Test: Nokia C6-01Unatoč najavama oko usvajanja nove strategije, odnosno uvođenju Microsoftovog Windows Phone operativnog sustava kao primarne platforme, Nokia ipak neće tek tako napustiti Symbian, kao što se isprva mislilo. S obzirom da je Windows Phone 7 zamišljen kao ultimativni OS za skuplje uređaje, Symbian bi, po Nokijim najavama koje su uslijedile kasnije, trebao ostati na uređajima srednjeg i nižeg cjenovnog razreda.

Nokia C6-01 treći je po redu uređaj temeljen na operativnom sustavu Symbian 3, nakon modela Nokia N8 i Nokia C7. Također, ovaj uređaj nikako ne bi trebalo zamijeniti s uređajem Nokia C6 s kojim baš i nema previše dodirnih točaka.
Konstrukcija, dizajn, zaslon ...

Kućište

Nokiju C6-01 slobodno bi mogli definirati kao svojevrsnog nasljednika modela 5800 ili X6, ali za razliku od njih, sa svojim metalnim kućištem izgleda dosta profinjeno. Aluminijska poleđina se odlično uklapa u kromirani rub kućišta, koji se opet fino slaže s prednjim dijelom kojim dominira zaslon i relativno velika središnja tipka.

Ukratko, Nokia C6-01 je jedan kompaktni i lijepo oblikovani mobitel koji će svakako privući poglede. Uređaj djeluje čvrsto i nema neželjenog škripanja.

Dizajn

Pogled sa stražnje strane zapravo me nostalgično vraća nekih 10-ak godina u prošlost, odnosno na sam kraj prošlog stoljeća kada se u prodaji pojavio model Nokia 8810 koji je u to doba bio vrhunac dizajna, ali i predmet želja mnogih fanova.

Dalo bi se o dizajnu ove Nokije pisati i hvaliti ga, ali najbitnije je napomenuti kako na slikama ne izgleda ni približno dobro kao u stvarnosti i zasigurno će biti jako malo onih kojima se neće svidjeti.

Dimenzijama ovaj uređaj spada u kompaktnu skupinu, iako bi netko mogao prigovoriti na debljinu od 14 mm, što za današnje pojmove nije malo. Ipak, spomenuta stavka ne utječe na ukupnu eleganciju.AMOLED Zaslon dijagonale 3,2 inča i rezolucije 360 x 640 točaka kapacitivne je prirode, a najznačajnija novost je tzv. ClearBlack tehnologija kojom je upotpunjen. Dakle, poznato je da su AMOLED zasloni superiorni onima koji koriste LCD tehnologiju. Imaju bolji kontrast i dublji prikaz boja, no mana im je čitljivost na vanjskom svjetlu, odosno pri izravnoj izloženosti suncu. Nokia za ovaj problem donosi rješenje u vidu ClearBlack tehnologije koja omogućuje vjeran prikaz boja i kontrasta u svim uvjetima, a sam naziv sugerira da je crna boja zaista crna, a ne samo jedna od tamno sivih nijansi. Po prvim usporedbama vidljivo je da je ClearBlack za nijansu bolje rješenje od Samsungove Super AMOLED tehnologije viđene na Galaxyju S. Naime, crna boja je postojanija, a time je i sam kontrast bolji. Možemo slobodno reći da je Clear Black trenutno najbolji među AMOLED zaslonima, iako tek treba vidjeti što će donijeti Samsungov Super AMOLED Plus na Galaxyju S II. Dodatna prednost Clear Black tehnologije leži u štedjni energije, tako da bi i baterija trebala potrajati koji sat duže.

Procesor koji pogoni ovaj uređaj je ARM 11 takta 680 MHz, a pomaže mu 256 MB RAM-a. Ako se nekome 680MHz čini premalo, treba ponoviti da je kod Symbiana iskoristivost procesorske snage veća, pa zbog toga Nokia C6-01 ima otprilike iste performanse kao gigahercni Androidi. Zastajkivanja i blokadi nema, sve radi tečno i glatko. Istina, dogodi se tu i tamo da internet preglednik malo zapne, no tome je razlog priroda samog preglednika, a ne resursi uređaja.

OS, sučelje, software

Operativni sustav Symbian 3 već smo imali prilike iskusiti na modelima Nokia N8 i Nokia C7, čijim smo performansama u svakom slučaju zadovoljni. Nokia C6-01 nije iznimka i performanse su zaista na zavidnom nivou, ali niti ne donosi ništa novo. Dakle, korisničko sučelje sastoji se od višestrukih početnih zaslona na koje je moguće dodavati kontakte, razne prečice aplikacija te widgete. S obzirom da su Widgeti „živi“ vjerujem da će većini najzanimljiviji biti oni s novostima s društvenih mreža ili RSS feedovi vaših omiljenih web stranica.

Pritiskom središnje tipke ulazimo u glavni izbornik čije su mape hijerarhijski organizirane, što osobno vidim kao izvjesnu prednost u odnosu na Android, na kojem nije moguće kreiranje subfoldera. Mape i ikonice aplikacija moguće je proizvoljno organizirati i micati iz mape u mapu.Symbian je također jedan od pionira multitaskinga i na tom polju zaslužuje najvišu ocjenu. Uz to što se multitasking izborniku pristupa jednostavno, odnosno dužim pritiskom na središnju tipku, svaka aplikacija ima stvarnu mogućnost isključivanja u vlastitom izborniku.  Ovo osobno smatram boljim rješenjem nego što je to slučaj kod Androida, gdje korisnik praktički nema kontrolu nad aktivnim aplikacijama.

Slično kao i kod modela C7 Nokia C6-01 ima odličan odaziv pri dodiru zaslona. Naime, kad pritisnete zaslon uređaj zavibrira na jedan način, a kad ga otpustite osjećaj vibriranja je drukčiji. Ova kombinacija različitih načina vibriranja stvara dojam kao da ste zaslon zaista  pritisnuli i potom otpustili. Kako su to izveli ne znam, ali zaista djeluje impresivno.

Unos teksta

Virtualna tipkovnica na Symbianima nije najsretnije rješenje. Naime, prilikom  dodira polja za upisivanje teksta tipkovnica se otvara u novom prozoru s dodatnim poljem što usporava cijeli proces. Nadalje, u okomitom načinu rada tipkovnicu je moguće koristiti isključivo u alfanumeričkoj varijanti. No, ipak vjerujem da će moć navike vremenom i ovdje učiniti svoje, a cijeli dojam o tipkovnici popravlja već spomenuti feedback, odnosno kratke i britke vibracije koje uređaj emitira prilikom dodira virtualnih tipki.


AplikacijeNokia C6-01 dolazi s prilično bogatom „serijskom opremom“ aplikacija, a tu je naravno uvijek dostupan i Ovi Store s brojim besplatnim aplikacijama, ali i onima koje to nisu.

Već smo navikli da na svakom uređaju s ugrađenim GPS čipom Nokia isporučuje i besplatnu Ovi navigaciju, pa ni C6-01 nije iznimka. Sama aplikacija sadrži i iznimnu količinu korisnih POI informacija. 

Mapa Ured sadrži nekoliko aplikacija od kojih će većini najzanimljivija biti QuickOffice pomoću moje je moguće pregledavati dokumente u .doc, .xls i .ppt formatu, dok je za njihovo uređivanje potrebno kupiti licencu. Za pregledavanje .pdf dokumenata tu je popularni Adobe Reader.

Svakako je potrebno izdvojiti tradicionalni Symbian File Manager, što je kod nas prevedeno kao „Upravitelj datoteka“.

Od ostalih „uredskih“ aplikacija spomenimo još Diktafon, Bilješke, Zip manager te Kalkulator. Tu je i već poznata aplikacija „Ovdje i sada“ koja na temelju lokacije nudi vremensku prognozu i pretraživanje sadržaja.

Od ostalih aplikacija nabrojimo još uobičajeni music player i FM radio s RDS-om. Kalendar je također isti kao na modelima N8 i C7, stoga nema potrebe da ga iznova opisujemo.

Web preglednik

Nadogradnja web preglednika, najavljena još prošle godine nažalost još nije stigla i sad bi stvarno bilo vrijeme da Nokia po tom pitanju nešto učini. Da ne bi preuveličavali problem moramo reći da je web preglednik sasvim solidan, ali je uskraćen za neke „sitnice“ koje su nas razmazile na Androidu i iOS-u. Prva razlika se očituje u brzini rada, pa će učitavanje „težih“ stranica znati povremeno zastajkivati. Drugi nedostatak je prilično kompliciran sustav izbornika. Nezgodno je što za namještanje određenih postavki potrebno ulaziti tri ili četiri nivoa u dubinu izbornika.

Ostale karakteristike preglednika su prosječe i solidne. Podržan je pinch-to-zoom, a moguće je podešavati i veličinu fonta.

Podrška za Flash stiže u obliku Flash Lite 4.0 i naravno, ne radi tako glatko kao Flash 10.1 na Androidu.

Ukoliko ovaj web preglednik ne zadovoljava vaše potrebe instalirajte si Operu Mini, odnosno Operu Mobile koja će vam uštedjeti vrijeme, novac i živce.

YouTube dolazi kao posebna aplikacija, ali zapravo samo otvara YouTube mobilnu stranicu u postojećem pregledniku.


Poruke i e-mail

Uobičajena Symbian aplikacia za poruke poznata nam je već dugo i  kako je sama po sebi jednostavna za korištenje nije ni bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom u dizjanu. Korisna stvar je zajednički ulazni spremnik, iako su poruke stvarno razvrstane po vlastitim mapama.E-mail klijent je također poznat iz prijašnjih modela, a nudi automatske postavke za većinu popularnih servisa elektroničke pošte (Gmail, Yahoo, Hotmail). Podržani su svi POP i IMAP pretinci kao i Mail for Exchange. Isporuka mailova se odvija vremenski, ovisno o tome koliko često želite primati obavijesti, no moguće je odrediti i trenutno preuzimanje (Push).

Dodavanje privitaka je krajnje jednostavno, kao i njihovo spremanje u memoriju telefona, odnosno memorijsku karticu.

Galerija je jedna od onih stavki koje se na Symbianu čiji se izgled nije puno izmijenio, a korijene vuče još iz doba prije uvođenja zaslona osjetljivih na dodir. Ipak, sve su funkcije relativno dobro prilagođene novom konceptu tako da nekih ozbiljnijih zamjerki nemamo. Fotografije je moguće organizirati u postojeće, ali i naknadno kreirane mape. Zumiranje se vrši putem pinch-to-zoom funkcionalnosti ili dvostrukog dodira.Galeriji je dodana funkcija označavanja (tagiranja) fotografija što će olakšati snalaženje i samu organizaciju sadržaja.

Naravno, nije izostavljen ni slide-show, što je na hrvatski prevedeno kao „dijaprojekcija“, što nas je malčice zbunilo.

Razmjena slika izravno iz galerije moguća je putem e-maila, bluetootha ili MMS-a, a ukoliko ih želite podijeliti na Facebooku ili Twitteru morat ćete to učiniti izravno iz tih aplikacija.
Mreže i povezivanje

Nokia C6-01 se putem 3G mreže spaja brzinom od 10,2 mbps u downloadu, naravno, ukoliko mreža na vašem području podržava tu brzinu. Maksimalna brzina uploada je 2 mbps.

Postavke WiFi povezivanja relativno su jednostavne, a prebacivanje s 3G na WiFi i obrnuto moguće je posebno namještati, odnosno moguće je imati nekoliko paralelnih internet konekcija koje nisu ovisne jedna o drugoj.

Za pohvalu je što USB, uz audio, podržava i podatkovnu razmjenu, što na novijim uređajima sve rjeđe viđamo.

USB On-The-Go, tj. mogućnost da se uređaj ponaša kao USB host standardna je „oprema“ na svim Symbian 3 Nokijama. Dakle Nokia C6-01 može poslužiti kao PC na način da se na nju spoji bilo koji USB memory stick ili bilo koji drugi mobitel, što može odlično poslužiti za  međusobno prebacivanje podataka, glazbe ili video sadržaja. Istina,  Nokia je u prodajni paket s uređajem mogla ubaciti i adapter za ovu svrhu, ali nije, pa ćete ga morati kupiti.

Dobra vijest je da prodajni paket sadrži microSD memorijsku karticu kapaciteta 2 GB.

Želio bih i ovdje napomenuti kako Symbian troši osjetno manje podatkovnog prometa od Android uređaja. Primjerice, ako vam je aktivna internetska veza kojom se služe e-mail klijent i jedna instant messaging aplikacija (Fring, Nimbuzz, eBuddy i sl), potrošnja podatkovnog prometa za samo održavanje veze iznosti će najviše 200-300 kb u jednom danu. Android u ovu svrhu „popije“ i više od  megabajta. Ostatak potrošnje, naravno, varira o intenzitetu korištenja samih aplikacija.

Kamera

U ovom dijelu recenzije dojmovi su nam malo izmiješani. S jedne strane senzor od 8 megapiksela i odlična video kamera s mogućnošću snimanja HD videa, a s druge nastavak neshvatljivog inzistiranja na fiksnom fokusu koji nas praktički vraća nekoliko godina unazad. Kako god, fotografiranje iz neposredne blizine neće imati nekog smisla, ali će slike snimljene s razdaljine veće od pola metra biti odlične. Na primjer, ukoliko želite fotografirati dokumente ili bilo kakav pisani tekst učinite to s razdaljine od nekih 80 cm, a s obzirom na vrlo jak senzor sliku ćete bez poteškoća zumirati na željenu veličinu, a da tekst i dalje ostane čitljiv.

Kamera je opremljena uobičajenim dodacima kao što su prepoznavanje lica i geo tagging, a za svaku pohvalu je dvostruka LED bljeskalica.

Kliknite na slike za povećanje:Snimanje video sadržaja svjetlija je strana kamere i to će zasigurno biti jedan od razloga zašto bi se netko odlučio na kupnju ovog uređaja. Do sada je kvalitetno video snimanje u HD rezoluciji bilo dostupno uglavnom na najskupljim uređajima, a sada ova pogodnost postaje dostupna puno širem krugu kupaca. Dakle, kamera je u mogućnosti snimati video isječke u rezoluciji 720p (1280 x 720 točaka) pri 25 fps (sličica u sekundi). Kvaliteta video isječaka snimljenih ovim uređajem za nijansu je veća od onih snimljenih Samsungom Galaxy S i jednaka  onima koje smo snimili iPhoneom 4, iako treba imati na umu da o kvaliteti video isječaka odlučuje i mnogo dodatnih faktora kao što su drhtanje ruke i osvjetljenje. Format video zapisa je .mp4, što znači da će minuta snimljenog materijala zauzeti oko 100 MB prostora. Slijedi primjer video isječka.


Baterija

Baterija kapaciteta 1050 mAh neće pretjerano oduševiti autonomijom, ali će svakako zadovoljiti većinu kupaca. Naravno, teško je dati unificiranu ocjenu, jer su navike korištenja kod svakoga drugačije.

Uz intezivno korištenje uređaja koje je specifično za ovakva testiranja, razumljivo je da se baterija ispraznila za malo više od jednog dana.

Uz neku umjerenu upotrebu svih mogućnosti uređaja baterija će potrajati i više od dva dana, ovisno o mreži (2G/3G) i o tome koristite li stalnu internetsku vezu.
Zaključak

Kome je namijenjena Nokia C6-01?

Ponajprije onima koji cijene dobar dizajn i kvalitetnu izradu, a istovremeno žele imati odličnu video kameru koja trenutno predstavlja sam vrh ponude na tržištu.

E-mail, chat i društvene mreže na ovom su uređaju sporedna kategorija. Iako je sve od navedenog podržano, komunikacija putem ovih servisa predstavljat će svojevrstan izazov jer će se trebati naviknuti na tipkanje po relativno malom zaslonu.

Cijena samog uređaja, kada dođe u prodaju, trebala bi iznositi oko 2.500,00 kuna, a vjerujemo da će se naći i u ponudi domaćih operatera.

Nokia C6-01 specifikacije

Recenzirao: Krešimir Blažev

Uređaj na testiranje ustupio: Nokia Hrvatska