Test: Nokia N8

Usporedba S Android telefonom

Dakle, iako se radi o novom Symbianu, primjetno je da je dosta detalja u zaostatku za novijim platformama kao što su Android i iOS. Međutim to ni iz daleka ne bi trebalo biti kritično ni presudno. Primjerice, sustav izbornika tu i tamo zahtijeva pokoji potez više, pa ako dolazite s Androida ili iOS-a ovo u početku može biti malo zbunjujuće, međutim nakon par dana korištenja priviknut ćete se bez teškoća.

Akcelerometar radi izvrsno i niti jednom nije zastao ili odbio poslušnost, što sam često znao primijetiti na HTC Legendu i Samsungu Galaxy S sa instaliranim Lagfix-om.

Kao prednost izdvojio bih postojanje hardverske tipke za kameru, što je na mnogim novijim uređajima žrtvovano zbog imperativa dizajna.

Najvažnija prednost Symbiana u odnosu na Android je osjetno manja potrošnja podatkovnog prometa prilikom sinkronizacije raznih servisa, ukoliko je uređaj stalno spojen na internet. Za samo održavanje veze e-mail te IM klijenta (Fring) potrošit će cca 200 kb na dan. Android u ovu svrhu zna potrošiti i do nekoliko puta više. No ipak, same postavke spajanja i definiranja pristupnih točaka su i dalje ostale komplicirane te u nekim dijelovima nedorečene. Android je to dosta pojednostavio.

U smislu upotrebljivosti, web preglednik svakako zaostaje za onim na Android platformi i to uglavnom zbog komplicirane strukture izbornika. Primjerice, upisivanje URL-a zahtijeva nekoliko koraka, umjesto da bude jednostavno „iz jednog poteza“. Što se ostalih detalja tiče, vidjeli samo da podržava Flash i multitouch (pinch zooming) tako da je tu na istoj razini s konkurencijom.

Ono što mene osobno na Symbianu veseli jest mogućnost isključivanja aplikacija, za razliku od Androida gdje praktički nijedna nema tu mogućnost. Sada, na Androidu 2.2 niti task manageri više nisu od koristi jer Froyo, uz neke iznimke, ne dozvoljava jednoj aplikaciji da ubije drugu. Unatoč porukama iz Googlea da Android sam vrši managment uključivanja/isključivanja aplikacija, jednostavno ne prihvaćam činjenicu da neku aplikaciju ne mogu isključiti kada ja to želim. Ova osobina Androida 2.2 najviše dolazi do izražaja i postaje iritantna ukoliko imate instalirane aplikacije s Push obavijestima (razni twitter, facebook, IM ili e-mail klijenti), a u određenim momentima ih ne želite koristiti. Jednostavno ih je nemoguće „ušutkati“. Jedini izlaz je neprestano namještanje postavki obavijesti ili jednostavno deinstalacija.

Symbian ovih problema nema i svaka se aplikacija može prebaciti u pozadinu ili potpuno isključiti, ovisno o želji korisnika.

Napredak se dogodio u vidu pojednostavljenog spajanja uređaja na računalo. Pri prvom povezivanju uređaj trenutno instalira drivere i u nekoliko sekundi otvori se prozor s mogućnostima. Moguće je importirati/eksportirati datoteke, multimediske sadržaje te dobiti uvid u stanje poruka, raspoložive memorije i sl. Usporedbe radi, spajanje Samsunga Galaxy S zahtijeva skidanje instalacijske datoteke „Kiesa“ teške 140 MB, kao i traženje odgovarajućeg USB drivera, što nas vraća u prošlo stoljeće. HTC je doduše za svoje modele napravio jednostavnije rješenje, međutim način i brzina na koji je to Nokia  izvela zaslužuje najvišu ocjenu.

Baterija

Kod smartphone uređaja s velikim zaslonima, od baterije ne treba previše očekivati. Ukoliko je uređaj stalno spojen na interenet, a koristi se intezivno, vrijeme trajanja baterije od jednog dana je normalno.

Slijedi mali dnevnik korištenja uređaja u svrhu testiranja baterije.

05.11.

17:00 baterija puna, 3G mreža (HSDPA), WiFi aktivan, e-mail klijent online, widgeti u online modu,

18:00 snimnje 10-ak slika, 8 s upotrebom bljeskalice
18:50 Instaliran i uključen IM klijent Fring, spojen preko Wi-Fi i po potrebi preko 3G
19:45 Surfanje 10-ak minuta
20:05 Instaliran i uključen program Socialy (aktivan twitter klijent) spojen preko 3G
20:10 Obavljen tel. razgovor cca 3 minute.
20:30 “Kopanje” po izbornicima, kombinirano sa surfanjem 20-ak minuta
21:20 Instalacija Croatia Traffic & Weather aplikacije iz Ovi Storea te 10-minutno testiranje
22:00 Instalacija “Need for speed” igre iz Ovi storea, 5 minuta igranja
23:00 Kopanje po izborniku 25 min. I instalacija Sports Tracker aplikacije iz Ova storea

Uređaj je cijelu noć bio uključen s aktivnom 3G internet vezom te IM i Push e-mail klijentom

06.11

05:50 Korištenje programa Sports tracker (trčanje) u trajanju od 45 min s aktivnim GPS-om

07:20 pregledavanje RSS-a u trajanju 5 minuta
07:30 Snimanje nekoliko fotofrafija (9M)
08:30 Kopanje po izbornicima 10 min
09:30 Poziv u trajanju 8 minuta
10:00 simanje 20ak fotografija
10:15 snimanje tri kratka HD videa 720p u ukupnom trajanju 5 min.
10:30 video reprodukcija 10-ak minuta
12:30 video reprodukcija 5 min
13:05 VoIP (Google Talk) razgovor preko 3G 4 minute
14:15 Surfanje 15 minuta
15:40 Uređaj javlja da je baterija pri kraju i prebacuje na “power saving mode”

Napomena: Uz navedene aktivnosti treba dodati i povremeno chatanje s ukupno 20-ak poslanih/primljenih IM poruka, pregledavanje sadržaja na Twitteru i pregledavanje više od 20 mailova. S obzirom na solidnu pokrivenost 3G mrežom, nisam primijetio prebacivanje na EDGE.

Generalno, pod pretpostavkom da mobitel upalite ujutro i ugasite navečer, baterija će taj „dnevni“ period odraditi i uz najintezivnije korištenje. Ukoliko vam stalna internet veza nije potrebna, baterija će potrajati i više od dva dana.

Zaključak

Oni koji su do sada koristili Nokije, svakako će poželjeti N-osmicu, a imajući u vidu izvrsne multimedijske mogućnosti zasigurno će biti migracija i s drugih platformi. Vidjeli smo da, iako ima potpuno novu arhitekturu Symbian 3 se, kad je korisničko sučelje u pitanju,  nije puno izmijenio. Neke stare boljke su ostale, ali tu je i pregršt novih i korisnih zanimljivosti. Brz i stabilan operativni sustav, 12 mpx kamera, izuzetna HD video kamera, USB-On-The-Go, FM radio predajnik (transmiter) te izvrstan zaslon pri izloženosti suncu čine cjelinu koja ovaj uređaj izdvaja iz skupine.

Najavljena neto cijena od 370 eura relativno je niska, što će zasigurno dodatno popularizirati ovaj model i svrstati ga u neku best-buy kategoriju. Ipak, o cijeni je nezahvalno govoriti dok se uređaj ne pojavi u prodaji.

Uređaj na testiranje ustupio: Nokia Hrvatska.

Tehničke karakteristike pogledajte ovdje.

Pogledajte i slijedeće recenzije:

Nokia C5

Nokia C6

Nokia E5

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT