Test: Nokia N8

Zaslon

Dimenzije zaslona iste su kao na modelu X6 ili iPhoneu, dakle, 3,5“ . Rezolucija od 640×360 točaka sama po sebi i nije impresivna ako uzmemo u obzir konkurentske modele, posebno iPhone 4, koji s istim dimenzijama zaslona pakira rezoluciju od 960×640 točaka. Oku „sokolovom“ će ova razlika možda i biti vidljiva, međutim nije ni približno tolika koliko bi se dalo naslutiti iz ovih brojčanih podataka.

AMOLED zaslon, općenito poznat po lošijoj vidljivosti pri izloženosti suncu, na ovom je uređaju dodatno dorađen i na vanjskom je svjetlu odlično vidljiv. U nastavku možete vidjeti fotografije gdje ga uspoređujemo s onim na Samsungu Galaxy S. Kao što se vidi iz priloženog nikakve razlike nema. AMOLED zaslon Nokije N8  na suncu je jednako upotrebljiv kao i  Samsungov Super AMOLED. Razlika je vidljiva tek u detaljima i ovisi o kutu pod kojim je uređaj izložen suncu, što je dosta varijabilna stavka. Kliknite na sliku za povećanje.

Bitna stavka za napomenuti je da zaslon sadrži površinu otpornu na grebanje, što samo po sebi govori dovoljno, naravno ako ne pretjerate. Zaslon je kapacitivne prirode i podržava već standardnu multitouch funkcionalnost koja omogućuje pinch zooming, s primjenom u web pregledniku i galeriji. Što se samog odaziva zaslona tiče, u pravilu nema zastoja ni kašnjenja, iako je određene stavke trebalo tapnuti dva puta, što nema veze sa zaslonom  nego softverom.

Hardver i performanse

Nokija N8 izuzetno je brz uređaj, unatoč nešto sporijem procesoru (680 MHz) u odnosu na konkurenciju (1 GHz). To samo potvrđuje da je novi operativni sustav itekako dobro optimiziran te iz hardvera izvlači maksimum. Uz odlične performanse potrebno je kazati da je OS izuzetno stabilan. Iako ni prethodne verzije Symbiana nisu imale većih problema sa stabilnošću, Symbian 3 je za posebnu pohvalu, jer se niti jednom u ovih nekoliko dana intezivnog testiranja nije srušio niti je došlo do pomanjkanja memorije. Čitali smo rane testove i recenzije Nokije N8, bilo je negativih iskustava, no treba imati na umu da su sve to bili prototip modeli, koji još nisu sadržavali završnu verziju OS-a, a znamo da su takve verzije prilično nestabilne. Stoga ta preliminarna iskustva ne bi trebalo uzimati kao mjerodavna. Tek sada, kada je OS napokon finaliziran možemo se upustiti u kvalitetnu analizu uređaja u kompletu

Kao što je već rečeno, Nokia N8 pogonjena je ARM 11 procesorom takta 680 MHz, u kombinaciji s hardverskim akceleratorom te 256 MB RAM-a. Ove brojke same po sebi nisu impresivne ako ih usporedimo s onim što nudi konkurencija, međutim, same performanse pokazuju upravo suprotno. Brzina izvršavanja naredbi i otvaranje aplikacija   na su zavidnoj razini, tako da je unatoč nominalno lošijim specifikacijama, Nokia N8 dostojan konkurent perjanicama drugih proizvođača. Zbog relativno velike količine slobodne radne memorije (više od 170 mb nakon reboota) Nokia N8 s lakoćom vrti i desetak aplikacija istovremeno. Interna memorija telefona za masovnu pohranu iznosi 16 GB, s mogućnošću proširenja s microSD memorijskim karticama.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT