Test: Nokia N8

OS, korisničko sučelje i aplikacije

Nova Symbian trojka donosi određene izmjene u odnosu na dosadašnje S60 5th edition korisničko sučelje. Za razliku od prethodnika, Symbian 3 omogućuje korištenje višestrukih početnih zaslona na koje je moguće postaviti razne korisne „stvarčice“ kao npr. prečice kontakta i aplikacija te raznorazne widgete. Tu su widgeti za obavijesti, vremensku prognozu, e-mail, pokazatelji stanja na društvenim mrežama i sl.

Samo dodavanje widgeta na glavni zaslon je relativno jednostavno, no ukoliko želite dodati prečice za pojedine aplikacije, trebat će malo više žongliranja nego što je to slučaj na Androidu. Potrebno je selektirati željeni widget te unutar njegovih postavki birati pojedine aplikacije. S druge strane, ovo može biti i prednost, jer se na Androidu zna dogoditi da se ikonice pomaknu i tada kada to ne želite.

Struktura izbornika ostala je ista kao na prethodnicima i za razliku od Androida i iOS-a omogućuje kreiranje sub-foldera. Izmijenjen je i Task manager te sada prikazuje sličice zaslona aplikacije, a ne samo ikone kao prije. Ukratko, najočitija razlika između Symbiana 3 i prethodnih verzija jest brzina i stabilnost.

Virtualna tipkovnica u okomitom načinu rada sadrži alfanumeričke znakove te po potrebi samo numeričke. Za QWERTY tipkovnicu uređaj je potrebno rotirati, za čije aktiviranje sustav otvara novi prozor umjesto da je otvori unutar postojećeg prozora, što bi bilo daleko logičnije i praktičnije. Inače, sama tipkovnica je izuzetno upotrebljiva, a greške pri tipkanju nekom razumnom brzinom svedene su na minimum.

Aplikacije za Symbian 3 temeljene su na novom „Qt“ frameworku koji je razvijan paralelno s novim operativnim sustavom, a developerima će omogućiti lakše i bezbolnije prijelaze među platformama. Drugim riječima, aplikacije namijenjene Symbian 3 OS-u  bez teškoća će se moći prebaciti na MeeGo ili na Symbian 4, što će biti od presudnog značaja za dokidanje dosadašnje fragmentacije platformi unutar Nokijine palete proizvoda.

Web preglednik naizgled nije doživio bitnije izmjene i što se upotrebljivosti tiče ostao je jednako kompliciran, no o tome malo kasnije. Ono što je novo je podrška za mutlitouch što omogućuje pinch zooming. Brzina učitavanja web stranica na zavidnoj je razini, a zamrzavanje ili pomanjkanje memorije nismo uspjeli primijetiti. Tu je Flash Lite podrška, međutim nije moguće vidjeti sav Flash sadržaj. Flash video se učitava bez problema, a postoji i posebna YouTube aplikacija, koja zapravo otvara YouTube stranicu u standardnom pregledniku.

U samom pregledniku moguće se definirati pristupnu tučku za spajanje na internet, neovisno o onoj koja je u postavkama spajanja definirana kao prioritet 1. To znači da  možete istodobno surfati preko Wi-Fi mreže, neovisno o tome je li aktivna GPRS veza.

Od ostalih detalja napomenimo da je Ovi Store doživio određene kozmetičke izmjene, tako da je dosta dobio na preglednosti i upotrebljivosti uopće.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT