Test: Nokia E7

Vanjština

Sam uređaj nije malen. Dimenzije 123.7 x 62.4 x 13.6 mm i dalje ga svrstavaju u veće uređaje, no, kao što je već navedeno, osjetno je manji od prethodnih komunikatora kojima je veličina i nezgrapnost bila najveća mana. Nokia E7 nije ni lagana i masom od 176 grama svrstava se uz bok primjerice HTC Desireu HD. Uređaj djeluje moćno i robusno ta ostavlja dojam čvrstoće.

Trend ugradnje sve većih zaslona u mobitele ne zaobilazi nikoga, pa tako E7 pakira 4,0 inčni zaslon, odnosno najveći koji smo da sada vidjeli na Nokijama. Uostalom, u ovom cjenovnom razreu, 4 inča su sada već na neki način minimum.

Kućište

Ovoliku masu Nokia E7 može zahvaliti uglavnom svom jednodjelnom metalnom kućištu čiju je formu preuzela od starije sestre, Nokije N8. Ipak, za razliku od nje, Nokia E7 nema ispupčenu kameru na poleđini što je bila jedna od čestih zamjerki na dizajn N-osmice.

Kad već govorimo u kontekstu usporedbe s modelom N8, treba reći da je Nokia E7 zapravo jednake debljine kao N8, ali ipak u sebi krije cijelu tipkovnicu i klizno-preklopni mehanizam.

Zahvaljujući ravnom obliku fino leži na ravnoj površini, a zahvaljujući klizno-preklopnom mehanizmu zaslon stoji pod kutom od nekih 30-ak stupnjeva u odnosu na tipkovnicu. Ovakav koncept omogućuje ugodno rukovanje, kako na stolu, tako i držeći uređaj u rukama.

Preklopni sustav je izvrsno izrađen, djeluje čvrsto i nemate osjećaj da će brzo popustiti. Ipak, malo smo manje oduševljeni relativno klizavim aluminijem, na što će se prsti  trebati priviknuti, ukoliko ne želite da vam prilikom otvaranja preklopa telefon ispadne iz ruku.

Nokia E7, isto kao i N8, ne dopušta jednostavno otvaranje i pristup bateriji. SIM kartica se umeće sa strane, na desnom boku i kada je jednom stavite ne pokušavajte ju izvaditi van dok je telefon upaljen jer će se u tom slučaju resetirati.  U svakom slučaju, ovako jednostavna izmjena SIM kartice je zgodna ukoliko koristite usluge više operatera.

Za razliku od klasičnog rješenja za podešavanje glasnoće Nokia E7 koristi potezni gumb s oprugom koji se nalazi se odmah ispod utora za SIM karticu, a ujedno služi za zumiranje prilikom pregledavanja, odnosno snimanja fotografiranja i videa. U početku malo nepraktično, ali vremenom se naviknete.

Na dnu desnog boka nalazi se tipka za kameru. Gumb za otključavanje zaslona u ovom je modelu preselio na lijevi bok. Na vrhu imamo microUSB utor za punjenje i povezivanje s računalom, pored njega HDMI utor, tipka za uključivanje i 3,5 mm audio utor.

Tipkovnica

Kao što je već rečeno, Nokia E7 sadrži potpuno funkcionalnu QWERTY tipkovnicu dobro skrivenu unutar kućišta koja se izvlači pomoću preklopnog mehanizma i vidljivo je da je ovom dijelu hardvera posvećena posebna pažnja. Nokia u ovom modelu ne koristi klasični klizni (slider) mehanizam izvlačenja tipkovnice, već određenu kombinaciju opruge i nosača. Ovakvim konceptom trebale bi se izbjeći poznate boljke kliznih mehanizama koje dolaze nakon izvjesnog vremena.

Mehanizam je toliko čvrst i jak da nam je trebalo neko vrijeme da shvatimo kako se uopće otvara tipkovnica. No, ipak, potreban je lagani pritisak palčevima, ali pod točno određenim kutom i tipkovnica je vani. Ovakav pristup onemogućuje slučajno otvaranje mehanizma, ali i ostavlju izvrstan ukupni dojam. Za razliku od nekih drugih sličnih uređaja ne ostavlja dojam da će se svaki čas raspasti.

S obzirom na dimenzije uređaja i činjenicu da je tipkovnica orijentirana po dužini, Nokia E7 nema problema s manjkom prostora za tipke. Između svake tipke ostavljen je pokoji  milimetar praznog prostora što će dodatno utjecati na smanjivanje grešaka pri tipkanju. Mala zamjerka ide na račun relativno ravnog oblika tipki. Osobno smatram da su mogle su biti i malo više izdignute iz cjeline, ali dopuštam da se radi o subjektivnom dojmu budući da već više od godinu dana koristim BlackBerry 9700, na kojem su tipke izrazito ispupčene. Hod je relativno kratak, a same tipke daju odličan odaziv.

Raspored tipki Y i Z prilagođen je našim standardima, a imamo i mogućnost korištenja dijakritičkih znakova.

Sve u svemu, jedna lijepa i vrlo upotrebljiva tipkovnica. Iako je po svojoj prirodi thumbboard (namijenjea tipkanju palčevima) dovoljno je velika i pregledna za ugodno tipkanje i kažiprstima dok uređaj stoji na ravnoj površini, npr. na stolu.

Za razliku od modela kao što su E71 ili E5, koji su po svojoj prirodi drukčije koncipirani,  tipkanje jednom rukom skoro je pa nemoguće. Ako baš morate tipkati jednom rukom aktivirajte virtualnu alfanumeričku tipkovnicu u okomitom načinu rada.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT