Test: Samsung Galaxy Tab P1000

Upotrebljivost

Samsung Galaxy Tab P1000 u prvom je redu namijenjen poslovnim korisnicima. Zbog velike površine zaslona može poslužiti kao odličan preglednik dokumenata bilo koje vrste, a ukoliko je potrebno, možete ih i uređivati pomoću već spomenute ThikFree Office aplikacije, kao i raznih drugih koje možete skinuti iz Android Marketa.

Možete ga iskoristiti kao čitač knjiga i novina. Već sam spomenuo da dimenzijama odgovara formatu džepne knjige, ali ako ćemo ići još dalje, to je otprilike i format manjeg rokovnika. Već godinama, odnosno od pojave Palmovih dlanovnika i Pocket PC-a traje neka vrsta genocida nad rokovnicima, planerima i općenito papirnatim kalendarima. No ipak, do njihovog istrebljenja još uvijek nije došlo, a tableti bi u toj misiji mogli odigrati ključnu ulogu.

Nadalje, putujete li autobusom, s tablet uređajem možete gledati filmove koje vi želite, a ne one koje vam vozač nametne po svom ukusu. Još ako u uređaj spojite slušalice, nećete se morati obazirati na komentare koje vam upućuje putnik sa susjednog sjedala.

Kafić. Sjedite, pijuckate kavu, izvadite svoj tablet na stol ili krilo i ne mučite se s nezgrapnim formatom dnevnih novina koje inače znaju zauzeti cijeli stol i pritom naljutiti ostale sudionike rituala.

Idemo dalje. Koliko ste se puta našli u situaciji kada ste prijateljima, poznanicima ili možda konobaru željeli pokazati najnoviji smiješni video koji ste upravo skinuli, a oni su zbog slabe vidljivosti odglumili zadovoljstvo. Sada to više nije problem, jer ovoliki zaslon jednostavno traži da se u njega gleda.

I Egotriperi će doći na svoje. Vaš iPhone i/ili Galaxy S jednostavno su premali da bi ih baš svi u okolini primijetili. Galaxy Tab jednostavno ne može proći nezapaženo, iako u tom trenutku ne igrate Angry Birds ili ne gledate filmove za odrasle.

Naravno, nismo zaboravili ni naše saborske zastupnike. Nedopustivo je da u saborskim klupama sjedite s Appleovim iPad-ima, kao što smo do sada imali prilike vidjeti. iPad u Hrvatskoj ne možete nabaviti legalno. Možete ga kupiti na crno preko oglasnika, što je izravno poticanje crne ekonomije. Jedino možete otići u Trst i tamo ga kupiti, što odmah ostavlja sumnju da niste platili PDV domovini kojoj služite, jer ste iPad vjerojatno sakrili ispod sjedala automobila, kao što bi učinio svaki drugi građanin.

Telefoniranje ovim uređajem je moguće, ali s obzirom da je potrebno potpuno raširiti dlan, ipak je malo nezgodno za ruku kojom ga držite . Jedino rješenje je žongliranje uređajem iz jedne ruke u drugu.

Unatoč ovom naturalističko-humorističkom pristupu upotrebljivosti, morate priznati da se nebrojenu puta našli u sličnim situacijama. Prednosti možemo naći na svakom koraku i mogli bismo ih nabrajati u nedogled. Važno je napomenuti da Galaxy Tab zbog svojih kompaktih dimenzija praktički stane u svaki veći džep. Nema potrebe za nošenjem dodatne torbe, kao što je slučaj s laptopima i iPad-om.

Zaključak

Samsung Galaxy Tab P1000 nije mobitel ni računalo, ali može biti i jedno i drugo.

Dovoljno je velik za čitanje, surfanje i pregledavanje dokumenata, ali opet dovoljno kompaktan da stane u veći džep. Često se povlače paralele s Appleovim iPad-om, međutim upitno je koliko je to poštena usporedba. iPad je osjetno veći i svaka usporedba zapravo gubi smisao. Ako bi išli tjerati mak na konac, vidjeli bismo da Galaxy Tab ima i određene prednosti nad iPad-om

Jedinu objektivnu zamjerku imamo na cijenu uređaja jer 6000 kuna za sam uređaj nije malo. No ipak, u T-mobile ponudi možete ga nabaviti već za 2098,00 kuna u tarifi Mobilni internet 10 GB, naravno, uz ugovornu obavezu. Galaxy Tab nije uređaj koji će se kupovati masovno, a vidjeli smo, najveće koristi od njega bi mogli imati upravo poslovni korisnici.

Tekničke karakteristike

Uređaj na testiranje ustupio – Hrvatski Telekom

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT