Test: Nokia N8

E-mail klijent omogućuje definiranje višestrukih pretinaca elektroničke pošte (mailboxova), a automatska konfiguracija podržana je za najpopularnije servise kao što su Gmail, Yahoo! i Hotmail. Uz POP i IMAP protokle podržan je i Mail for Exchange, gdje možete koristiti svoj mailbox na Microsoftovom Exchage serveru. Također, Mail for Exchange podržava i definiranje jednog Gmail računa, gdje ćete prilikom postavljanja biti upitani za postavke. U polje „Exchange server name“ upišite „m.google.com“, a  polje „domain“ ostavite prazno.

Kalendar i mobilni ured

Ni kalendar se nije puno izmijenilo, ali istini za volju, nije ni bilo potrebe. Na starom Symbianu je ionako bio doveden na najvišu moguću razinu, kako upotrebljivosti tako i dizajna, a nasilna izmjena bilo kojeg dijela vjerojatno bi rezultirala gubitkom funkcionalnosti. Napravljene su sitnije kozmetičke izmjene, a funkcije su ostale točno onakve kakve trebaju biti. Detalje u vezi kalendara na Symbianu potražite u prijašnjim recenzijama.

Nažalost, aplikacija Mobilni ured omogućuje samo pregledavanje dokumenata, ne i u uređivanje. Moguće je pregledavati .doc, .xls, .ppt i .pdf dokumente. Za uređivanje istih potrebno je kupiti punu verziju. Inače, Nokijina E serija sadržava pune verzije office aplikacija, što će vjerojatno biti slučaj i u nadolazećem modelu E7.

Od ostalih aplikacija važno je napomenuti da Nokia N8 donosi besplatnu Ovi Maps navigaciju s glasovnim navođenjem i s velikom količinom korisnih informacija za svjetske putnike.

Tu je i FM radio s RDS-om. Sučelje je jednostavno kao i na prethodnim modelima, s time da su dodani poneki vizualni efekti.

Kamera

Još od pojave prve kamere na mobitelima traje svojevrsna „utrka u naoružanju“ megapikselima. Jedno su vrijeme svi proizvođači odreda svaki novi model opremali jačim senzorom i količina megapiksela je za većinu korisnika u pravilu bila presudna pri odabiru novog uređaja. Sada napokon možemo malo odahnuti i slobodno kazati da je ta „utrka u naoružanju“ završila. Zapravo završila je još prije, odnosno još kada su se na tržištu pojavili prvi uređaji s 12 mpx kamerom, Samsung Pixon i Sony Ericsson Satio. 12 megapiksela vjerojatno će neko vrijeme ostati „plafon“, barem kada su mobiteli u pitanju, a proizvođači bi se mogli okrenuti drugim aspektima podizanja kvalitete fotografija.

Nokia N8 se sa svojom 12 mpx kamerom prilično ističe iz skupine konkurentskih uređaja, a vrijeme koje je proteklo od predstavljanja uređaja pa do samog dolaska u trgovine Nokia je iskoristila za promociju modela N8 kao ultimativnog uređaja s naglaskom na fotografiju i video. Nokia je u ovu kameru ugradila 1/1.83″ sensor koji omogućuje poboljšanja u uvjetima lošeg osvjetljenja. Od ostalih karakteristika kamere bitno je spomenuti 28 mm širokokutnu leću te ugrađeni ND filter, kao i odličnu Karl Zeiss optiku. Posebnu pohvalu zaslužuje odlična Xenon bljeskalica, koja je izravno usporediva s onima na fotoaparatima.

Samo sučelje kamere prilično je zastarjelo za današnje pojmove i tu je svakako bilo mjesta za poboljšanje. Neovisno o tome, snalaženje unutar izbornika je jednostavno i s lakoćom ćete pronaći osnovne postavke. Malčice je zbunjujuće što se postavke kamere nalaze na dva mjesta. Jedno u postavkama (options – settings), a drugo u samom sučelju kamere pod oznakom alatnog ključa. Iako se radi o različitim funkcijama, bilo bi zgodnije da se ne mora lutati. No, uz učestalu upotrebu brzo ćete se naviknuti.

Tu su već uvriježeni dodaci poput Geo-tagging i Face detection funkcionalnosti.

O kvaliteti fotografija moguće je diskutirati i u ovu svrhu bi trebalo napraviti posebnu recenziju. Ipak, kada su mobiteli u pitanju, sa zadovoljstvom možemo konstatirati da su fotografije učinjene Nokijom N8 najbolje koje smo do sada imali prilike vidjeti. Posebno su oduševile slike snimljene u lošijim uvjetima osvjetljenja, kao i one snimljene uz pomoć bljeskalice.

Fotografije od 12 megapiksela su veličine 4000×3000 točaka, što odgovara formatu s odnosom 4:3. U postavkama kamere na uređaju naznačeno je da odgovaraju dimenzijama papira 50x40cm, naravno, ukoliko iz želite printati. Ukoliko želite widescreen fotografiju u odnosu 16:9, u postavkama odaberite fotografije od 9 megapiksela, čija je veličina 4000×2248 točaka. Ova potonja odgovara papiru veličine otprilike 50×30 cm. Ove brojke su orijentacijske, jer kvaliteta otisnutih fotografija ovisit će i o rezoluciji pisača.

Mogli bismo reći da su ove dimenzije fotografija prikladne za omanje plakate. Što se potrebne memorije tiče, fotografije od 9 i 12 megapiksela zauzimaju tek nešto više od jednog megabajta.

Slike 12 mpx, veličine 4000×3000 točaka, odnosa 4:3. Kliknite za povećanje

Slike 9 mpx, veličine 4000×2248 točaka, odnosa 16:9. Kliknite za povećanje:

Slike 9 mpx, veličine 4000×2248 točaka, odnosa 16:9 snimljene u potpuno mraku uz upotrebu xenon bljeskalice. Kliknite za povećanje:

Snimanje HD videa u 720p rezoluciji za današnje je pojmove standard, barem kad su u pitanju modeli višeg cjenovnog ranga, u koji spada i Nokia N8. Dakle, radi se o videu  veličine 1280×720 točaka pri 25 fps (sličica u sekundi). Ovdje je potrebno napomenuti da frekvencija od 25 fps zapravo nije ni malo lošija od 30 fps, koliko imaju nego drugi uređaji. Naime, velika većina filmova je snimljena frekvencijom od 24 ili 25 fps, a znamo da na kvalitetu videa može utjecati još niz drugih faktora.

Video snimke su na razini koja se i očekuje od ovakvog uređaja, čak štoviše, usudim se  reći da su i za nijansu bolje od onih učinjenih Samsungom Galaxy S. Za razliku od konkurentskih uređaja, Nokia N8 je iskoristila prednosti 12 mpx senzora i pri video snimanju i omogućila korišteje 3x digitalnog zooma. Zbog ovih prednsoti ne događa se „pikselizacija“, odnosno ne gubi se kvaliteta videa, kao što je slučaj na fotografijama. Da pojasnim, veličina slike od 4000×3000 točaka se može nekoliko puta smanjiti, sve do 1280×720 točaka, koliko iznosi rezolucija videa. Usporedbe radi, Samsung Galaxy S sa svojom 5 mpx kamerom jednako snima 720p video 1280×720, ali je maksimalna veličina slike, odnosno početna rezolucija 2592 x 1944 točaka. Kada bi tu veličinu pokušali zumirati, odnosno umanjiti 3 puta, dobili bi rezoluciju koje je manja od 1280×720 i time bi video znatno izgubio na kvaliteti.

Također, Važno je napomenuti da je Nokia N8 prvi uređaj koji unutar HD videa snima i stereo zvuk.


Zahvaljujući HDMI izlazu, video sadržaj se s lakoćom može pregledavati na HD televizorima.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT