Test: BlackBerry Bold 9780

Multimedija

Galerija

U odnosu na prethodnika galerija slika nije doživjela radikalne izmjene,  a funkcije su ostale praktički nepromijenjene.

Za spremanje fotografija videa i glazbe najbolje je koristiti memorijsku karticu, jer sadržaj u internoj memoriji telefona iz nekog razloga nije  dostupan Desktop Manageru, pa ga nije moguće prebaciti na računalo. Jedino što mi pada na pamet je svaku sliku pojedinačno slati e-mailom.

Video player može pokrenuti većinu prosječnih video isječaka, ali ne i HD sadržaj. Također, isto kao i prethodnik, BlackBerry 9780 podržava DivX i Xvid video formate.

 

Glazba


BlackBerry Bold 9780 nažalost nema FM radio prijemnik već samo  uobičajeni music player koji nudi standardne mogućnosti uz dodatak eualizera. Player može biti aktivan u pozadini, a što se samog sučelja tiče ostalo je isto kao i kod prethodnika.

Kamera

Kamera je u ovom uređaju sasvim sporedni dio hardvera i malo će tko od zainteresiranih za ovaj uređaj uopće postaviti pitanje o jačini senzora. Dakle, imamo 5 megapikselnu kameru s LED bljeskalicom u odnosu na 3,2 mpx kod prethodnika. Hardverska tipka za kameru je svakako dobra stvar, no problem je što ju je zgodno koristiti jedino ako uređaj držite vodoravno, a u tom položaju orijentacija kamere je okomita (portrait). E sad, kao okidač moguće je koristiti i trackpad, ali bez mogućnosti fokusiranja. Očito je RIM ovdje malo zakomplicirao stvari, no to ni iz daleka nije razlog za bilo kakvu brigu jer će moć navike i ovdje učiniti svoje.

Kliknite na slike za povećanje

Sučelje kamere jednostavno je i s osnovnim funkcjama, a LED bljeskalica će pripomoći pri lošijem osvjetljenju.

Video kamera snima isječke u VGA rezoluciji (640×480) pri 25 fps, što je zadovoljavajuće za povremeno snimanje, no ipak daleko od HD mogućnosti koje nalazimo kod iPhonea 4 ili Samsunga Galaxy S.

Baterija

Ovdje dolazimo do još jednog segmenta u kojem će BlackBerry 9780 potući konkurenciju, ako takva uopće postoji. Baterija traje … traje … i traje… Treba imati na umu da BlackBerry uređaj koji, da bi normalno funkcionirao, mora imati stalnu internet vezu, što znači da mu je podatkovni prijenos uvijek aktivan. Većina sličnih uređaja drugih proizvođača u ovakvim uvjetima teško da može izdržati više od dva, tri dana. Uz umjerenu upotrebu BlackBerry 9780 s ovom će baterijom izdržati 4 do 5 dana, a ukoliko mu ograničite rad na samo 2G (GSM/EDGE) mrežu potrajat će i cijeli tjedan.

Zaključak

BlackBerry Bold 9780 nije uređaj za svakoga. Ima svoju striktnu namjenu i u tom je području beskompromisan. Istina, nije nužno da je namijenjen isključivo poslovnim korisnicima, no oni su ti koji će iz njega znati izvući ono najbolje. Također, preporučamo ga svim „ovisnicima“ o e-mailu, instant porukama i društvenim mrežama, jer u ovom segmentu sigurno neće naći bolji uređaj.

Mnogi korisnici BlackBerryja 9700 će se zapitati isplati li se prelazak na 9780. Zbog veće količine radne memorije i malo „jače“ kamere sigurno ne. Ono zbog čega bi eventualno mogli razmisliti o promjeni je novi operativni sustav, ali i taj razlog gubi na smislu jer je i Bold 9700 moguće nadograditi na OS 6. To što za naše tržište nadogradnja još uvijek nije dostupna je sasvim neka druga priča, a instalaciju „divljih“ ROM-ova ne preporučamo. Uz najbolju volju, nismo uspjeli doznati hoće li i kada spomenuta nadogradnja biti dostupna.

Cijena uređaja BlackBerry 9780 u T-mobileu bez ugovorne obveze iznosi 3498,00 kuna, dok uz sklapanje ugovora na 12 ili 24 mjeseca cijena varira, ovisno o pretplatničkom modelu. Više detalja o cijenama potražite na T-mobile službenim stranicama.

BlackBerry Bold 9780 – tehničke karakteristike

Uređaj na testiranje ustupio – Hrvatski Telekom

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT