Test: iPhone 4

Multitasking

iPhone 4 donosi punokrvni i, da tako to kažem, razumni multitasking za 3rd party aplikacije. Dvostrukim pritiskom na glavnu, odnosno jedinu fizičku tipku otvori se task manager u kojem su vidljive sve aktivne aplikacije koje se vrlo jednostavno mogu odabrati ili isključiti, ovisno o želji korisnika. Ova je koncepcija po našem subjektivnom  mišljenju ukupno bolja nego što je to slučaj s najnovijim Androidom 2.2.

Naime, 99% Android apliakcija nema mogućnost isključivanja jer operativni sustav po definiciji sam vrši managment, tj. kada mu ponestane memorije, sustav ih sam isključuje. Android 2.2  (Froyo) ovdje ide još dalje, jer čak ni Task managerima u pravilu ne dozvoljava da isključuju aplikacije po želji korisnika. Neovisno o tome što Android sam odlučuje koliko mu je preostale memorije dovoljno, nameće se pitanje suvisle svrhe ovakve restrikcije. Naravno, restrikcija se odnosi na 3rd party Task managere, jer se u postavkama telefona aplikacija ipak može isključiti pomoću force stop funkcije, do koje se dolazi kroz prilično zamršen labirint izbornika. (Menu-> settings-> aplications-> manage aplications-> pronaći aplikaciju na listi-> force stop), što nije nimalo zgodno.

Internet, e-mail, društvene mreže, Push obavijesti …

Dakle, obje platforme su zamišljene tako da imaju konstantnu vezu s internetom. Većina samih aplikacija je i izrađena tako da s interneta „vuče“ nove sadržaje, a tu je i pregršt novih cloud servisa te servisa za sinkronizaciju, e-mail, instant messaging klijenti te neizostavne društvene mreže.

E-mail klijent na iPhoenu odlično je dizajniran, a moguće je koristiti više pretinaca istovremeno. Ono što je novo jest mogućnost korištenja zajedničkog inbox-a za sve pretince elektroničke pošte. Ova funkcionalnost je inače na BlackBerry uređajima poznata od prije nekoliko godina, a Apple je, vidjeli smo, poznat po „izmišljanju tople vode“. Naravno, odličan marketing prodaje sve. Još jedan primjer „izmišljanja tople vode“ su i Push obavijesti. Kada su uvedene, prezentirane su korsinicima kao revolucija, a vojska korisnika se oduševila činjenicom da će sada moći primati e-mail i instant poruke, primejrice, dok je uređaj u mirovanju. Podsjetimo da je ova mogućnost na drugim mobitelima bila dostupna još u doba kada su poneki današnji iPhone korisnici još imali mliječne zube.

No dobro, Push obavijesti su tu i zaista su korisne. Međutim, u slučaju elektroničke pošte, one po definiciji i nisu Push, jer postavke omogućuju primanje e-mail poruka, u najboljem slučaju, svakih 15 minuta. Ovdje bi prikladniji termin možda bio „Ping“. 3rd party aplikacije, kao npr. Twitter, BeeJive i sl. također koriste Push obavijesti, međutim, nisam uspio shvatiti po kojem uzorku, odnosono pravilu to rade. Jednom obavijest dođe odmah, drugi put nakon 10-ak minuta, a nekada uopće ne dođe.

Kod Samsunga, odnosno Androida, situacija je potpuno drukčija. E-mailovi (Gmail) stižu trenutno (pravi Push), kao i instant poruke Google Talk-a.

Safari je standardni Appleov web preglednik koji sasvim dobro radi i zadovoljava većinu zahtijeva prosječnog korisnika. Inače, već neko vrijeme dostupni su i 3rd party preglednici poput Opere. Safari radi izrazito brzo i omogućuje pinch zooming. S obzirom na politiku tvrke i čvrstu ruku Stevea Jobsa, Flash na iPhoneu možemo slobodno zaboraviti. Ipak, nedavno je izašao Skyfire preglednik za iPhone koji ipak omogućuje prikaz Flash sadržaja na način da Flash sadržaj„prevodi“ u HTML5, tehnologiju koja je na iOS-u dopuštena. Nedugo nakon što je bio pušten u AppStore naglo je povučen od strane proizvođača zbog određenih bugova, pa se nadamo da će se uskoro ponovo pojaviti.

Galerija objedinjuje fotografije i video zapise te je vrlo jednostavna za korištenje. Fotografije se, uz klasičan prikaz, mogu vidjeti i u odjeljku „Places“ kao oznake na mapi pokazujući lokaciju gdje su snimljene. To ne moraju nužno biti fotografije snimljene samim iPhoneom, već sve koje sadrže geotagging informaciju u sebi. Ipak, za samu organizaciju albuma uređaj je potrebno spojiti s računalom.

iPhone, za razliku od Galaxyja, ne donosi kompletan mobilni ured s mogućnostima za pregled i uređivanje dokumenata. Doduše svaki dokument koji pristigne e-mailom moguće je pregledati u samom e-mail klijentu, ali za uređivanje istih potrebno je zaviriti u AppStore. Možete kupiti neku skupu aplikaciju od npr. 10$ ili pronaći besplatnu, kao što je  Documents 2, koja omogućuje i sinkronizaciju s Google Docs servisom, što zna biti izuzetno korisno.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT