Test: iPhone 4

Povezivost

Svi uobičajeni načini spajanja i komunikacije su podržani GSM, EDGE, UMTS, HSDPA, WiFi, Bluetooth (samo audio) i USB. Naravno, glavna zamjerka ide na račun nemogućnosti razmjene sadržaja putem Bluetootha.

Druga zamjerka, no ne i manje bitna, odnosi se na funkcionalnost WiFi povezivosti, odnosno na kombinaciju rada WiFi i GPRS/EDGE/3G mreže. Naime, ako su WiFi i podatkovna veza (cellular data) uključeni iPhone će se služiti WiFi vezom samo kada je zaslon uređaja aktivan, odnosno kada npr. surfate. Kada iPhone prijeđe u stand-by, tj. kad mu se zaslon zacrni, prebacit će se na GPRS/EDGE/3G podatkovni promet. Na WiFi će se prebaciti tek kada ponovo otključate zaslon. Adekvatan komentar za ovakve stvari ne postoji u rječniku pristojnog čovjeka. Apple ovo objašnjava štednjom baterije, međutim i to objašnjenje vrijeđa inteligenciju. Neovisno o tome što je ta logika sama po sebi upitna, potrošnja baterije je relativna i ovisi o nizu drugih faktora, mogli su barem korisniku ostaviti mogućnost da sam izabere kako i kada će WiFi spajati, odnosno odspajati. Ako želite da se iPhone stalno spaja na WiFi, podatkovnu vezu mobilne mreže morat ćete isključiti ručno. I sad, sve ovo još i ne bi bilo toliko tragično da ne postoji jedan bug. Primjerice, ako ste doma, uređaj je spojen na internet preko WiFi-a, aktivan je e-mail i IM klijent. Izlazite van, ručno gasite WIFi vezu i uključujete EDGE/3G podatkovnu vezu očekujući da će se prebacivanje proći bezbolno. Nažalost, aplikacije koje su bile aktivne ne prepoznaju novu mogućnost spajanja, pa ih je potrebno isključiti i ponovo uključiti.

Samsnug Galaxy S omogućuje korištenje WiFi-a konstantno, neovisno o stanju u kojem se uređaj nalazi. Drugi primjer su Symbian Nokije, koje omogućuju najširu slobodu u odabiru veze, pa je tako moguće kombinirati i dvije veze istovremeno.

Spajanje na računalo putem USB-a je jednostavno, a korištenje iTunesa zaista je izvrsno iskustvo. Rijetki su uređaji koji nude ovako jednostavno i funkcionalno sučelje. Samsung, primjerice, zahtijeva instalaciju aplikacije Samsung Kies, čija je instalacijska datoteka teška oko 150 MB, a samo spajanje na računalo, pogotovo ako koristite Windows 7, spada u domenu avanture. Pomoću iTunesa sinkronizira se sav sadržaj koji držite na uređaju, radi se backup aplikacija, kontakata, poruka itd, a služi i za nadogradnju softvera. Neovisno o iTunesu iPhone 4 (iOS 4.2) dozvoljava i ograničeni USB file transfer. Dakle, prilikom spajanja na računalo moguće je vidjeti uređaj kao poseban disk drive te s njega na računalo skinuti fotografije i video zapise, ali ne i glazbu. Obrnuti postupak nije moguć i za sav sadržaj koji želite ubaciti na uređaj morate pokrenuti iTunes.

Baterija

iPhone 4 sadrži bateriju kapaciteta 1420 mAh, što mu omogućuje relativno dobru autonomiju. Apple je deklarirao da bi „na čekanju“ trebala izdražti 300 sati, a vrijeme video reprodukcije trebalo bi doseći i 10 sati. Prilikom našeg vrlo intezivnog korištenja uređaja, s uključenom internet vezom (WiFi/3G) baterija je izdržala skoro cijela dva dana, što je izuzetan rezultat. S druge strane, Samsung Galaxy S ipak nudi nešto manju autonomiju.

Zaključak

Za razliku od prethodnika, iPhone 4 se zaista može svrstati u vrhunske uređaje, kako po specifikacijama, tako i po performansama. Unatoč činjenici da se većina iPhone korisnika ne zamara previše tehnološkim pojmovima te da nisu vični istraživanju, ne mogu se složiti sa paušalnim ocjenama da je Android u pravilu za geekove, a iPhone za plavuše. Pobogu, pa radi se o mobitelima, a ne o doktoratima. iPhone može biti itekako zanimljiv uređaj, a kada u ovu priču dodamo Jailbreak, stvari ipak postaju malo zanimljivije i kompleksnije, da ne kažem geekovskije.

Također, iPhone će naći put i do poslovnih korisnika, iako je pojam „poslovnog“ vrlo rastezljiv. Mogućnost korištenja e-maila, kalendara i office aplikacija nije upitna, a App Store nudi zaista širok spektar specijaliziranog softvera. Nedostatak fizičke tipkovnice svakako je hendikep, no i ova virtualna može poslužiti svrsi.

Izgubljeni prototip koji je procurio dok je iPhone 4 još bio u fazi razvoja otkrio je većinu detalja vezanih uz uređaj, ali to nimalo nije utjecalo na „wow“ efekt i čekanje u redovima prije početka prodaje. Nadalje, „antennagate“, odnosno problem s prijemom signala koji su prijavljivali prvi korisnici također nije imao većeg utjecaja na prodajne rezultate. U dva tjedna druženja s iPhoneom 4 nisam uspio primijetiti da gubi signal u bilo kojim uvjetima, vjerojatno zbog odlične pokrivenosti GSM/UMTS signalom.

Neovisno o tome kakvo je vaše osobno mišljenje o iPhoneu, Appleu i Stveu Jobsu, budite sigurni da će njegovi prodajni rezultati, iz ovih ili onih razloga, višestruko nadmašiti sve ostale. E sad, ta prevelika popularnost nekim korisnicima i neće biti najmilija, pa će se zbog toga radije odlučiti na Galaxy S ili možda nešto treće. Među glavnim konkurentima često se spominje i HTC Desire koji se sada već može nabaviti po znatno nižim cijenama. Kada su multimedijalne mogućnosti posrijedi, mogući izbor je i Nokia N8, koju smo nedavno recenzirali.

Kao što vjerojatno već znate iPhone je u Hrvatskoj, u ovim trenutcima, u ponudi isključivo kod T-mobilea, ali se u međuvremenu politika Applea promijenila i odlučili su  da više neće davati ekskluzivu bilo kojem operateru. Tako je nedavno iz Vipneta  objavljeno da će se uskoro pojaviti i u njihovoj ponudi, ali nažalost, nikakve preciznije informacije još nisu dostupne..

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT