Test: Nexus S

Nexus S drugi je mobitel, nakon prošlogodišnjeg Nexusa One, koji je proizveden pod Googleovim pokroviteljstvom. Za razliku od prethodnika, kojeg je proizveo tajvanski HTC, Nexus S nam dolazi iz pogona korejskog Samsunga. Politikom prodaje Nexusa S, Google pokušava ispraviti grešku koju je napravio s Nexusom One. Ideja je bila da se Nexus One prodaje isključivo online i to u SAD, što se i nije pokazalo najmudrijom odlukom. Kasnije su ipak promijenili politiku i Nexus One je postao dostupan i u nekim drugim zemljama.

S Nexusom S priča je potpuno suprotna, prodaja ide odmah i svugdje, pa ga je tako  moguće kupiti i u Hrvatskoj. Nedavno se pojavio u ponudi Vipnet-a koji nam je jedan primjerak i ustupio za testiranje.

U trenutku kada je Nexus One ugledao svjetlo dana hardverski je bio najmoćniji Android, ali i jedan od najjačih smartphonea uopće. Ne njegovoj osnovi je nastao i HTC Desire koji je proglašen najboljim smartphoneom 2010. godine. S Nexusom S priča se opet mijenja. Hardverski više ne spada u sam vrh, već u, ajmo reći, prosjek. Nexus S stiže na tržište paralelno s prvim uređajima s dvojezgrenim procesorima, npr. LG Optimus 2X, a uskoro i Samsungom Galaxy S 2, čime se automatski spušta za stepenicu ispod.

Dizajn, konstrukcija i zakrivljeni zaslon

Kada smo Nexus S prvi put uočili na slikama nije nas previše oduševio, ali kada smo ga vidjeli uživo dojam se znatno poboljšao. Ipak, pravo oduševljenje nastupa tek kada uređaj uhvatite rukom. Kućište Nexusa S ergonomski je zaista izvrsno oblikovano i zbog toga odlično leži u ruci. U cjelinu ergonomski oblikovanog kućišta uklapa se i blago zakrivljeni zaslon, čime Nexus S postaje prvi takav uređaj na svijetu. O tome kako i zašto je došlo do ideje da se zaslon zakrivi trebalo bi pitati inženjere u Googleu i Samsungu, a službeni stav Googlea je da se radi o „povećanju upotrebljivosti“. Mi iz ove pozicije možemo samo posvjedočiti da je ideja dobra. Naime, nije samo zaslon zakrivljen, već cijeli uređaj, pa možda u tome čuči tajna zašto Nexus S tako dobro leži u ruci.

Uzmemo li za primjer iPhone 4, kojeg odlikuje odličan dizajn, vidjet ćemo da ergonomski i nije savršen i za razliku od njega Nexus S u ovom segmentu pruža puno više. Također, zbog svok oblika, zaobljenosti i zakrivljenosti Nexus S izgleda kompaktnije nego što bi se to dalo zaključiti po iščitanim dimenzijama 123.9 x 63 x 10.9 mm. Masom od samo 129 grama je Nexus se svrstava u lakše uređaje ovakvih dimenzija.

Što se same konstrukcije tiče, Nexus S izrađen je iz plastike i ne izgleda baš profinjeno, no ipak, za razliku od svog starijeg brata, Samsunga Galaxy S, kućište ne škripi i ne šuška. Naravno, tragovi prstiju ostajat će, kako na zaslonu tako i na poleđini, ali na te i takve stvari smo se već odavno navikli i ne vidimo ih kao nepi poideban nedostatak.

Dijagonala zaslona je 4,0 inča, a upotrijebljena je tehnologija Super AMOLED, premijerno primijenjena na već spomenutom Galaxyju S. Podsjetimo, AMOLED zasloni superiorni su onima koji koriste LCD tehnologiju, barem u uvjetima lošijeg osvjetljenja, tj. u zatvorenom prostoru, dok su na vanjskom svjetlu  praktički neupotrebljivi. Super AMOLED ispravlja ovaj nedostatak i znatno povećava  upotrebljivost uređaja na vanjskom svijetlu, odnosno pri izravnoj izloženosti suncu. Odaziv i preciznost zaslona na zavidnom su nivou i to je ono što treba posebice pohvaliti. Nakon tjedan dana korištenja, niti jednom nismo primijetili da je određenu radnju (dodir ili gestu) potrebno ponoviti. Zaslon je, jednom riječju, vrhunski.

Fizičke tipke nalazimo samo na bokovima i to za uključivanje uređaja, odnosno otključavanje/zaključavanje zaslona te za podešavanje glasnoće. Četiri tipke specifične za Android uređaje nalaze se na dnu zaslona i softverske su prirode. Unatoč tome nemaju problem s dostupnošću, kao kod nekih drugih uređaja. Ipak, na vanjskom su svjetlu praktički nevidljive i njihov raspored treba znati na pamet da bi se pogodilo pravu, što će zahtijevati određeno privikavanje. Dodatni nam je problem bio navikavanje na novi raspored, jer je primjerice na Galaxyju S sasvim drugačiji.

Na poleđini je kamera s LED bljeskalicom, kao i zvučnik, a na dnu micro USB utor za punjenje i spajanje na računalo te 3,5 mm audio utor.

Potrebno je napomenuti da Nexus S nema utor za memorijske kartice, ali zato ima 16 GB interne memorije.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT