Test: Nexus S

OS, sučelje, performanse …

Nexus S prvi je uređaj koji dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread, a budući da se Google brine o softverskoj podršci Nexus S će uvijek biti prvi na redu za naredne nadogradnje. Kad govorimo o korisničkom sučelju Andrida, svaki proizvođač, odnosno brand ima neku vrstu nadogradnje osnovnog sučelja, kao npr HTC Sense ili Samsungov TouchWiz. Kod Nexusa S ovo nije slučaj. Nakon dugo vremena zapravo imamo prilike vidjeti izvorni Android. Da ne bi bilo zabune, nema u ovom ništa loše, dapače. Sučelje je jednostavno i pregledno, a dodani su i poneki vizualni efekti. Uostalom, razlika između „golog“ Android sučelja i spomenutih nadogradnji nije tolika da bi bila presudna, a ukoliko ipak želite više, toplo preporučamo posjet Android Marketu i instalaciju Launcher Pro ili nekog drugog sučelja.

Dakle, Nexus S nudi 5 početnih zaslona na koje je moguće jednostavno dodati prečice aplikacija, widgete, mape, kontakte i bookmarke, dok donji, fiksni dio zaslona sadrži tri osnovne prečice: telefon, aplikacije internet. Pritiskom na funkcijsku tipku dobije se 6 opcija, a među njima i upravljanje aplikacijama. Usporedbe radi, kod nekih drugih modela do upravljanja aplikacijama dolazi se dosta teže jer je u pravilu potrebno ulaziti u drugi ili treći nivo izbornika.

Uz uobičajene pozadinske slike, Nexus S nudi i „žive“ pozadine (live wallpapers) s raznoraznim atraktivnim animacijama, uostalom kao i svi noviji Android uređaji. Iako postoji velik izbor wallpapera, malo njih ćete zaista poželjeti koristiti, možda neke diskretnije, jer većina njih u pravilu stvaraju samo pometnju.

Na vrhu zaslona nalazi se traka s obavijestima, no za razliku od drugih Samsungovih modela prilikom povlačenja prema dolje nedostaju prečice za pristup postavkama WiFi-a, GPS-a itd. Za tu svrhu dostupan je odgovarajući widget.

Dužim pritiskom na home tipku aktivira se task switcher, gdje možete vidjeti 8 zadnjih  upotrijebljenih aplikacija.

Nexus S koristi ARM Cortex A8 procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a. Budući da je ovo prvi uređaj koji dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread vidljivo je da su se u Google u i Samsungu potrudili ostaviti odličan dojam. Performanse Nexusa na  najvišem su nivou pa niti nakon instalacije veće količine aplikacija i „nakrcavanja“ raznim sadržajem nismo primijetili bilo kakvo usporavanje ni zastajkivanje. Ipak, neke stavke poput pregledavanja i zumiranja web stranica te zumiranja slika ne odvijaju se tolikom brzinom kao što to radi npr. LG Optimus 2X koji ima dvojezgreni procesor.

Virtualna tipkovnica ima odličan odaziv s kratkim vibracijama i zanimljivim zvukovima, a preciznost je zahvaljujući odličnom zaslonu izvrsna.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT