Test: Nexus S

Kamera

U Nexus S ugrađena je 5 megapikselna kamera s LED bljeskalicom. Sučelje kamere je oku ugodno, a osnovnim funkcijama i opcijama relativno se jednostavno pristupa. I kod ovog je modela primjetan nedostatak posebne tipke za kameru, no na takvu situaciju smo već navikli kao magarac na batine, jer ju u današnje vrijeme rijetko koji uređaj ima. Aplikacija kamere sadrži već uobičajene stvarčice poput geo-tagginga i prepoznavanja lica, a moguće je snimati i autoportrete pomoću prednje kamere. Kvaliteta snimljenih fotografija zadovoljava i u razini je s ostalim modelima u ovom cjenovnom rangu. Slijede primjeri fotografija:

Video kamera

Ovaj dio bi najradije preskočili. Neprihvatljivo je da uređaj s ovakvim hardverskim karakteristikama i ovog cjenovnog razreda, nema mogućnost snimanja HD videa, što u današnje vrijeme imaju i jeftiniji uređaji. Hardverske mogućnosti su tu i moguće je da se čeka izvjesna softverska nadogradnja kako bi ušao u klub snimača HD videa.

Nexus S ne snima video u HD rezoluciji, ali zato  može snimiti kvalitetan video rezolucije 720×480 točaka s frekvencijom od 30 sličica u sekundi (fps). Spomenuta rezolucija odgovara DVD standardu i još se naziva „D1“. Dakle, Nexus S snima video isječke u DVD kvaliteti, što samo po sebi i nije toliko loše.

Upravo ovih dana bi trebala biti dostupna nadogradnja na verziju Android 2.3.4 (trenutna je 2.3.3) koja donosi određene novosti, no po prvim informacijama HD video je još uvijek na čekanju. Hoće li i kada Nexus S dobiti nadogradnju potrebnu za snimanje HD videa, nažalost, ne znamo. Primjerak D1 videa slijedi u nastavku:

Povezivost

Uz sve uobičajene načine povezivanja, za istaknuti je da Nexus S nudi mogućnost pretvaranja uređaja u mobilni Hot-spot, što polako postaje vrlo popularna metoda spajanja prijenosnih računala na internet.

Bitno je navesti da WiFi povezivost ima istu manu kao i kod LG Optimusa 2X ili iPhonea 4 te izvjesnog  broja drugih uređaja. Naime, dok je uređaj u stanju mirovanja WiFi se gasi, a internetska veza se prebacuje na 3G.  Nameće se pitanje: zašto nisu ostavili mogućnost podešavanja, odnsono izbora?

Nadopuna: Nakon “hard reseta”, odnosno vraćanja na tvorničke postavke Nexus S je ipak prikazao mogućnost izbora načina rada WiFi-a u sleep modu.

Baterija

U uvjetima stalne povezanosti na internet (3G i/ili WiFi), i uključenom sinkronizacijom nekolicine servisa (e-mail, Google talk i npr. facebook), a u kombinaciji s umjerenim korištenjem poziva i ostalih funkcija baterija od 1500 mAh trebala bi izdržati dva dana. Naravno, autonomija se može produžiti isključivanjem rada na 3G mreži i prebacivanjem na 2G, isključivanjem automatske sinkronizacije podataka, kao i reduciranjem korištenja naprednih funkcija, što je na ovakvom uređaju protuprirodno.

Zaključak

Nexus S je lijep i ergonomski odlično oblikovan uređaj te svakako predstavlja korak naprijed u dizajnu. S druge strane, što se hardvera tiče, zapravo se radi se prepakiranom Galaxyju S koji je već neko vrijeme prisutan na tržištu. Što je još gore, Galaxy S je u mnogim segmentima superiorniji. Istina, kamera je dobila bljeskalicu, ali je izgubila snimanje HD videa. Nadalje, inače odličan Super AMOLED zaslon nije zaštićen Gorilla Glass slojem, a izostavljen je i FM radio.

Ono što će vas kao vlasnika Nexusa S sigurno veseliti je to što će vaš ljubimac uvijek biti prvi na redu za nadogradnju na slijedeću verziju Androida.

Uređaj na testiranje ustupio: Vipnet

Cijena samog uređaja u Vip ponudi iznosi 4499,00 kuna, a uz ugovornu obvezu kreće se od 999,00 do 2699,00 kuna, ovisno o pretplatničkom modelu. Detalje možete pogledati ovdje.

 

 

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT