Test: Samsung Galaxy Tab P1000

Pogled izvana, dizjan, konstrukcija

Stariji čitatelji (30+) vjerojatno će se sjetiti animirane serije iz 80-ih godina prošlog stoljeća „Sport Billy“ i super sac-a kao jednog od rekvizita glavnog lika. Kad bi Billy iz te magične torbe izvukao bilo koju stvarčicu ona bi se uvećala za nekoliko puta. Upravo tako izgleda Samsung Galaxy Tab kad ga se izvuče iz torbe ili džepa. Ljudi očekuju da ćete izvući mobitel, kad ono komadina hardvera … i to kakvog. S obzirom da smo do sada na raznim testovima imali isključivo mobitele, ovo nam je prvi susret s tablet uređajem, tako da je pri samom raspakiranju postignut opaki „wow“ efekt.

Dizajnu, kao jednom od ključnih faktora, Samsung je pristupio vrlo ozbiljno i nije previše eksperimentirao. Kombinacija jednostavnosti i lijepo zaobljenih kutova daje odličan ukupni dojam. Istina, moglo bi se prigovoriti kombinaciji crne boje prednjeg dijela kućišta s poleđinom bijele, odnosno boje slonovače, no to ni iz daleka ne predstavlja nesklad. Ukupno gledajući, uređaj izgleda kao knjiga džepnog formata.

Prvi prigovor ide na nepostojanje fizičkih, odnosno hardverskih tipki ispod zaslona.  Budući da je kompletan prednji dio uređaja zapravo jedna cjelina zamjenjuju ih četiri softverske tipke. U tu cjelinu uklopljena je i prednja kamera za video pozive. Jedine hardverske tipke su tipka za uključivanje na vrhu desnog boka te odmah ispod nje tipke za podešavanje glasnoće. Na istom boku nalaze se i vratašca za SIM, te microSD memorijske kartice. Na vrhu je 3,5 mm audio utor, a na dnu utičnica za USB kabel, odnosno punjač.

Cijela konstrukcija djeluje čvrsto i robusno, uređaj nije klizav, a tragove prstiju očito je nemoguće izbjeći, kao i kod mnogih drugih uređaja

Zaslon

Za razliku od svog najbližeg rođaka, mobitela Samsung Galaxy S, Galaxy Tab ne posjeduje Super AMOLED, već „obični“ LCD TFT zaslon. Budući da je Super AMOLED tehnologija postala paradigma u svijetu zaslona, gotovo sve relevantne usporedbe vežu se uz nju. Uvriježeno je mišljenje da najbolje prolaze oni zasloni koji su imaju kvalitete najbliže Super AMOLED zaslonima. Kod Galaxy Tab-a situacija je sljedeća:

Na vanjskom svjetlu nismo primijetili bitnu razliku. Unutar zatvorenog prostora razlika je donekle vidljiva, ali uglavnom kod prikaza tamnijih boja.

Zaslon je dijagonale 7 inča i rezolucije 1024×600 točaka, što otprilike odgovara odnosu 17:10. Vidjeli smo kako je već i zaslon dijagonale 4 inča (Galaxy S) sasvim dovoljan za povremeno gledanje filmova u pokretu, no kod Galaxy Tab-a situacija je takva da ćete to mnogo češće poželjeti. Također, sve igre koje igrate na Android mobitelima na Tab-u  izgledaju stvarnije i neopisivo bolje.

Neki su recenzenti jadikovali da Tab ima loš kut gledanja ili barem lošiji od Appleovog iPad-a. Nemamo iPad da napravimo usporedbu, međutim kut gledanja je objektivno sasvim solidan i to bi bila zadnja stavka gdje bi smo uputili prigovor.

Mali prigovor imamo na lagani ghosting zaslona. Naime, kada skrolate teksutalni sadržaj na tamnijoj pozadini primijeti se određeni gubitak oštrine. no daleko od neke kritične razine,

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT