Test: Nokia C7

Zaslon

Isto kao i model N8, Nokia C7 ima ugrađen kapacitivni AMOLED zaslon, s dodatkom koji osigurava bolju vidljivost pri izravnoj izloženosti suncu. Sadržaj na zaslonu je apsolutno vidljiv i nema govora o poteškoćama pri čitanju. Na priloženim fotografijama možete vidjeti usporedbu s iPhoneom 4 i Super AMOLED zaslonom na Samsungu Galaxy S. Što se zatvorenog prostora tiče, znamo da AMOLED zasloni u tim uvjetima caruju.

Dijagonala zaslona je 3.5 inča, a rezolucija 360×640 točaka, dakle radi se o odnosu 16:9. Sam zaslon ima izuzetno dobar odaziv, što se najviše osjeti prilikom korištenja tipkovnice.

Jako korisna sitnica, kao i na modelu N8, je analogni sat s datumom koji se pojavi čim se zaslon zaključa. Zahvaljujući maloj potrošnji energije sat je vidljiv cijelo vrijeme dok je uređaj u stand-by modu.

OS i sučelje

Nokia C7 opremljena je novim Symbian 3 operativnim sustavom i korisničkim sučeljem koje smo imali prilike upoznati nedavno, družeći se s Nokijom N8. Naime, u prethodnim verzijama Symbiana i sučeljem S60 5th rel. mogli smo primijetiti određenu dozu fragmentacije same platforme. Primjerice, u Nokiju X6 kao i u još neke modele Nokia nije ugradila mogućnost postavljanja widgeta na glavni zaslon iako je to tehnički bilo moguće. Widgeti su iz nekog razloga bili rezervirani isključivo za skuplje modele N97 i N97 mini, pa se mogao steći dojam da se favorizira klijentela s dubljim džepom. Nadalje, fragmentacija se očitovala i u razvoju aplikacija. Mogli smo svjedočiti kako su poneke aplikacije bile dostupne za N97, ali ne i za X6 i 5800. U najboljem slučaju developeri su morali dodatno poraditi na istoj aplikaciji kako bi bila dostupna i za druge modele.

Sada je očito je da su te i takve „greške u koracima“ uvidjeli i u samoj kompaniji, pa su Symbian 3 učinili prilično unificiranim, a onolika fragmentacija je, po svemu sudeći, stvar prošlosti.

Brzina učitavanja aplikacija, kretanje kroz izbornike i općenito performanse na zavidnom su nivou.

Web preglednik, s podrškom za Flash (u verziji Flash Lite 4.0), poznat iz prijašnjih Nokijih S60v5 modela relativno je brz i zbog veće količine RAM-a ne događa se da zastane pri učitavanju „težih“ web stranica, kao što je to često znalo događati kod modela 5800 i X6. U izborniku uređaja postoji i posebana YouTube ikonica, međutim ona je samo bookmark YouTube web stranice koja se otvara u web pregledniku. Preglednik će s lakoćom pokrenuti većinu video isječaka, no ipak, svi sadržaji sa YouTube-a s rezolucijom 360p i većom znaju zastajkivati, ovisno o brzini internet veze. Ukoliko vas web preglednik kao takav ne zadovoljava, instalirajte Operu Mobile 10.1 koja se upravo pojavila u Ovi Storeu. Inače, iz Nokije su za veljaču najavili skori izlazak novog Web preglednika temeljenog na WebKit-u koji će se moći instalirati na sve Symbian 3 uređaje.

Same aplikacije poput kalendara, imenika i sl. praktički su potpuno iste kao kod modela N8 i nema potrebe da ih ponovo podrobno opisujemo. E-mail klijent omogućuje definiranje svih popularnijih e-mail servisa s POP i IMAP pretincima, a tu je i podrška za Microsoft Exchange. Proces postavljanja pretinaca je jednostavan i odvija se brzo.

Besplatna Ovi navigacija nije izostala ni u ovom modelu i praktički je postala zaštitni znak svih Nokijih uređaja. Tu je i mobilni ured s QuickOffice aplikacijom pomoću koje je moguće pregledavati .doc .xls. ppt i .pdf dokumente. Za uređivanje istih potrebno je platiti punu verziju. Prisutna je i nova Ovi store aplikacija, kao i standardni music player te galerija slika, u koju su (opet) ubačeni i snimljeni video sadržaji. Tu je i neizostavni FM radio preijemnik i RDS-om.

Aplikacija Social Neworks omogućuje korištenje Facebooka i Twittera.

Virtualna QWERTY tipkovnica i u ovom se uređaju pojavljuje isključivo u vodoravnom položaju, dok se u okomitom pojavljuje samo alfanumerička. Uz već spomenuti odličan odaziv zaslona treba spomenuti i izvrsne kratke vibracije koje uređaj proizvodi prilikom dodira čime pretvara tipkanje u poseban doživljaj, bez pretjerivanja. Naime, kada pritisnete zaslon, vibracija djeluje na način da pod prstom imate osjećaj stvarnog pritiska.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT