Test: HTC Desire HD

HTC Hub je mjesto gdje je moguće online pretraživanje dodatnih skinova, pozadina, gotovih scena, widgeta, melodija zvonjave i sl. Ipak, izbor je još uvijek ograničen, a nadamo se da će se HTC Hub vremenom popuniti.

HTC Likes je u stvari alternativni Market koji omogućuje pretraživanje i instalaciju dodatnih aplikacija. Iskreno ne vidim svrhu postojanja ovog servisa jer se iste aplikacije mogu pronaći i u Marketu.

Traka na vrhu zaslona „potezanjem“ prema dolje prikazuje detalje o obavijestima, a novost je što sadrži i dodatnu traku na kojoj se nalaze nedavno korištene aplikacije. Iskreno mislim da bi bilo puno pametnije da je ova funkcija iskorištena za pravi Task manager, pomoću kojeg bi se vidjelo koja je aplikacija zapravo aktivna u pozadini.

HTC-ov e-mail klijent omogućuje kreiranje bilo kojeg POP/IMAP te Microsoft Exchange pretinca. Automatska konfiguracija POP/IMAP pretinaca podržana je za sve poznatije e-mail servise npr. Gmail, Yahoo i Hotmail, dok će za ostale biti potrebno ručno unijeti tražene podatke. Korisna stvar je univerzalni inbox u kojem je moguće vidjeti sve e-mail poruke na jednom mjestu, neovisno kojem pretincu/računu stvarno pripadaju.

Naravno, tu je i Gmail aplikacija, kao standardna oprema Android telefona. Ukoliko u postavkama uključite sinkronizaciju Google računa mailovi će na telefon pristizati u stvarnom vremenu, ali to za sobom povlači veću potrošnju baterije. Bitno je za napomenuti da Gmail aplikacija ne dozvoljava download privitaka, već samo pregled. Za skidanje na uređaj morat ćete upotrijebiti HTC-ov e-mail klijent ili pronaći odgovarajuće rješenje u Android Marketu.

Telefonski imenik poznat je iz prethodnih HTC-ovih modela, integriran je s aplikacijom People i omogućuje sinkronizaciju s više Gmail računa te s raznim društvenim mrežama. Apliakcija People, uz standardni pregled kontakta omogućuje i praćenje svih događaja vezanih uz svaki pojedini kontakt. Te su informacije razdijeljene po tabovima koji se nalaze u dnu zaslona. Prvi tab prikazuje opće informacije o kontaku, a nudi mogućnost pozivanja, slanja SMS ili e-mail poruke te izbor melodije zvona. Drugi tab prikazuje SMS poruke koje su ostvarene s tim kontaktom. Treći prikazuje mailove, četvri događaje s primjerice Facebooka koje su vezane uz taj kontakt, a peti slike koje je ta osoba postavila na Facebook ili neki drugi servis, npr. Flickr. Šesti tab prikazuje pozive vezane uz pojedini kontakt. Mora se priznati da od svih Androida HTC-ovi modeli imaju  najpotpuniji imenik.

Kalendar je već poznat iz ostalih HTC-ovih Android uređaja i od njih se bitno ne razlikuje. Tu su standardni dnevni tjedni i mjesečni pregledi događaja, a sinkronizacija s Google kalendarom se podrazumijeva.

Aplikacija Transfer Data omogućuje uvoz kontakata i drugih podataka s drugog uređaja. Iako je su podržani svi važniji proizvođači nismo uspjeli uvesti podatke iz Samsunga Galaxy S niti iz BlackBerryja 9700. Čini se kao dobra ideja na kojoj treba još poraditi.

SMS i MMS sadržane su u aplikaciji „Messages“ i prilikom kreiranja svaka je poruka po zadanim kriterijima SMS, no ukoliko pomoću tipke „attach“ dodate određeni multimedijalni sadržaj ona se automatski pretvara u MMS.

HTC Desire HD, za razliku od mnogih drugih uređaja, pa čak i onih iz višeg cjenovnog ranga, u Quick office aplikaciji, uz standardno pregledavanje nudi i mogućnost stvaranja i uređivanja dokumenata. Podržani su Microsoft Word i Excel dokumenti, ali samo oni do verzije 2003. Također, dokumenti su još jedna kategorija u kojoj je omogućen pinch zooming.

Tipkovnica

Zbog izuzetno velike površine zaslona tipkanje je ugodno čak i u okomitom načinu rada  HTC-ova virtualna tipkovncia ergonomski je dobro izvedena i s logičnim rasporedom sivih nijansi. Naime, na tamnoj podlozi tipke svjetlije boje (skoro bijele) odlično se ističu, za razliku od primjerice Samsungove koja ima skoro istu nijansu tipki i podloge, što prilično otežava snalaženje. Dakle, mogućnost pogreške je vrlo mala, a doprinos ugodnosti daje i odličan odgovor u obliku kratkih vibracija. Jedna od prednosti Android operativnog sustava je mogućnost instalacije tipkovnice po želji, a izbor je prilično velik.

Primjerice, nedavno smo predstavili Gingerbread tipkovncu, koju je ekipa XDA Developers foruma uspjela izdvojiti iz Androida 2.3. Također, zahvaljujući developeru Mobilix-u iz Srbije, Gingerbread tipkovnica je dobila i dijakritičke znakove karakteristične za sve južnoslavenske jezike. Istina, zbog dodanih slova/znakova tipke su nešto uže, ali na Desireu HD zbog veličine zaslona to ne predstavlja ni najmanji problem. Napominjem da je ova verzija tipkovnice testirana na više modela i da bi trebala raditi na svim Android 2.2 uređajima i to bez root pristupa.

Iz vlastitog sam iskustva sklon vjerovanju da fizička tipkovnica nije zamjenjiva nikakvom izvedbom softverske varijante tipkanja po glatkom zaslonu. Ipak treba priznati da se zahvaljujući dimenzijama zaslona tipkovnica Deisrea HD opasno približava funkcionalnosti fizičke QWERTY tipkovnice.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT