Test: Nokia C6-01

OS, sučelje, software

Operativni sustav Symbian 3 već smo imali prilike iskusiti na modelima Nokia N8 i Nokia C7, čijim smo performansama u svakom slučaju zadovoljni. Nokia C6-01 nije iznimka i performanse su zaista na zavidnom nivou, ali niti ne donosi ništa novo. Dakle, korisničko sučelje sastoji se od višestrukih početnih zaslona na koje je moguće dodavati kontakte, razne prečice aplikacija te widgete. S obzirom da su Widgeti „živi“ vjerujem da će većini najzanimljiviji biti oni s novostima s društvenih mreža ili RSS feedovi vaših omiljenih web stranica.

Pritiskom središnje tipke ulazimo u glavni izbornik čije su mape hijerarhijski organizirane, što osobno vidim kao izvjesnu prednost u odnosu na Android, na kojem nije moguće kreiranje subfoldera. Mape i ikonice aplikacija moguće je proizvoljno organizirati i micati iz mape u mapu.

Symbian je također jedan od pionira multitaskinga i na tom polju zaslužuje najvišu ocjenu. Uz to što se multitasking izborniku pristupa jednostavno, odnosno dužim pritiskom na središnju tipku, svaka aplikacija ima stvarnu mogućnost isključivanja u vlastitom izborniku.  Ovo osobno smatram boljim rješenjem nego što je to slučaj kod Androida, gdje korisnik praktički nema kontrolu nad aktivnim aplikacijama.

Slično kao i kod modela C7 Nokia C6-01 ima odličan odaziv pri dodiru zaslona. Naime, kad pritisnete zaslon uređaj zavibrira na jedan način, a kad ga otpustite osjećaj vibriranja je drukčiji. Ova kombinacija različitih načina vibriranja stvara dojam kao da ste zaslon zaista  pritisnuli i potom otpustili. Kako su to izveli ne znam, ali zaista djeluje impresivno.

Unos teksta


Virtualna tipkovnica na Symbianima nije najsretnije rješenje. Naime, prilikom  dodira polja za upisivanje teksta tipkovnica se otvara u novom prozoru s dodatnim poljem što usporava cijeli proces. Nadalje, u okomitom načinu rada tipkovnicu je moguće koristiti isključivo u alfanumeričkoj varijanti. No, ipak vjerujem da će moć navike vremenom i ovdje učiniti svoje, a cijeli dojam o tipkovnici popravlja već spomenuti feedback, odnosno kratke i britke vibracije koje uređaj emitira prilikom dodira virtualnih tipki.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT