Test: iPhone 4

iOS (4.2) vs. Android (2.2)

Službena nadogradnja na Android 2.2 za Samsung Galaxy S još nije dostupna, zapravo bila je jedno vrijeme online pa je povučena radi određenih bugova i svaki čas se očekuje da ponovo bude puštena. Bilo kako bilo, mi imamo primjerak koji je ipak nadograđen na Froyo, a iPhone 4 smo upravo nadograili na iOS 4.2. Napominjem da Samsung nije rootan, niti je iPhone jailbreakan i to ćemo ostaviti za  neku drugu temu.

Ne bih volio previše ulaziti u filozofiju i polemiku oko toga što je bolje, zatvoreni eko sustav, kao što je iPhone/iOS ili „otvoreni“ Android, kao open source. „Otvoreni“ sam namjerno stavio pod navodnike jer je ta otvorenost više nego upitna. Sam kod Android OS-a je dostupan svima i po definiciji on jest open-source. Međutim, kako ne živimo u idealnom svijetu, open source postaje relativan pojam, jer je Google kao proizvođač Androida postavio svoja pravila, a time i određene restrikcije. Drugi problem Androida i open-source-a je fragmentiranost, što posebice dolazi do izražaja kod nadogradnje firmwarea za svaki pojedini model, a i kod (ne)dostupnosti aplikacija. Tu se sad vraćamo na naš Galaxy S koji iz tih razloga još nije dobio službenu nadogradnju na Froyo, iako ga je Google učinio dostupnim još ljetos.

S druge strane iPhone, iz razumljivih razloga, takvih problema nema.

Same performanse iOS-a, što podrazumijeva brzinu otvaranja aplikacija, kretanje kroz izbornike, reprodukciju videa i sl. na zavidnom su nivou. Čak ni uz 10-ak aplikacija aktivnih u pozadini nisam primijetio zastajkivanje ni usporenost. Doduše, aplikacije koje prilikom otvaranja vuku sadržaj s interneta ipak trebaju koju sekundicu da prikažu potrebne podatke, što ovisi o brzini internetske veze.

Sučelje

Android, kao platforma u ovoj je kategoriji ima određene prednosti, a na Galaxyju Samsungova TouchViz nadogradnja još više doprinosi ugođaju korištenja. Moguće je dodavati proizvoljan broj početnih zaslona i na njih postavljati prečice aplikacija, widgete, bookmarke i foldere za aplikacije. iPhone također ima mogućnost raspoređivanja aplikacija po zaslonu, međutim s puno manje slobode nego što je to slučaj na Androidu. Naravno, Jailbreak će vas vjerojatno riješiti ovih frustracija. Potrebno je napomenuti da ikone na zaslonu iPhonea ne predstavljaju prečice, već same aplikacije, što je zapravo jednostavnije rješenje, a moguće ih je organizirazi u foldere. No tu postoji mali problem. Mnogi su korisnici primijetili da nakon što su izgubili sate organizirajući svoje aplikacije u foldere, oni nakon nekog vremena znaju jednostavno nestati. Nadalje, prednost Androida se očituje i u raznim 3rd party rješenjima korisničkog sučelja koja omogućuju dodatno improviziranje i prilagođavanje.

iOS i Android prilično se razlikuju u načinu korištenja izbornika. Android u svakoj aplikaciji uvijek nudi otvaranje izbornika s dodatnim mogućnostima, jednostavnim pronalaženjem postavki i sl. Kod iOS-a je za većinu aplikacija potrebno otići u opće postavke i tamo pronaći aplikaciju koju želite podešavati, što je samo po sebi komplikacija. Iako se na ovo nije problem naviknuti, smatram to lošijim konceptom. Kod Androida je zgodno što postoji back tipka koja se nalazi na donjem dijelu uređaja i uvijek dostupna palcu. S druge strane, iOS ne nudi posebnu back tipku, već svaka aplikacija ima virtualnu tipku za povratak na prethodnu radnju, koja se nalazi na vrhu zaslona. U odnosu na Android ovo je rješenje manje praktično i zahtijeva dodatno privikavanje. Nadalje, u nedostatku klasičnog izbornika s opcijama, iOS u nekim aplikacijama, na dnu zaslona, nudi razne simbole za koje će trebati vremena da se naviknete na njihovo značenje i funkciju. Budući da ne volim rebuse, preferiram način na koji je to riješeno u Androidu.

Što se tiče dodatnih (3rd party) aplikacija iPhone je u relativnoj prednosti jer App Store sada broji preko 300.000 naslova, a korisnici iz Hrvatske ih mogu nesmetano kupovati.

S druge strane, Android market sadrži oko 100.000 naslova, ali bez mogućnosti kupovine za korisnike iz Hrvatske. Pozitivna strana je što je u Android Marketu puno više besplatnih aplikacija nego što je to slučaj u App Storeu. Naš osvrt na općenitu usporedbu App Storea i Android Marketa možete pročitati ovdje.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT