira video sadržaj. Velika je novost što omogućuje vrlo jednostavan upload videa.

BlackBerry Maps

Ovo je još jedna od aplikacija koja bez odgovarajuće BIS tarife neće raditi. Dakle, BlackBerry Maps nudi jednostavnu GPS navigaciju s glasovnim navođenjem i to potpuno besplatno. Sama aplikacija ne obiluje funkcijama koje smo navikli vidjeti na servisima kao što su npr. Garmin, TomTom ili iGO, ali će u svakom slučaju poslužiti svrsi.  Međutim karta Hrvatske nije potpuna i mnogo je manjih gradova koji nisu pokriveni potrebnim podacima.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT