Test: LG Optimus 2X

Vratimo li se kojih desetak godina unatrag prisjetit ćemo se raznih uređaja koji su na neki način obilježili povijest. Tako je Motorola Timeport 260 bila prvi komercijalno dostupan uređaj s GPRS prijenosom podataka, Nokia 7650 prvi uređaj s integriranim fotoaparatom, a Nokia N95, prvi mobitel s ugrađenim GPS prijemnikom. LG Optimus 2X će tako ostati upamćen kao prvi mobitel s ugrađenim dvojezgrenim procesorom.

Još do prije godinu-dvije vlasnici većine smartphonea muku su mučili sa sporošću i tromošću svojih ljubimaca. Kretanje kroz izbornike je zapinjalo, a učitavanje web stranica znalo bi potrajati cijelu vječnost. Istina, pojavom prvih gigahercnih procesora i povećanjem količine RAM-a stvari su se počele mijenjati na bolje, no prava revolucija stiže tek pojavom dvojezgrenih procesora.

Budući da ovih dana u rukama imamo upravo LG Optimus 2x praktički svjedočimo početku izvjesnog novog doba u telekomunikacijama. Uvođenje u upotrebu dvojezgrenih procesora nešto je što bi po prirodi stvari trebalo proizvesti određenu vrstu kvantnog skoka i promijeniti poimanje mobitela općenito. Kako nas se dojmio LG Optimus 2X u samom osvitu novog, dvojezgrenog doba, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Dizajn, konstrukcija, zaslon …

Kada se LG Optimus 2x prvi put pojavio na slikama komentari sa svih strana u pravilu su bili mlaki. Još jedan uređaj s prosječnim dizajnom. Slažemo se, ovaj gadget neće previše oduševiti dizajnom, no treba priznati i reći da LG Optimus 2X uživo izgleda puno bolje ljepše nego na slikama. Uostalom, jasno je da će kupci ovog uređaja najmanje hajati za estetiku. Sjetimo se samo HTC Desirea, koji je proglašen najboljim uređajem 2010 godine, a dizajn je kreatorima očito bio zadnja rupa na svirali.

 

I dok o samom dizajnu možemo diskutirati, treba li uopće dovoditi u pitanje kvalitetu konstrukcije i preciznost izrade, po kojoj je LG inače poznat. Prednja strana je izvedena iz jednog dijela, tako da četiri tipke na dnu čine jedinstvenu cjelinu sa zaslonom. S dizajnerske strane odlično, a s ergonomske, naravno, ne toliko. Neovisno o novim trendovima u dizajnu i dalje se s nostalgijom prisjećamo hardverskih tipki koje, eto, polako nestaju. Ista stvar je i s posebnom tipkom za kameru koju nalazimo na sve manje uređaja, pa je ista sudbina zadesila i ovaj Optimus 2X

Na vrhu uređaja nalazimo 3,5 mm audio utor, HDMI utor i tipku za uključivanje. Na desnom boku nalaze se samo tipke za podešavanje glasnoće, a na dnu micro USB utor za povezivanje s računalom i punjenje.

HDMI utor ima zaštitna vratašca koja ćete u pravilu otvarati noktom.

Kamera s bljeskalicom na stražnjoj strani pomalo iskače iz cjeline i ne budete li oprezni mogli biste je oštetiti, a odmah ispod proteže se decentan metalni dio s Googleovim logom. Prednja kamera za video pozive integrirana je unutar cjeline prednjeg dijela, tj. sa  samim zaslonom.

LG Optimus 2X opremljen je LCD zaslonom dijagonale 4 inča i „standardne“ rezolucije 800×480 točaka te na neki način predstavlja minimum kojim bi uređaj ove klase trebao biti opremljen. Svjedoci smo kako vremenom zasloni postaju sve veći i uređaj sa zaslonom manjim od 4 inča u ovom cjenovnom razredu praktički nema što tražiti.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT