Test: HTC Desire HD

Zaslon

Zaslon dijagonale 4.3 inča u ovom trenutku označava gornju granicu gdje se određeni uređaj naziva mobitelom ili smartphoneom, jer je primjerice Dell Strak sa svojim 5.0 inčnim zaslonom prodavan kao tablet. Tako bi trebalo biti sve dok na tržište ne dođu novi uređaji s nedavno najavljenim 4.5 inčnim zaslonima, što će vjerojatno odrediti novu  gornju granicu. Desire HD očarava zaslnonom, odnosno njegovom veličinom i prostranošću, pogotovo ako ste prethodno koristili „stari“  Desire ili iPhone. Pored njega čak i Galaxy S sa svoja okrugla 4 inča ne izgleda više onako glomazno. Ipak, TFT-LCD tehnologija koju Desire HD koristi nije usporediva s kvalitetom prikaza i dubinom boja na Super AMOLED zaslonu Samsunga, barem kada govorimo o uvjetima u zatvorenom prostoru. Na vanjskom svijetlu i pri izravnoj izloženosti suncu razlike zapravo nema.

Performanse

Qualcomm Snapdragon procesor takta 1GHz deklarativno ne predstavlja veći napredak u odnosu na ostale modele s 1GHz procesorima, ali zahvaljujući 768 MR RAM-a i odličnoj optimizaciji Androida 2.2 možemo konstatirati da softver doslovno leti. No ipak, nakon natrpavanja raznim aplikacijama i sadržajima osjeti se određena doza usporavanja, ali je brzina i dalje na zavidnom nivou. Ono što je posebno interesantno je tzv. fast boot. Kada pritisnete tipku za paljenje, Desire HD se uključi i podigne operativni sustav u svega par sekundi, što je za svaku pohvalu. Ipak, ovaj koncept fastboot finkcionalnosti je moguć isključivo zahvaljujući činjenici što uređaj zapravo nikad nije potpuno isključen već je u stanju hibernacije. Ukoliko izvadite bateriju bootanje će trajati jednako kao i na ostalim uređeajima. Također, pravi restart uređaja ponuđen je i prilikom dužeg pritiska na tipku za uključivanje.

Što se procesora tiče, ostaje nejasno zašto u stanju mirovanja i dalje zadržava takt rada na preko 600 MHz. Primjerice, neki se drugi procesori tom slučaju „spuste“ na malo iznad 100 MHz.

OS i sučelje

Uređaj je temeljen na Androidu 2.2 Froyo, a korisničkko sučelje je opremljeno poznatom HTC Sense nadogradnjom. Kod ovog modela predstavljena je nova verzija Sensea koja je donijela određene novosti. Na donjem dijelu zaslona nalazi se luk s 3 prečice. Lijeva otvara glavni izbornik sa svim aplikacijama, srednja je prečica za telefon i imenik, a desna u ovoj verziji korisnika vodi ka odjeljku za personalizaciju, odnosno uređivanju sučelja.

HTC Sense omogućuje korištenje 7 početnih zaslona, od kojih je srednji onaj koji je zadan, a sa svake strane nalaze po još tri dodatna. Jednostavnim pritiskom na home tipku dobije se brzi pogled na sve zaslone odjednom.

Na njih je moguće dodavati aplikacije i widgete po želji. Ponuđeno je preko 30 različitih Widgeta, a ako to nije dovoljno pravac Android Market.

Novi HTC Sense zaista omogućuje izuzetno veliku mogućnost izmjena pozadina, tema, skinova i sl. Kao i na prethodnim verzijama moguće je birati između nekoliko „scena“, a moguće je stvarati i vlastite.

Scena je zapravo stanje na početnim zaslonima koje se izgradili prema vlastitim željama, kao npr. raspored ikonica, prečica i widgeta. Moguće je napraviti scenu npr. „zabava“ gdje su ikone razmještene na način da su vam dostupni multimedijalni sadržaji, društvene mreže itd, a s druge strane možete imati scenu npr. „posao“ gdje u prvi plan stavite e-mail, preglednik dokumenata i sl. Vidljivo je da su si u HTC-u dali truda pri uljepšavanju sučelja. Skin je način na koji su ocrtani ili obojani dijelovi sučelja, ali se i dalje može kombinirati sa svim dostupnim pozadinama.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT