Test: Nokia C3-00

Korisničko sučelje i upotrebljivost

S40 korisničko sučelje Na Nokiji C3 prilično je dorađeno i neodoljivo podsjeća na Symbian S60 iz skupljih modela. Da ne bi došlo do zabune, mnogi još uvijek smatraju da je Nokijina serija S40 zapravo Symbian S40. U redu je kad to dolazi iz usta (tipkovnice) onih koji nisu potkovani ovim detaljima, međutim kada sama ekipa Techcrunch-a izvali ovakvu nebulozu, onda imamo problem širih razmjera. Dakle, da razriješimo jednom za svagda: serija 40 nije Symbian ni po kakvoj definiciji, a ono što je najvažnije ni sama Nokia ovu platformu ne naziva Symbianom. S40 je jednostavniji operativni sustav, bez  multitaskinga (na nekim modelima ima djelomičan) i ne podržava Symbian .SIS , već isključivo Java (.JAR, .JAD) aplikacije.

Početni zaslon Nokije C3 slično je koncipiran kao na Symbian modelima. Moguće je koristiti prečice za aplikacije, postaviti najčešće pozivane kontakte, dodavati razne indikatore (pozivi, poruke, mail) ili upravljati sadržajima na društvenim mrežama. Slično je i sa izbornikom. Ikonice su praktički prekopirane sa Symbian uređaja, jedino su opcije donekle jednostavnijeg dizajna.

Za razliku od Nokije X3-02, koja je također temeljena na na S40 platformi, C3 ne podržava multitasking ni po kakvoj definiciji. Zbog ovoga neće biti moguće da se,  primjerice aplikacije za društvene mreže vrte u pozadini. E-mail klijent također ne može raditi u pozadini, što znači da mailove možete provjeravati isključivo ručno. Dakle potrebno je ući u aplikaciju, provjeriti ili pročitati željene poruke i potom izaći iz aplikacije. Naravno, ovakav koncept e-mail klijenta neće zadovoljiti korisnike kojima je važan trenutak primitka, kao ni one koji primaju veću količinu mailova. No, u svakom slučaju sasvim je upotrebljiv za povremeno pregledavanje, a omogućuje autonatsku konfiguraciju najpoznatijih e-mail servisa. Isto pravilo vrijedi za korištenje društvenih mreže i/ili chata.

Za društvene mreže zadužena je aplikacija  „Communities“ pomoću koje se moguće spojiti na Facebook i Twitter. Sama upotrebljivost aplikacije sasvim je zadovoljavajuća. Na Facebooku je moguće obnavljati statuse, primati/slati poruke, upravljati zahtjevima te  pregledavati fotografije. Zanimljivo je da postoji mogućnost korištenja višestrukih profila  Facebooka i Twittera.

Chat aplikacija smještena je u Messaging (Poruke) folder, a njenu prečicu, kao i za ostale aplikacije, moguće je dodati na početni zaslon. Što se samih protokola tiče, podržava Ovi chat, Google talk, Windows Live (MSN) i Yahoo! Messenger.

Također, ako želite koristiti druge chat aplikacije potrebno je posjetiti Ovi store i instalirati, primjerice eBuddy, Nimbuzz, Fring i sl.

Kalendar nudi samo najosnovnije funkcije i ne podržava sinkronizaciju. Ipak, izuzetno je pregledan i logičan, a omogućuje mjesečni, tjedni i dnevni pregled, a sadrži i listu zadaća. Moguće je upisivati alarme, sastanke, rođendane, obljetnice, podsjetnike za pozive te opće podsjetnike.

Od ostalih aplikacija nabrojimo štopericu, kalkulator, diktafon, pretvarač raznih jedinica i najzanimljiviju od svih – online servis za pohranu slika Flickr,

Nokia je u ovaj model ugradila neku vrstu hibridnog web preglednika koji se sastoji se od standardnog Nokijinog, i Opere mini. Standardni dio preglednika zadužen je za Nokijinu mobilnu stranicu i za neke servise poput vremenske prognoze i čitača RSS feedova, dok je Opera mini zadužena za surfanje po drugim web stranicama. Opera mobilni preglednici inače su poznati po tome što zahvaljujući posebnoj tehnici kompresije brže učitavaju web stranice i troše manje količine podatkovnog prometa. Novu verziju je uvijek moguće skinuti iz Ovi storea.

Multimedija

Fotografije su u galeriji prikazane tablično a moguće ih je organizirati u veći broj albuma. Jednostavnim odabirom opcija moguće ih je uređivati, poslati Bluetoothom, MMS-om ili e-mailom te postaviti na Flickr. Bilo bi još zanimljivije da je fotografije na ovaj način moguće podijeliti na društvenim mrežama. Za ovu radnju potrebno je ući u Facebook ili Twitter te iz njih pokrenuti kameru ili album sa slikama koje želite podijeliti. Galerija ima zanimljiv dodatak nazvan Timeline, pomoću kojeg je fotografije moguće  pregledavati po datumima snimanja.

Reprodukcija video sadržaja na S40 uređajima nikada nije bila prioritet, stoga je i na Nokiji C3 omogućen samo osnovni prikaz mp4 i 3gp formata video sadržaja.

Nokia C3 može poslužiti i kao solidan mp3 player. Podržani su svi poznati formati zvučnih zapisa, kao i podrška za stereo putem bluetooth slušalica. Tu je i FM radio prijemnik s RDS-om s mogućnošću prikaza frekvencije na početnom zaslonu.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT