Test: Nokia C6-01

Poruke i e-mail

Uobičajena Symbian aplikacia za poruke poznata nam je već dugo i  kako je sama po sebi jednostavna za korištenje nije ni bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom u dizjanu. Korisna stvar je zajednički ulazni spremnik, iako su poruke stvarno razvrstane po vlastitim mapama.

E-mail klijent je također poznat iz prijašnjih modela, a nudi automatske postavke za većinu popularnih servisa elektroničke pošte (Gmail, Yahoo, Hotmail). Podržani su svi POP i IMAP pretinci kao i Mail for Exchange. Isporuka mailova se odvija vremenski, ovisno o tome koliko često želite primati obavijesti, no moguće je odrediti i trenutno preuzimanje (Push).

Dodavanje privitaka je krajnje jednostavno, kao i njihovo spremanje u memoriju telefona, odnosno memorijsku karticu.

Galerija je jedna od onih stavki koje se na Symbianu čiji se izgled nije puno izmijenio, a korijene vuče još iz doba prije uvođenja zaslona osjetljivih na dodir. Ipak, sve su funkcije relativno dobro prilagođene novom konceptu tako da nekih ozbiljnijih zamjerki nemamo. Fotografije je moguće organizirati u postojeće, ali i naknadno kreirane mape. Zumiranje se vrši putem pinch-to-zoom funkcionalnosti ili dvostrukog dodira.

Galeriji je dodana funkcija označavanja (tagiranja) fotografija što će olakšati snalaženje i samu organizaciju sadržaja.

Naravno, nije izostavljen ni slide-show, što je na hrvatski prevedeno kao „dijaprojekcija“, što nas je malčice zbunilo.

Razmjena slika izravno iz galerije moguća je putem e-maila, bluetootha ili MMS-a, a ukoliko ih želite podijeliti na Facebooku ili Twitteru morat ćete to učiniti izravno iz tih aplikacija.

Mreže i povezivanje

Nokia C6-01 se putem 3G mreže spaja brzinom od 10,2 mbps u downloadu, naravno, ukoliko mreža na vašem području podržava tu brzinu. Maksimalna brzina uploada je 2 mbps.

Postavke WiFi povezivanja relativno su jednostavne, a prebacivanje s 3G na WiFi i obrnuto moguće je posebno namještati, odnosno moguće je imati nekoliko paralelnih internet konekcija koje nisu ovisne jedna o drugoj.

Za pohvalu je što USB, uz audio, podržava i podatkovnu razmjenu, što na novijim uređajima sve rjeđe viđamo.

USB On-The-Go, tj. mogućnost da se uređaj ponaša kao USB host standardna je „oprema“ na svim Symbian 3 Nokijama. Dakle Nokia C6-01 može poslužiti kao PC na način da se na nju spoji bilo koji USB memory stick ili bilo koji drugi mobitel, što može odlično poslužiti za  međusobno prebacivanje podataka, glazbe ili video sadržaja. Istina,  Nokia je u prodajni paket s uređajem mogla ubaciti i adapter za ovu svrhu, ali nije, pa ćete ga morati kupiti.

Dobra vijest je da prodajni paket sadrži microSD memorijsku karticu kapaciteta 2 GB.

Želio bih i ovdje napomenuti kako Symbian troši osjetno manje podatkovnog prometa od Android uređaja. Primjerice, ako vam je aktivna internetska veza kojom se služe e-mail klijent i jedna instant messaging aplikacija (Fring, Nimbuzz, eBuddy i sl), potrošnja podatkovnog prometa za samo održavanje veze iznosti će najviše 200-300 kb u jednom danu. Android u ovu svrhu „popije“ i više od  megabajta. Ostatak potrošnje, naravno, varira o intenzitetu korištenja samih aplikacija.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT