Test: LG Optimus 2X

Što se primijenjene tehnologije tiče, vidjeli smo da postoje i superiornije od LCD-a kao što su Super AMOLED, NOVA,  ClearBlack ili pak Appleov Retina zaslon kojeg također proizvodi LG. Ipak, treba biti fer i reći da je LCD u odnosu na njih ne zaostaje toliko koliko bi neki to htjeli nametnuti ili koliko im se čini zbog, ajmo to tako reći, placebo efekta. Razlika je uglavnom u nijansama i u pravilu se vidi prilikom pogleda pod kutom, a o kontrastu i prikazu boja moglo bi se diskutirati. Budući da čitljivost zaslona u zatvorenom prostoru izvan svake rasprave, ono što će biti od najveće važnosti je čitljivost na vanjskom svijetlu i izravnoj izloženosti suncu, što zapravo najviše utječe na upotrebljivost uređaja. Zaslon je opremljen Gorilla Glass slojem otpornim na grebanje, no to je u ovoj klasi odavno standard. Dakle, na vanjskom svjetlu prisutna je solidna vidljivost, tj. kontrast je sasvim zadovoljavajući. Sam odaziv zaslona možda i nije na najvišem nivou, jer nekada jednostavno ne želi reagirati iz prve, pa je određene radnje povremeno potrebno ponoviti. Pretpostavljamo da se radi o nedovoljnoj preciznosti softvera što bi svakako trebala biti prva stavka na popisu za prvou nadogradnju.

Dvojezgreni procesor i performanse

Dakle, Nvidia Tegra 2 procesor, koji pokreće LG Optimus 2X potpomognut je grafičkim ko-porocesorom i u kombinaciji s 512 MB RAM-a zaista osigurava najbolje iskustvo dosad. Ovakvu brzinu rada još nismo vidjeli i zapravo bi ga bilo bespredmetno uspoređivati sa starom gardom, odnsono uređajima s jednojezgrenim procesorima.

Kretanje kroz izbornike je ipak zadnje je gdje ćete uočiti razliku između Optimusa 2X i primjerice HTC Desirea HD, iako ona postoji. Naveći napredak se očituje prilikom prikazivanja i renderiranja web stranica, ali i prikazu, odnosno streamingu Flash sadržaja. Zumiranje fotografija „štipanjem“ (pinch-to-zoom) doslovno leti, a slično je i sa zumiranjem web stranica.

Ipak, Android 2.2 Froyo, na kojem je temeljen Optimus 2X, po svojoj prirodi i nije najbolje optimiziran operativni sustav za dvojezgrene procesore i s nestrpljenjem čekamo da vidimo kako će sve skupa izgledati na Gingerbreadu. Naime, Google je pri samoj prezentaciji Gingerbreada najavio najoptimalniju moguću podršku za dvije jezgre.  Podsjetimo, nadogradnja na Gingerbread (Android 2.3) za ovaj model očekuje se u lipnju.

Operativni sustav, sučelje, performanse

Što se korisničkog sučelja tiče, LG koristi vlastitu nadogradnju osnovnog sučelja Androida – LG Home. Uvedena je i mogućnost brzog pogleda na sve početne zaslone odjednom, a broj mogućih zaslona je 3, 5 ili 7. Za razliku od nekih drugih Android uređaja LG Optimus 2X nudi i proizvoljno podešavanje izgleda glavnog izbornika u kojem se nalaze aplikacije. Dakle, možete postaviti klasičan rešetkasti pogled u vodoravnom ili okomitom smjeru, odnosno u obliku jednostavnog popisa gdje su aplikacije sortirane po abecedi.

Kao i na svakom Androidu, na početne zaslone moguće je dovlačiti razne prečice aplikacija i widgete. Traka s obavijestima prikazuje poznate stavke, kao npr. jačina signala, batrije itd., a povlačenjem prema dolje otvara se alatna traka za manipulaciju funkcijama Bluetooth, WiFi, GPS, Zvukovi te za automatsko rotiranje zaslona.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT