Test: Nokia E7

Zaslon

Nokia E7 drugi je Nokijin model, nakon C6-01, čiji AMOLED zaslon koristi dodatak u vidu tzv. ClearBlack tehnologije. ClearBlack omogućuje bolji kontrast i veću dubinu boja, a istovremeno pokazuje odlične karakteristike na vanjskom svjetlu. Zaslon dijagonale 4 inča jedan je od najvećih koje smo do sada imali prilike vidjeti na Nokijama, no rezolucija od 360 x 640 točaka i nije na nivou koji u ovom cjenovnom razredu nudi konkurencija.

Zaslon je presvučen tzv. Gorilla Glass slojem otpornim na grebanje, ali naravno, sve je u granicama zakona fizike.

Neovisno o slabijoj rezoluciji, ukupan dojam zaslona je impresivan. Kako u zatvorenom prostoru, tako i vani, a vidljivost je dobra i pod najširim mogućim kutom gledanja.

Ono što nam se na Nokijama izuzetno sviđa, još od modela C7, je sjajan odaziv zaslona koji kratkim vibracijama stvara dojam kao da ga zaista pritišćete i potom otpuštate pritisnutu površinu.

OS, sučelje, preformanse …

Ukoliko ste do sada koristili Symbian sve će vam više-manje biti poznato. U odnosu na modele N8, C7 i C6-01 nema bitnih izmjena. Dakle, Symbian 3, pa tako i Nokia E7 nudi 3 početna zaslona na koje je moguće poslagati raznorazne prečice aplikacija, kontakte i widgete. Dodavanje widgeta je iznimno jednostavno, dok recimo, dodavanje prečica aplikacija zahtijeva pokoji korak više nego što očekujete, ali se nadamo da će „Anna“ ispraviti ovaj nedostatak. Struktura izbornika je i dalje ostala ista, dakle hijerarhijski ustrojena, što osobno smatram kao prednost u odnosu na Android i iOS, no u cijeloj šumi mapa i pod-mapa moguće se i izgubiti.

Još jedna prednost Symbiana je punokrvni multitasking te odličan task manager koji je dostupan dužim pritiskom na tipku izbornika. U trenutku je moguće vidjeti aktivne aplikacije i jednostavno ih po potrebi odabrati ili isključiti.

ARM 11 procesor takta 680 MHz i 256 MB RAM-a možda će se nekome činiti malo, jer smo u zadnje vrijeme navikli na uređaje s gigagercnim procesorima i 512 MB RAM-a pa i više. I ovdje želim naglasiti da je Symbian 3 odličo optimiziran operativni sustav. Za razliku od Androida i iOS-a osjetno bolje iskorištava hardverske resurse i performanse su usporedive s onima na iPhoneu 4 i većinom jačih uređaja koji vrte Android 2.2.

 

E-mail, poruke, društvene mreže …

Vjerujemo da će kupcima Nokije E7 e–mail i srodni komunikacijski servisi biti od posebne važnosti. E-mail klijent i općenito sučelje za pisanje poruka otprije je poznato, a  zbog prisustva fizičke tipkovnice pisanje mailova, chatanje i slanje SMS poruka osigurava potpuno novi doživljaj. Prilikom upisivanja teksta ne otvara se novi prozor, kao što je to slučaj na N8 ili C7, već se upisuje izrazvno u zadano polje.

Moguće je korištenje višestrukih e-mail pretinaca, a kreiranje je jednostavno i automatizirano za sve najpoznatije servise (Gmail, Yahoo, Hotmail te Nokijin Ovi mail) a za ostale POP/IMAP pretince potrebni su osnovni podaci u ulaznom i izlaznom poslužitelju. Podržan je i Microsoft Exchange, ali još uvijek sa samo jednim pretincem.

Što se instant poruka tiče, Nokia E7 ne sadrži posebnu aplikaciju za tu svrhu, ali zato Ovi store nudi velik broj mogućnosti u vidu besplatnih 3rd party aplikacija kao što su Nimbuzz, Fring, IM+, eBuddy i sl.

 

Za društvene mreže zadužena je aplikacija Nokia Social koja nudi mogućnost korištenja Facebooka i Twittera. Facebook će poslužiti osnovnoj svrsi, no prilikom pregledavanja fotografija znat će otkazati poslušnost. Osjeti se usporavanje, a ponekad i smrzavanje, što nije problem uređaja kao takvog već Facebook aplikacije. Što se Twittera tiče, Nokia Social zadovoljava neke osnove, ipak željeli bismo napokon vidjeti kvalitetniji i potpuniji Twitter klijent, a dok se to ne dogodi i po uvjetom da vam Nokia Social nije dovoljan, osuđeni ste na 3rd party aplikaciju Gravity čija je cijena u Ovi storeu nemalih 10 eura.

Općenito sve aplikacije koje koriste paketni prijenos podataka na Symbian operativnom sustavu troše osjetno manje podatkovnog prometa nego što je to slučaj na iOS-u, a posebice na Androidu.

Web preglednik

Ništa novo na ovom području. Čeka se Symbian Anna, koja bi trebala donijeti novi web preglednik. Podsjetimo, sadašnji preglednik na Symbian Nokijama datira nekoliko godina unazad i jednostavno nije dorastao izazovu vremena. Podrška za Flash je prisutna u vidu Flash Lite 4.0 i daleko je od onoga što nudi Android s Flashom 10.1.

Naravno, nije sve tako crno, nitko vam ne smeta da instalirate Operu Mini ili Operu Mobile, koja uz to što nudi izvrsno iskustvo surfanja na mobitelu, koristi i posebnu kompresiju koja rezultira smanjenom potrošnjom podatkovnog prometa.

YouTube će otvoriti i bez problema reproducirati većinu video sadržaja.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT