Test: HTC Desire HD

Baterija

Trajanje baterije na ovom uređaju čest je predmet rasprava i praktički svaki korisnik je izmjerio neko svoje vrijeme, što je i logično jer su navike korištenja različite. Ono u čemu se većina slaže jest da je baterija od 1230 mAh za Desire HD, odnosno za bilo koji uređaj s 4.3-inčnim zaslonom nedostatna. Jedan broj korisnika se žalio kako baterija ne može izdržati dulje od 8 sati, dok smo s druge strane imali drugu vrstu pretjerivanja gdje je nekima trajala i dva dana. Da bi bili maksimalno korektni moram konstatirati da će baterija trajati dva dana jedino u slučaju da uređaj ne koristite, odnosno da ga povremeno koristite za pokoji telefonski razgovor i uz isključenu sinkronizaciju podataka u pozadini. Usput, treba imati na umu da što se više računa sinkronizira u pozadini veća će biti potrošnja energije, a isto to vrijedi i za i podatkovni promet. Osobno smatram da su telefonski razgovori na ovakvom uređaju sekundarna stvar, a korištenje interneta, multimedije i raznih aplikacija primarna. Tu se sad pojavljuje kamen spoticanja jer su ove radnje zapravo najveći potrošač energije. Dakle, situacija je daleko od idealne. Ipak, tvrdnje da baterija traje 8 sati su, barem po onome što sam osobno iskusio tijekom 7-dnevnog testiranja, neutemeljene i moguće su jedino u situacijama ekstremnog korištenja. Ovdje podrazumijevam video streaming i učestalo surfanje preko WiFi-a, odnosno 3G (HSDPA) mreže. Također, velika potrošnja se očituje i pri učestalom skidanju velike količine podataka.

Ukratko, baterija će bez problema izdržati cijeli dan ako joj ne „čupate dušu“.

Baterija i GPS

Bilo je dosta govora o tome kako aktivna GPS veza izuzetno povećava potrošnju, međutim ni ovdje nema razloga za kuknjavu.

U svrhu ovog dijela testiranja koristio sam aplikaciju RunKeeper Pro s uključenim GPS-om i aktivnom podatkovnom vezom preko 3G mreže, bez aktivnog zaslona. Na startu je baterija je bila puna (100%) i nakon približno 40 minuta indikator je pokazivao 92%. Nadalje, detaljni prikaz potrošnje je pokazao da je RanKeeper uključujući korištejne GPS-a potrošio 80% ukupnog iznosa potrošene energije, što govori da je 40 minuta aktivnog korištenja GPS-a potrošilo 6,4% kapaciteta baterije. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da će aktivna GPS veza isprazniti bateriju za nešto više od 10 sati. Dakle, sam GPS ne troši previše, a ono što troši je, naravno – zaslon. Korištenjem neke od navigacijskih aplikacija koja zahtijeva aktivan zaslon potrošnja će se svakako povećati, no ovdje treba imati na umu da se ovakva vrsta navigacije u pravilu koristi u automobilu gdje je dostupan alternativni izvor energije.

Zaključak

HTC Desire HD nastoji biti najbolji uređaj (u najširem smislu te riječi) ponuđen na GSM/UMTS tržištu, no da li mu to uspijeva? Odgovor je, bez dvojbe, potvrdan. Zašto?

Idemo redom:

– Android kao operativni sustav (uz iOS) vodeća je platforma u svijetu smartphone uređaja.

– Maksimalistički pristup prilikom odabira veličine zaslona je pun pogodak. Svako gunđanje kako je 4.3 inča previše i da je uređaj nezgrapan nisu utemeljeni, jer je vrlo izvjesno da ćete nakon 10 minuta držanja uređaja u ruci zaboraviti da uopće postoje manji mobiteli i povratak na manje zaslone će biti prilično bolan.

– Specifikacije govore same za sebe, a uređaje sa 768 MB RAM-a ne susrećemo svakodnevno

– Kamera možda i nije najbolje što postoji na tržištu, primjerice Nokia N8 i iPhone 4 snimaju za nijansu bolji HD video. Ipak, taj je detalj nedovoljan za skidanje Desirea HD s trona.

– Opća usporedba s modelima poput Nokije N8 i iPhonea 4 iz objektivnih je razloga bespredmetna.

– Samsung Galaxy S, sa sličnim dimenzijama, ali osjetno manjom masom, eventualno bi mogao biti jedina konkurencija. No, budući da smo vidjeli i iskusili iznimno lošu  Samsungovu podršku postojećim korisnicima (da ironija bude veća radi se o njihovom najskupljem modelu) pametnome ne treba puno mozganja za ispravnu odluku.

Ukratko, proizvođači nam vjerojatno nikada neće ponuditi uređaj koji bi po svačijem ukusu bio kompletan, ali ako zbrojimo i podijelimo sve prednosti i mane, doći ćemo do zaključka je HTC Deisre HD u ovom trenutku objektivno najbolji smartphone.

HTC Desire HD trenutno je u ponudi dva domaća operatera: VIPnet i Tele2.

Detaljne specifikacije pogledajte ovdje.

Uređaj na testiranje ustupio: HTC

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT