Test: iPhone 4

Dizajn i konstrukcija

Dobar dizajn oduvijek je bio jedan od ključnih faktora za uspješnu prođu Appleovih proizvoda na tržištu. Prve tri generacije iPhonea imale su skoro isti oblik kućišta, a vidjeli smo i da je takav dizajn utjecao i na druge proizvođače. Sam Samsung Galaxy S je zapravo neka vrsta kopije dizajna iPhonea, jer iako veći, neodoljivo podsjeća na iPhone/3G/3GS. Apple je s iPhoneom 4 zapečatio stari, već prožvakani dizajn i okrenuo novu ploču. Novi iPhone 4 je radikalno izmijenjen i sastoji se od središnjeg metalnog dijela te zaslona s prednje strane i neke vrste staklo-plastike na poleđini. Vidljivo je da se pazilo na svaki pojedini detalj, a opća kvaliteta izrade je na najvišem nivou. iPhone 4 zapravo izgleda kao fina staklena skulptura, ili možda replika crnog monolita iz filmskog serijala „Odiseja u svemiru“. No dobro, to je moje osobno viđenje, drugi će u njemu možda vidjeti keramičku pločicu, a treći podmetač za čaše. Ono oko čega bi se svi trebali složiti jest činjenica da uređaj, neovisno o konstrukciji, izgleda krhko, pa sama pomisao da bi mogao pasti na pod izaziva trnce i povećava puls.

Ako držanje uređaja u ruci svrstamo u kategoriju ergonomije, iPhone u tom slučaju gubi bitku s Galaxyjem. Oštri rubovi u kombinaciji s metalom nisu toliko ugodni za držanje, no tu je uvijek vaš stari saveznik – moć navike.

iPhone 4, kao i prethodnici, ima home tipku, a na lijevom boku tipke za glasnoću. Odmah do nje nalazi se prekidač za isključivanje svih zvukova. Na vrhu je 3.5 mm audio utor i tipka za uključivanje. Potrebno je napomenuti da se radi o metalnim dijelovima koji djeluju vrlo izdržljivo.

Na desnom boku su vratašca za SIM karticu za čije je otvaranje potrebna metalna spajalica ili neki profinjeni alat. Moram priznati da me ova radnja prilično iznervirala.  Nadalje, sama činjenica da je iPhone 4 jedini mobitel koji zahtijeva posebnu dimenziju SIM kartice, dođe kao volej u mozak. Jedini suvisli zaključak bi bio da Apple ovim namjerno korisnicima otežava eventualni prijelaz na drugi uređaj. Jedno i drugo zapravo vrijeđaju inteligenciju korisnika.

Da ne bi bilo zabune, radi se o Micro SIM kartici, koju u T-mobileu, iz samo njima znanih razloga, nazivaju Mini SIM, što je pogrešno.

S druge strane, Samsung Galaxy S, možda zbog manje mase, ne ostavlja dojam da će se raspasti prilikom pada na pod, ali u usporedbi s iPhoneom djeluje plastično i jeftino.

Već navedena sličnost s prijašnjim generacijama iPhonea ide toliko daleko da je Samsung izostavio čak i uobičajene hardverske tipke menu i back te ih preoblikovao u softverske, dok je jedina fizička tipka s prednje strane ostala home button.

Oba su uređaja magnet za otiske prstiju, tako da će perfekcionisti imati dodatnu zanimaciju – učestalo glancanje.

Zaslon

Appleov „Retina“ zaslon ima rezoluciju 640 x 940 točaka i predstavlja sam vrh ponude u tom segmentu. Uzevši u obzir dimenzije zaslona, gustoća točaka iznosi 326 ppi (pixels per inch), dok kod Galaxyja S ona iznosi 233 ppi, što je otprilike za trećinu manje. Ove brojke „na papiru“ zaista djeluju impresivno, međutim teško je povjerovati da će u stvarnosti bilo tko primijetiti razliku. Nadalje, Samsungov Super AMOLED zaslon (480×800 točaka) po definiciji koristi napredniju tehnologiju od iPhoneovog TFT-LCD zaslona, kojeg zapravo proizvodi LG. Također, Super AMOLED (također po definciji) prikazuje bolji kontrast. U zatvorenom prostoru, pod oblacima i pod suncem osobno ne vidim razliku u gustoći točaka, kao ni u kontrastu. Uz najbolju volju i poduže buljenje u zaslone nisam uspio uočiti razliku, niti u kvaliteti prikaza, niti u čitljivosti sadržaja. Ostavljam mogućnost da će Superman ili neki snajperist u ovoj disciplini imati više uspjeha. Ono što Samsungu svakako ide u prilog jest veličina. Svatko razuman će se složiti da je rad s većim zaslonom ugodniji i ležerniji, što se posebice prijmećuje prilikom  pregleda video sadržaja.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT