Test: Nokia C7

Kamera

Neshvatljiva je politika natrpavanja megapikselima uz istovremeno izostavljanje auto-fokusa. Ovaj nedostatak ruši dobar dojam o inače odličnoj kameri opremljenoj s dvostrukom LED bljeskalicom. Dakle, sve fotografije snimljene s razdaljine manje od pola metra bit će zamućene i maglovite. Ukoliko imate potrebu fotografiranja dokumenata učinite to tako da uređaj odmaknete najmanje 50-60 cm od predmeta, jer s obzirom na dobar senzor (8 mpx), na zaslonu računala slova će ipak koliko-toliko biti vidljiva i čitljiva zahvaljujući povećanoj mogućnosti zumiranja. Zanimljivo je da su slike veličine 3264×2448 točaka, što odgovara odnosu 16:9. Ovaj odnos ima dvije prednosti. Prva je kompatibilnost sa standardnim foto papirom, što omogućuje ispis fotografija bez odrezanih rubova. Druga prednost je činjenica da odnos dimenzija fotografije odgovara odnosu dimenzija zaslona, tako da ono što prilikom fotografiranja vidite kroz zaslon vidjet ćete i na fotografiji.

Snimke u potpunom mraku i u lošijim uvjetima osvijetljenosti su nadprosječne,  ponajviše zahvaljujući dvostrukoj LED bljeskalici.

Snimanje videa u HD rezoluciji 720p, pri 25 fps, otprilike je iste kvalitete kao i na modelu N8, s time da digitalni zum neće imati puno smisla zbog slabijeg senzora kamere u odnosu na N8. Video snimljen ovom kamerom je izuzetan, s minimumom šumova, a jedna minuta snimljenog materijala u HD (720p) rezoluciji zauzima oko 100 mb prostora, što je uobičajeno za mp4 format i H.264 codec. Od ostalih karakteristika spomenimo mogućnost snimanja videa i u manjim rezolucijama (VGA) U nastavku je primjer kako izgleda video u rezoluciji 720p (odaberite na youtubeu)

Povezivost

Nažalost, za razliku od Nokije N8, C7 ne podržava HDMI povezivost. Tu je standardni TV-out, ali kabel nije sadržan u prodajnom paketu. C7 je moguće puniti standarnim Nokia punjačem, kao i preko micro USB utora. USB-on-the-go je također podržan, ali kabel ćete morati kupiti sami. FM radio predajnik radi jednako dobro kao na modelu N8. Povezivanje s računalom ide preko već spomenutog microUSB utora. Podržan je WiFi te GSM/UMTS mreže s maksimalnom brzinom prijenosa podataka od 10,2/2,0 mbps.

Baterija

Dakle, standardni test baterije je uključivao stalnu internet vezu putem 3G mreže, odnosno WiFi-a, učestalo primanje slanje mailova, instant poruka, oko 15 minuta  razgovora, 5 minuta VoIP razgovora (Fring/Gtalk), Jedan video poziv (Fring) u trajanju 10-ak minuta, 20-ak minuta snimanja video sadržaja, snimanje 20-ak fotografija, ukupno oko sat vremena surfanja te učestalo kopanje po izborniku. U ovim uvjetima baterija je izdržala skoro cijela dva dana. U malo umjerenijim uvjetima trebala bi izdržati i tri dana.

Zaključak

„Slatka mala Nokijica“ Tako bi mogli nazvati ovaj uređaj, koji ispod janjeće kože ipak krije skoro pravog vuka. Skladno i profinjeno dizajnirana, ne izgleda previše opako, međutim, vidjeli smo, ima se čime pohvaliti.

Što se softverskog dijela tiče, C7 je praktički identičan modelu N8. Nadalje, tu je čak i isti procesor te ista količina memorije. Kamera od 8 megapiksela je dobra, ali nedostatak autofokusa kvari doživljaj. Donekle ga popravlja odlična HD video kamera.

Zaslon je jedan od najboljih koje smo imali prilike vidjeti, uređaj je sam po sebi brz, a baterija je izdržala duže nego što smo očekivali. 8 GB interne memorije je činjenica koju zasigurno treba uzeti u obzir prilikom odabira uređaja, a tu je još i mogućnost proširenja memorijskim karticama.

U prodaji bi se C7 trebala pojaviti tijekom prosinca, a o cijeni je još prerano govoriti. Pretpostavljam da bi trebala biti negdje u razini modela X6 kad se pojavio u prodaji.

Uređaj na testiranje ustupio: Nokia Hrvatska

Nokia C7 specifikacije.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT