Test: Nexus SNexus S drugi je mobitel, nakon prošlogodišnjeg Nexusa One, koji je proizveden pod Googleovim pokroviteljstvom. Za razliku od prethodnika, kojeg je proizveo tajvanski HTC, Nexus S nam dolazi iz pogona korejskog Samsunga. Politikom prodaje Nexusa S, Google pokušava ispraviti grešku koju je napravio s Nexusom One. Ideja je bila da se Nexus One prodaje isključivo online i to u SAD, što se i nije pokazalo najmudrijom odlukom. Kasnije su ipak promijenili politiku i Nexus One je postao dostupan i u nekim drugim zemljama.

S Nexusom S priča je potpuno suprotna, prodaja ide odmah i svugdje, pa ga je tako  moguće kupiti i u Hrvatskoj. Nedavno se pojavio u ponudi Vipnet-a koji nam je jedan primjerak i ustupio za testiranje.

U trenutku kada je Nexus One ugledao svjetlo dana hardverski je bio najmoćniji Android, ali i jedan od najjačih smartphonea uopće. Ne njegovoj osnovi je nastao i HTC Desire koji je proglašen najboljim smartphoneom 2010. godine. S Nexusom S priča se opet mijenja. Hardverski više ne spada u sam vrh, već u, ajmo reći, prosjek. Nexus S stiže na tržište paralelno s prvim uređajima s dvojezgrenim procesorima, npr. LG Optimus 2X, a uskoro i Samsungom Galaxy S 2, čime se automatski spušta za stepenicu ispod.
Dizajn, konstrukcija i zakrivljeni zaslon

Kada smo Nexus S prvi put uočili na slikama nije nas previše oduševio, ali kada smo ga vidjeli uživo dojam se znatno poboljšao. Ipak, pravo oduševljenje nastupa tek kada uređaj uhvatite rukom. Kućište Nexusa S ergonomski je zaista izvrsno oblikovano i zbog toga odlično leži u ruci. U cjelinu ergonomski oblikovanog kućišta uklapa se i blago zakrivljeni zaslon, čime Nexus S postaje prvi takav uređaj na svijetu. O tome kako i zašto je došlo do ideje da se zaslon zakrivi trebalo bi pitati inženjere u Googleu i Samsungu, a službeni stav Googlea je da se radi o „povećanju upotrebljivosti“. Mi iz ove pozicije možemo samo posvjedočiti da je ideja dobra. Naime, nije samo zaslon zakrivljen, već cijeli uređaj, pa možda u tome čuči tajna zašto Nexus S tako dobro leži u ruci.Uzmemo li za primjer iPhone 4, kojeg odlikuje odličan dizajn, vidjet ćemo da ergonomski i nije savršen i za razliku od njega Nexus S u ovom segmentu pruža puno više. Također, zbog svok oblika, zaobljenosti i zakrivljenosti Nexus S izgleda kompaktnije nego što bi se to dalo zaključiti po iščitanim dimenzijama 123.9 x 63 x 10.9 mm. Masom od samo 129 grama je Nexus se svrstava u lakše uređaje ovakvih dimenzija.

Što se same konstrukcije tiče, Nexus S izrađen je iz plastike i ne izgleda baš profinjeno, no ipak, za razliku od svog starijeg brata, Samsunga Galaxy S, kućište ne škripi i ne šuška. Naravno, tragovi prstiju ostajat će, kako na zaslonu tako i na poleđini, ali na te i takve stvari smo se već odavno navikli i ne vidimo ih kao nepi poideban nedostatak.Dijagonala zaslona je 4,0 inča, a upotrijebljena je tehnologija Super AMOLED, premijerno primijenjena na već spomenutom Galaxyju S. Podsjetimo, AMOLED zasloni superiorni su onima koji koriste LCD tehnologiju, barem u uvjetima lošijeg osvjetljenja, tj. u zatvorenom prostoru, dok su na vanjskom svjetlu  praktički neupotrebljivi. Super AMOLED ispravlja ovaj nedostatak i znatno povećava  upotrebljivost uređaja na vanjskom svijetlu, odnosno pri izravnoj izloženosti suncu. Odaziv i preciznost zaslona na zavidnom su nivou i to je ono što treba posebice pohvaliti. Nakon tjedan dana korištenja, niti jednom nismo primijetili da je određenu radnju (dodir ili gestu) potrebno ponoviti. Zaslon je, jednom riječju, vrhunski.Fizičke tipke nalazimo samo na bokovima i to za uključivanje uređaja, odnosno otključavanje/zaključavanje zaslona te za podešavanje glasnoće. Četiri tipke specifične za Android uređaje nalaze se na dnu zaslona i softverske su prirode. Unatoč tome nemaju problem s dostupnošću, kao kod nekih drugih uređaja. Ipak, na vanjskom su svjetlu praktički nevidljive i njihov raspored treba znati na pamet da bi se pogodilo pravu, što će zahtijevati određeno privikavanje. Dodatni nam je problem bio navikavanje na novi raspored, jer je primjerice na Galaxyju S sasvim drugačiji.

Na poleđini je kamera s LED bljeskalicom, kao i zvučnik, a na dnu micro USB utor za punjenje i spajanje na računalo te 3,5 mm audio utor.

Potrebno je napomenuti da Nexus S nema utor za memorijske kartice, ali zato ima 16 GB interne memorije.

OS, sučelje, performanse ...Nexus S prvi je uređaj koji dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread, a budući da se Google brine o softverskoj podršci Nexus S će uvijek biti prvi na redu za naredne nadogradnje. Kad govorimo o korisničkom sučelju Andrida, svaki proizvođač, odnosno brand ima neku vrstu nadogradnje osnovnog sučelja, kao npr HTC Sense ili Samsungov TouchWiz. Kod Nexusa S ovo nije slučaj. Nakon dugo vremena zapravo imamo prilike vidjeti izvorni Android. Da ne bi bilo zabune, nema u ovom ništa loše, dapače. Sučelje je jednostavno i pregledno, a dodani su i poneki vizualni efekti. Uostalom, razlika između „golog“ Android sučelja i spomenutih nadogradnji nije tolika da bi bila presudna, a ukoliko ipak želite više, toplo preporučamo posjet Android Marketu i instalaciju Launcher Pro ili nekog drugog sučelja.Dakle, Nexus S nudi 5 početnih zaslona na koje je moguće jednostavno dodati prečice aplikacija, widgete, mape, kontakte i bookmarke, dok donji, fiksni dio zaslona sadrži tri osnovne prečice: telefon, aplikacije internet. Pritiskom na funkcijsku tipku dobije se 6 opcija, a među njima i upravljanje aplikacijama. Usporedbe radi, kod nekih drugih modela do upravljanja aplikacijama dolazi se dosta teže jer je u pravilu potrebno ulaziti u drugi ili treći nivo izbornika.Uz uobičajene pozadinske slike, Nexus S nudi i „žive“ pozadine (live wallpapers) s raznoraznim atraktivnim animacijama, uostalom kao i svi noviji Android uređaji. Iako postoji velik izbor wallpapera, malo njih ćete zaista poželjeti koristiti, možda neke diskretnije, jer većina njih u pravilu stvaraju samo pometnju.Na vrhu zaslona nalazi se traka s obavijestima, no za razliku od drugih Samsungovih modela prilikom povlačenja prema dolje nedostaju prečice za pristup postavkama WiFi-a, GPS-a itd. Za tu svrhu dostupan je odgovarajući widget.

Dužim pritiskom na home tipku aktivira se task switcher, gdje možete vidjeti 8 zadnjih  upotrijebljenih aplikacija.

Nexus S koristi ARM Cortex A8 procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a. Budući da je ovo prvi uređaj koji dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread vidljivo je da su se u Google u i Samsungu potrudili ostaviti odličan dojam. Performanse Nexusa na  najvišem su nivou pa niti nakon instalacije veće količine aplikacija i „nakrcavanja“ raznim sadržajem nismo primijetili bilo kakvo usporavanje ni zastajkivanje. Ipak, neke stavke poput pregledavanja i zumiranja web stranica te zumiranja slika ne odvijaju se tolikom brzinom kao što to radi npr. LG Optimus 2X koji ima dvojezgreni procesor.

Virtualna tipkovnica ima odličan odaziv s kratkim vibracijama i zanimljivim zvukovima, a preciznost je zahvaljujući odličnom zaslonu izvrsna.Aplikacije

E-mail klijent omogućuje korištenje višestrukih IMAP, POP3 i Exchange pretinaca, a tu je i uvijek prisutna Gmail aplikacija. Ukoliko je uključena automatska sinkronizacija računa, e-mail poruke će biti isporučene trenutno (push).

Google Talk je, kao dio operativnog sustava, zadužen za instant messaging. U trenutcima pisanja ovog teksta nadogradnja na Android 2.3.4 za Nexus S još nije bila dostupna, a pretpostavljamo da će biti u narednim danima. Naime, spomenuta nadogradnja OS-a u Google Talk donosi glasovne i video pozive putem WiFi-a i 3G mreže.

O kalendaru se nema što pametno reći jer je dizajnom otišao korak natrag. Ovo je od Googlea pomalo neozbiljno, jer se stječe dojam da je zadatak izrade kalendara povjeren nekom nadobudnom dizajneru koji je rad predao u zadnji čas pa im nije ostalo vremena za korekcije.

Naravno, i ovdje će navika učiniti svoje, a kalendar će normalno poslužiti svrsi.

 

Web preglednik

Jednostavan i funkcionalan web preglednik svojstven je svim Androidima. S podrškom za Flash 10.1 spada u najbrže mobilne preglednike dostupne na tržištu. Podržano je pinch zumiranje (štipanje), ali i ono putem dvostrukog dodira. Prednost ovog drugog je u tome  što omogućuje preslagivanje teksta i prilagođavanje zumiranom nivou.Naravno, doživljaj surfanja si uvijek možete upotpuniti instalacijom alternativnih preglednika, kao npr. Dolphin ili Opera, koji podržavaju tabove.

Iako YouTube postoji kao zasebna aplikacija, sadržaj je moguće gledati i putem web preglednika, odnosno YouTube mobilne stranice.
Multimedija

Ono što se odmah primijeti je nepostojanje odgovarajućeg video playera. U galeriji je moguće pregledavati .mp4 i .3gp video isječke, no izostala je podrška za DivX, pa ćete  alternativni player morati potražiti u Android marketu.Music player ne nudi ništa posebno i nudi ono najosnovnije. Glazbu je moguće razvrstati po nazivu, albumu, izvođaču i žanru te kreirati playliste, a postoji widget za početni zaslon. Naravno, ukoliko od playera ipak želite malo više, preporučamo da u Android marketu potražite Winamp.

Galerija na Gingerbreadu nije doživjela  promjene u odnosu na Froyo. Istina, ne vidimo neku potrebu za promjenom jer je ovakva kakva se sad sasvim upotrebljiva. Fotografije je moguće direktno podijeliti putem bluetootha, e-maila, MMS-a te raznih cloud servisa,  (Flickr, Picasa, Dropbox ...) i naravno, društvenih mreža.

Kamera

U Nexus S ugrađena je 5 megapikselna kamera s LED bljeskalicom. Sučelje kamere je oku ugodno, a osnovnim funkcijama i opcijama relativno se jednostavno pristupa. I kod ovog je modela primjetan nedostatak posebne tipke za kameru, no na takvu situaciju smo već navikli kao magarac na batine, jer ju u današnje vrijeme rijetko koji uređaj ima. Aplikacija kamere sadrži već uobičajene stvarčice poput geo-tagginga i prepoznavanja lica, a moguće je snimati i autoportrete pomoću prednje kamere. Kvaliteta snimljenih fotografija zadovoljava i u razini je s ostalim modelima u ovom cjenovnom rangu. Slijede primjeri fotografija:
Video kamera

Ovaj dio bi najradije preskočili. Neprihvatljivo je da uređaj s ovakvim hardverskim karakteristikama i ovog cjenovnog razreda, nema mogućnost snimanja HD videa, što u današnje vrijeme imaju i jeftiniji uređaji. Hardverske mogućnosti su tu i moguće je da se čeka izvjesna softverska nadogradnja kako bi ušao u klub snimača HD videa.

Nexus S ne snima video u HD rezoluciji, ali zato  može snimiti kvalitetan video rezolucije 720x480 točaka s frekvencijom od 30 sličica u sekundi (fps). Spomenuta rezolucija odgovara DVD standardu i još se naziva „D1“. Dakle, Nexus S snima video isječke u DVD kvaliteti, što samo po sebi i nije toliko loše.

Upravo ovih dana bi trebala biti dostupna nadogradnja na verziju Android 2.3.4 (trenutna je 2.3.3) koja donosi određene novosti, no po prvim informacijama HD video je još uvijek na čekanju. Hoće li i kada Nexus S dobiti nadogradnju potrebnu za snimanje HD videa, nažalost, ne znamo. Primjerak D1 videa slijedi u nastavku:


Povezivost

Uz sve uobičajene načine povezivanja, za istaknuti je da Nexus S nudi mogućnost pretvaranja uređaja u mobilni Hot-spot, što polako postaje vrlo popularna metoda spajanja prijenosnih računala na internet.

Bitno je navesti da WiFi povezivost ima istu manu kao i kod LG Optimusa 2X ili iPhonea 4 te izvjesnog  broja drugih uređaja. Naime, dok je uređaj u stanju mirovanja WiFi se gasi, a internetska veza se prebacuje na 3G.  Nameće se pitanje: zašto nisu ostavili mogućnost podešavanja, odnsono izbora?

Nadopuna: Nakon "hard reseta", odnosno vraćanja na tvorničke postavke Nexus S je ipak prikazao mogućnost izbora načina rada WiFi-a u sleep modu.
Baterija

U uvjetima stalne povezanosti na internet (3G i/ili WiFi), i uključenom sinkronizacijom nekolicine servisa (e-mail, Google talk i npr. facebook), a u kombinaciji s umjerenim korištenjem poziva i ostalih funkcija baterija od 1500 mAh trebala bi izdržati dva dana. Naravno, autonomija se može produžiti isključivanjem rada na 3G mreži i prebacivanjem na 2G, isključivanjem automatske sinkronizacije podataka, kao i reduciranjem korištenja naprednih funkcija, što je na ovakvom uređaju protuprirodno.
Zaključak

Nexus S je lijep i ergonomski odlično oblikovan uređaj te svakako predstavlja korak naprijed u dizajnu. S druge strane, što se hardvera tiče, zapravo se radi se prepakiranom Galaxyju S koji je već neko vrijeme prisutan na tržištu. Što je još gore, Galaxy S je u mnogim segmentima superiorniji. Istina, kamera je dobila bljeskalicu, ali je izgubila snimanje HD videa. Nadalje, inače odličan Super AMOLED zaslon nije zaštićen Gorilla Glass slojem, a izostavljen je i FM radio.

Ono što će vas kao vlasnika Nexusa S sigurno veseliti je to što će vaš ljubimac uvijek biti prvi na redu za nadogradnju na slijedeću verziju Androida.

Uređaj na testiranje ustupio: Vipnet

Cijena samog uređaja u Vip ponudi iznosi 4499,00 kuna, a uz ugovornu obvezu kreće se od 999,00 do 2699,00 kuna, ovisno o pretplatničkom modelu. Detalje možete pogledati ovdje.