Test: LG Optimus One P500

Operativni sustav, sučelje, performanse …

 

Kao što je već rečeno, LG Optimus One temeljen je na operativnom sustavu Android 2.2 Froyo, s donekle izmijenjenim, odnosno ušminkanim korisničkim sučeljem. Kad malo bolje razmislim, ne sjećam se niti jednog Androida s osnovnim Googleovim, odnosno netaknutim sučeljem. Svaki ga proizvođač dotjera vlastitim manjim ili većim zahvatima. No ipak, na Optimusu One nekih velikih modifikacija nema, sve je prilično jasno i dosta slično onom na prethodniku.

Pritiskom na tipku izbornika dolazimo do mape u kojoj su smještene aplikacije, a zgodno je što su one koje ste sami instalirali odvojene od pred-instaliranih. Jednostavnim dužim pritiskom na bilo koju od njih aktivira se mogućnost postavljanja prečica aplikacija na jedan od početnih zaslona. E sad, svatko će pretpostaviti da je moguć proizvoljan broj početnih zaslona, međutim LG je ovdje uveo restrikciju i kao izbor postavio pet ili sedam zaslona. Malo čudno, ali što je, tu je.

Standardno, uz prečice aplikacija, na početne zaslone moguće je dodavati widgete kojih u ovom slučaju ima podosta. Uz standardne koji su dio operativnog sustava LG je dodao i nekoliko svojih.

Statusna traka s obavijestima u vrhu zaslona može se „potegnuti“ prema dolje nakon čega se otvara površina s detaljima i prečicama za manipulaciju funkcijama Bluetootha, WiFi-a, GPS-a i vibracijske dojave poziva i poruka.

Pozadine se mijenjaju vrlo jednostavno, pritiskom na tipku za opcije i odabirom stavke  “wallpaper“. Ponuđeno je nekoliko slika, ali i live wallpapera, koji se prilično zgodno uklapaju u cjelinu.

 

 

Procesor takta 600 MHz vidjeli smo i u prethodniku – Optimusu GT540, no u slučaju  Optimusa One, u kombinaciji s 512 MB RAM-a i Androidom 2.2 primjetna je razlika u brzini i glatkoći rada. Pri svakodnevnoj upotrebi nema zapinjanja, zastajkivanja ni sličnih nepodopština.

Zanimljivo je kako nakon reboota System Panel pokazuje 270 MB slobodne radne memorije i kada ona padne na razinu ispod 200 MB sustav sam isključuje neaktivne aplikacije, što ostavlja dovoljno prostora za nesmetan rad ostalih ili nanovo otvorenih aplikacija. Vidjeli smo da kod nekih drugih uređaja slobodna memorija mora „pasti“ na 50-60 MB kako bi sustav započeo s isključivanjem.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT