Test: iPhone 4

iPod

…je u stvari aplikacija za reprodukciju glazbe. Za razliku od prethodnih modela iPhonea, ovdje je moguće kreirati playliste izravno na uređaju, a kontrole playera dostupne su na  multitasking aktivnoj traci koja se poziva dvostrukim pritiskom na home tipku. Čak i kada je zaslon uređaja zaključan, kontrole iPod-a se aktiviraju istim načinom, no ovoga se puta nalaze na gornjoj polovici zaslona.

Kamera

iPhone 4 i Samsung Galaxy S opremljeni su 5 megapikselnim kamerama, što smatramo sasvim dovoljnim za kvalitetnu fotografiju. Za razliku od Samsunga, iPhone donosi i LED bljeskalicu, što možda nije presudan detalj, ali je svakako prednost.

iOS od verzije 4.1 donosi tzv. HDR (High Dynamic Range) tehnologiju snimanja fotografija. Ova tehnologija omogućuje jasnije i općenito kvalitetnije fotografiranje u uvjetima lošije osvijetljenosti i općenito kvalitetniji prikaz detalja. Naime, prilikom okidanja uređaj snimi 3 fotografije. Jednu s jače osvijetljenim detaljima, jednu sa srednje osvijetljenim i jednu sa sjenama. Potom ih sjedini u jednu fotografiju na način da od svake izdvoji ono najbolje. Dakle, HDR tehnologija omogućuje uvid u veći broj detalja na slici. Slijedi niz primjera.  S lijeve strane su slike bez, a s desne sa HDR-om.

Kada su mogućnosti i opcije posrijedi Samsung je tu u prednosti. Naime, iPhone ima mogućnost snimanja isključivo 5 mpx fotografija, dok je kod Samsnuga moguće birati veličinu. Nadalje, Samsungova kamera nudi kud i kamo više opcija, primjerice  samo-okidanje i namještanja kontrasta.

Fotografije s iPhonea zauzimaju između 2 i 3 MB, dok Samsungove fotografije iste rezolucije zauzimaju oko 1,5 MB.

Video kamera

Očekivano, iPhone nudi samo HD rezoluciju 1280×480 (720p) snimanja videa pri 30 fps. Nasuprot ovome, Samsung omogućuje snimanje u rezolucijama 1280×720 (HD 720p), 720×480 (480p), 640×480 (VGA), 320×240 (QVGA) i 176×144 (QCIF). Napominjem da jedna minuta videa u rezoluciji 720p zauzima oko 100 MB prostora. Ipak, iPhone, za razliku Galaxyja S, nudi ručno podešavanje fokusa. Dodirom prsta po zaslonu odabirete dio koji za vrijeme snimanja želite fokusirati. Galaxy S za video snimanje koristi fiksni fokus. Slijedi primjer HD (rezolucija 720p) video isječka snimljen iPhoneom 4.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT