Test: LG Optimus 2X


Vratimo li se kojih desetak godina unatrag prisjetit ćemo se raznih uređaja koji su na neki način obilježili povijest. Tako je Motorola Timeport 260 bila prvi komercijalno dostupan uređaj s GPRS prijenosom podataka, Nokia 7650 prvi uređaj s integriranim fotoaparatom, a Nokia N95, prvi mobitel s ugrađenim GPS prijemnikom. LG Optimus 2X će tako ostati upamćen kao prvi mobitel s ugrađenim dvojezgrenim procesorom.


Još do prije godinu-dvije vlasnici većine smartphonea muku su mučili sa sporošću i tromošću svojih ljubimaca. Kretanje kroz izbornike je zapinjalo, a učitavanje web stranica znalo bi potrajati cijelu vječnost. Istina, pojavom prvih gigahercnih procesora i povećanjem količine RAM-a stvari su se počele mijenjati na bolje, no prava revolucija stiže tek pojavom dvojezgrenih procesora.


Budući da ovih dana u rukama imamo upravo LG Optimus 2x praktički svjedočimo početku izvjesnog novog doba u telekomunikacijama. Uvođenje u upotrebu dvojezgrenih procesora nešto je što bi po prirodi stvari trebalo proizvesti određenu vrstu kvantnog skoka i promijeniti poimanje mobitela općenito. Kako nas se dojmio LG Optimus 2X u samom osvitu novog, dvojezgrenog doba, pročitajte u tekstu koji slijedi.


Dizajn, konstrukcija, zaslon ...

Kada se LG Optimus 2x prvi put pojavio na slikama komentari sa svih strana u pravilu su bili mlaki. Još jedan uređaj s prosječnim dizajnom. Slažemo se, ovaj gadget neće previše oduševiti dizajnom, no treba priznati i reći da LG Optimus 2X uživo izgleda puno bolje ljepše nego na slikama. Uostalom, jasno je da će kupci ovog uređaja najmanje hajati za estetiku. Sjetimo se samo HTC Desirea, koji je proglašen najboljim uređajem 2010 godine, a dizajn je kreatorima očito bio zadnja rupa na svirali.
 


I dok o samom dizajnu možemo diskutirati, treba li uopće dovoditi u pitanje kvalitetu konstrukcije i preciznost izrade, po kojoj je LG inače poznat. Prednja strana je izvedena iz jednog dijela, tako da četiri tipke na dnu čine jedinstvenu cjelinu sa zaslonom. S dizajnerske strane odlično, a s ergonomske, naravno, ne toliko. Neovisno o novim trendovima u dizajnu i dalje se s nostalgijom prisjećamo hardverskih tipki koje, eto, polako nestaju. Ista stvar je i s posebnom tipkom za kameru koju nalazimo na sve manje uređaja, pa je ista sudbina zadesila i ovaj Optimus 2XNa vrhu uređaja nalazimo 3,5 mm audio utor, HDMI utor i tipku za uključivanje. Na desnom boku nalaze se samo tipke za podešavanje glasnoće, a na dnu micro USB utor za povezivanje s računalom i punjenje.


HDMI utor ima zaštitna vratašca koja ćete u pravilu otvarati noktom.


Kamera s bljeskalicom na stražnjoj strani pomalo iskače iz cjeline i ne budete li oprezni mogli biste je oštetiti, a odmah ispod proteže se decentan metalni dio s Googleovim logom. Prednja kamera za video pozive integrirana je unutar cjeline prednjeg dijela, tj. sa  samim zaslonom.LG Optimus 2X opremljen je LCD zaslonom dijagonale 4 inča i „standardne“ rezolucije 800x480 točaka te na neki način predstavlja minimum kojim bi uređaj ove klase trebao biti opremljen. Svjedoci smo kako vremenom zasloni postaju sve veći i uređaj sa zaslonom manjim od 4 inča u ovom cjenovnom razredu praktički nema što tražiti.Što se primijenjene tehnologije tiče, vidjeli smo da postoje i superiornije od LCD-a kao što su Super AMOLED, NOVA,  ClearBlack ili pak Appleov Retina zaslon kojeg također proizvodi LG. Ipak, treba biti fer i reći da je LCD u odnosu na njih ne zaostaje toliko koliko bi neki to htjeli nametnuti ili koliko im se čini zbog, ajmo to tako reći, placebo efekta. Razlika je uglavnom u nijansama i u pravilu se vidi prilikom pogleda pod kutom, a o kontrastu i prikazu boja moglo bi se diskutirati. Budući da čitljivost zaslona u zatvorenom prostoru izvan svake rasprave, ono što će biti od najveće važnosti je čitljivost na vanjskom svijetlu i izravnoj izloženosti suncu, što zapravo najviše utječe na upotrebljivost uređaja. Zaslon je opremljen Gorilla Glass slojem otpornim na grebanje, no to je u ovoj klasi odavno standard. Dakle, na vanjskom svjetlu prisutna je solidna vidljivost, tj. kontrast je sasvim zadovoljavajući. Sam odaziv zaslona možda i nije na najvišem nivou, jer nekada jednostavno ne želi reagirati iz prve, pa je određene radnje povremeno potrebno ponoviti. Pretpostavljamo da se radi o nedovoljnoj preciznosti softvera što bi svakako trebala biti prva stavka na popisu za prvou nadogradnju.


Dvojezgreni procesor i performanse

Dakle, Nvidia Tegra 2 procesor, koji pokreće LG Optimus 2X potpomognut je grafičkim ko-porocesorom i u kombinaciji s 512 MB RAM-a zaista osigurava najbolje iskustvo dosad. Ovakvu brzinu rada još nismo vidjeli i zapravo bi ga bilo bespredmetno uspoređivati sa starom gardom, odnsono uređajima s jednojezgrenim procesorima.Kretanje kroz izbornike je ipak zadnje je gdje ćete uočiti razliku između Optimusa 2X i primjerice HTC Desirea HD, iako ona postoji. Naveći napredak se očituje prilikom prikazivanja i renderiranja web stranica, ali i prikazu, odnosno streamingu Flash sadržaja. Zumiranje fotografija „štipanjem“ (pinch-to-zoom) doslovno leti, a slično je i sa zumiranjem web stranica.Ipak, Android 2.2 Froyo, na kojem je temeljen Optimus 2X, po svojoj prirodi i nije najbolje optimiziran operativni sustav za dvojezgrene procesore i s nestrpljenjem čekamo da vidimo kako će sve skupa izgledati na Gingerbreadu. Naime, Google je pri samoj prezentaciji Gingerbreada najavio najoptimalniju moguću podršku za dvije jezgre.  Podsjetimo, nadogradnja na Gingerbread (Android 2.3) za ovaj model očekuje se u lipnju.


Operativni sustav, sučelje, performanseŠto se korisničkog sučelja tiče, LG koristi vlastitu nadogradnju osnovnog sučelja Androida - LG Home. Uvedena je i mogućnost brzog pogleda na sve početne zaslone odjednom, a broj mogućih zaslona je 3, 5 ili 7. Za razliku od nekih drugih Android uređaja LG Optimus 2X nudi i proizvoljno podešavanje izgleda glavnog izbornika u kojem se nalaze aplikacije. Dakle, možete postaviti klasičan rešetkasti pogled u vodoravnom ili okomitom smjeru, odnosno u obliku jednostavnog popisa gdje su aplikacije sortirane po abecedi.Kao i na svakom Androidu, na početne zaslone moguće je dovlačiti razne prečice aplikacija i widgete. Traka s obavijestima prikazuje poznate stavke, kao npr. jačina signala, batrije itd., a povlačenjem prema dolje otvara se alatna traka za manipulaciju funkcijama Bluetooth, WiFi, GPS, Zvukovi te za automatsko rotiranje zaslona.


LG je u ovaj uređaj ugradio i nekoliko novih gesti, odnosno prepoznavanja pokreta prstom po zaslonu, kao i inovativno korištenje akcelerometra. Tako je gestom moguće aktivirati tipkovnicu i polje za unos teksta, a premještanje ikonica po početnim zaslonima može se izvesti naginjanjem telefona lijevo ili desno. Nadalje, kada telefon zazvoni okrenite ga naopako i utišat će se, a isto vrijedi i za utišavanje alarma ili pauziranje glazbe. Ipak, najzanimljiviji dio ove priče odnosi se na inovativan način listanja fotografija koje se odvija dodirom prsta po lijevom ili desnom boku kućišta, a na isti način funkcionira i prebacivanje na slijedeću/prethodnu pjesmu u glazbenom sviraču.Uređivanju ovih funkcija pristupa se putem postavki te odabirom stavke „Pokret dodira“. Znamo, prevoditelji izbornika su se mogli i bolje potruditi.
Što se aplikacija tiče, tu su sve poznate stvari na koje smo inače navikli na Android uređajama. Kao dodatak LG je instalirao i App Advisor u kojem korisniku sugerira najbolje i najpopularnije aplikacije iz Android Marketa.


Reprodukcija glazbe odvija se putem poznatog music player-a koji je doživio određene estetske izmjene. Glazbu je moguće pretraživati po već poznatim kriterijima: izvođaču, nazivu, abecedi i žanru, a omogućen je i prikaz oveće slike albuma.


Video reprodukcija podržava MP4, 3GP, DivX, Xvid formate u svim rezolucijama, kao i titlove. Tu je i standardna YouTube aplikacija koja je zbog prirode procesora još brža nego na prijašnjim modelima.


Mobilni ured je sadržan u vidu Polaris Office aplikacije za koju slobodno možemo reći da je najbolja koja se trenutno nudi na mobilnim uređajima. Omogućuje pregledavanje i  uređivanje .doc. .ppt i .xls dokumenata, a mogućnosti su zaista velike, jer je podržan velik broj funkcija iz poznat iz desktop office aplikacija.
Facebook i Twitter  nose oznake „For LG“ iako su u osnovi standardne Android aplikacije. Obje društvene mreže omogućuju sinkronizaciju kontakta s imenikom telefona, kao i prikazivanje njihovih statusa u povijesti svakog pojedinog kontakta. Obavijesti s Facebooka, kao i mentionsi s Twittera regularno se pojavljuju u traci s obavijestima na vrhu zaslona.
Uz neizostavnu Gmail aplikaciju, na kojoj je moguće koristiti višestruke Google račune,  LG Optimus 2X sadrži i poseban E-mail klijent koji je u automatski mogućnosti konfigurirati sve poznatije E-mail servise. Podržani su POP i IMAP pretinci kao i MS Exchange. Naravno, ukoliko imate uključenu sinkronizaciju e-mail poruke će biti trenutno isporučene. Tu je i zajednički ulazni spremnik koji objedinjuje sve primljene poruke, kako e-mail tako i SMS i MMS.Iako uobičajeni Android Web preglednik po svojoj prirodi ne nudi ništa posebno, brzina kojom se učitavaju web stranice zaista fascinira. Java Script se učitava jednako brzo, a prisutna je i podrška Adobe Flash Plyera. Ako nije, u trenutku je možete instalirati. Ipak, ako Flash ne koristite često, u postavkama web preglednika podesite da se isti uključuje „na zahtijev“ jer ćete tako još više ubrzati rad preglednika. („Omogući dodatke“, odnosno „Enable Plug-ins“). Ukoliko želite naprednije funkcije web preglednika svakako savjetujemo instalaciju besplatnih alternativnih aplikacija kao npr. Dolphin, SkyFire ili Opera.
Virtualna QWERTY LG tipkovnica dizajnom, odnosno odabirom boja, omogućuje dovoljan kontrast za ugodno tipkanje i snalaženje. Raspored tipki Z i Y moguće je promijeniti u svakom trenutku, a zanimljivo je što se dijakritički znakovi uključuju dužim pritiskom na određene tipke, slično kao na iPhoneu. Primjerice, ukoliko vam je potrebno slovo Č, pritisnite i držite slovo C i u trenutku se pojavljuju odgovarajući dijakritički znakovi Č i Ć, kao i razni povezani simboli.

 


Što se kalandara tiče, ništa novo. Omogućuje korištenje s višestrikim Google računima, a sinkronizacija se obavlja automatski, naravno, ukoliko tako podesite.Kamera

LG Optimus 2X donosi 8-megapikselnu kameru s autofokusom i LED bljeskalicom, a softver kamere omogućuje snimanje fotografija veličina 8, 5, 3, 2, 1 megapiksela, kao i onih VGA rezolucije. Sučelje kamere je složeno, ali ipak dovoljno jasno za ugodno korištenje. Od korisnih detalja tu su touch focus i out-focusing shot, prepoznavanje lica, samookidač, softverska stabilizacija i geo-tagging. Autofokus omogućuje ugodno korištenje fotoaparata za slikanje dokumenata ili bilo kojeg predmeta iz blizine. U uvjetima lošijeg osvjetljenja primjetan je gubitak oštrine slike, no slike su još uvijek solidne kvalitete. Ipak, svaka slika u 8 mpx rezoluciji zauzima oko 4 do 6 MB, pa smo ih za ovu recenziju smanjili za 50%. Primjerci slijede:

Video snimanje


 


LG Optimus 2X, zahvaljujući dvojezgrenom procesoru, prvi je mobitel koji može snimati Full HD video, dakle u rezoluciji 1080p (1920x1080 točaka) pri 24 fps. Također, moguće je snimati i 720p (1280x720) video pri 30 fps.


Prvo što se uočava je format zapisa, naime koristi se 3gp, a ne mp4, što je uobičajeno kod kod drugih proizvođača. Druga stavka je zauzeće memorije, jer minuta snimljenog materijala u rezoluciji 720p zauzima „samo“ 30 MB, što je oko tri puta manje nego u slučaju npr. Samsunga Galaxy S ili iPhonea 4, gdje zauzima oko 100 MB. Razlog ovome je iznimno velik stupanj kompresije videa, ali i korištenje drugog codeca, što se na kraju očituje u smanjenom broju vidljivih detalja. Tako recimo minuta snimljenog videau 1080p rezoluciji zautima oko 60 MB. U nastavku slijedi prijmerak jednog i drugog videa. Za usporedbu, u ovoj temi možete pratiti usporedbu HD video sadržaja snimljenog različitim mobilnim uređajima. Nadamo se da će u slijedećoj softverskoj nadogradnji LG ispraviti ovaj nedostatak, tako da dvojezgreni procesor zablista i u ovom segmentu.


Prijmer 720p videa:Prijmer 1080p videa:

Povezivost

HDMI utor je svakako ono što će Optimusa 2X također odvojiti mnogo konkurentskih uređaja koji nemaju ovu funkcionalnost. Putem HDMI povezivosti moguće je diretkno prikazivanje HD video sadržaja na podržani TV prijemnik ili monitor, a zanimljivo je da je LG za ovu svrhu u prodajni paket ubacio HDMI kabel. Nije puno, ali čovjeka veseli.


DLNA omogućuje bežično povezivanje za prikaz multimedijskog sadržaja.


Što se tiče prijenosa podataka u 3G mreži, uređaj podržava HSPA brzine do 10,2 mbps u downloadu i 5,76 mbps u uploadu.


Kad je WiFi u pitanju, ono što nas neopisivo živcira je automatsko prebacivanje na vanjsku mrežu EDGE/3G kada uređaj uđe u sleep mode. Naime, nije toliki problem u tome samom koliko u nemogućnosti podešavanja ovih postavki. Istina, ova nelogičnost je prisutna na iPhoneu 4 i na mnogim drugim uređajima, a proizvođači ovu glupost objašnjavaju namjerom da se uštedi energija, što je prilično diskutabilno, a na upit o razlogu izostanka mogućnosti podešavanja odgovora nema.


USB povezivanje je proteklo glatko, a prilikom odabira načina rada „masovna pohrana“ istu je prije izvlačenja USB kabela moguće isključiti na samom uređaju, dakle ne treba ići u Windows tray.


Baterija

Dvojezgreni procesor, logično, iziskuje više energije, no baterija kapaciteta 1500 mAh ipak odolijeva i ovom izazovu pa problema s autonomijom ne bi trebalo biti. Prilikom testiranja, tj. vrlo intezivnog korištenja, batereija je bez problema izdržala cijeli dan.


Više od toga će ovisiti isključivo o vašim navikama kao i podešavanju raznih stavki. Ovdje mislimo na ograničavanje rada na 2G mrežu i isključivanje automatske sinkronizacije i pozadinskih podataka.


Zaključak

Kao što ste mogli vidjeti, na ovaj uređaj nemamo previše primjedbi. Nije stigao mesija, niti je izumljena teleportacija, ali jedna solidna razlika u brzini i lakoći korištenja je itekako prisutna, pogotovo kad je u pitanju surfanje internetom, zumiranje web stranica i  fotografija. Stara narodna mudrost kaže da se lako naviknuti na dobro, pa smo se tako i mi navikli i „navukli“ na ovaj vrhunski uređaj. Štoviše, u pravom će svjetlu zasjati tek kada mu u lipnju stigne nadogradnja na Gingerbread koji je za razliku od Froyo-a bolje optimiziran za rad s dvojezgrenim procesorima.


Što se cijene tiče, najpovoljnije ga nudi Tele2 i to za 3595,00 kuna, što je osjetno jeftinije nego u Vipnet-u, gdje zapada 4499,00 kuna. Naravno, govorimo o cijenama uređaja bez ugovorne obveze.


Uređaj na testiranje ustupio: LG Hrvatska