Test: Sony Ericsson X8

OS i sučelje

Nevjerojatno, ali istinito. Kraj je 2010 godine, a stari Android 1.6 se još uvijek isporučuje na novim uređajima. Slaba je utjeha što je nadogradnja na Android 2.1 „blizu“, kada vidimo da su mnogi Android uređaji drugih proizvođača već dobili ili uskoro dobivaju nadogradnju na Android 2.2.

No, bilo kako bilo, Android je tu, kao i Sony Ericssonovo prilagođeno sučelje s neizostavnim prečicama aplikacija u kutovima glavnog zaslona na kojem se nalazi i poveći digitalni sat. Potrebno je naglasiti da ova Sony Ericssonova improvizacija Android sučelja podosta odstupa od onih koje viđamo kod drugih proizvođača. Uglavnom, povlačenjem prstom preko njega dolazimo do ostalih zaslona na kojima su sadržane ikonice svih aplikacija. Nedostaje alatna traka s vrha početnog zaslona, koju smo inače navikli vidjeti na ostalim Android uređajima. Widgete, kao jednu od karakteristika Android okruženja, moguće je postavljati na zaslone, međutim svaki pojedini zaslon može sadržavati samo jedan widget. Sony Ericsson u svoje Android uređaje dodatno oprema vlastitim komadom softvera – Timescape, koji služi za objedinjavanje svih događaja vezanih za kontakte, odnosno osobe iz imenika. Sadržane su poruke, pozvi, događaji s društvenih mreža i sl. Detaljnije o Timescapeu pročitajte u recenziji uređaja Sony Ericsson X10 mini pro.

Virtualna tipkovnica je, s obzirom na relativno mali zaslon, iznenađujuće upotrebljiva. Izvrsno je uklopljena u cjelinu, a iskorišten je praktički svaki milimetar prostora. U okomitom načinu rada moguće je bez problema tipkati jednom rukom. Okretanjem uređaja u vodoravni položaj otvara se prostor i za drugu ruku, iako je zbog same veličine uređaja tipkanje jednom rukom još uvijek moguće.

Poruke, kao i na X10 mini/pro nisu razvrstane u SMS i MMS, već je svaka poruka po zadanim postavkama predstavlja SMS i kao takva će biti poslana primatelju. Ukoliko poruci dodate neki od multimedijskih sadržaja, npr. sliku ili zvučnu datoteku, automatski se preformatira u MMS.

Kao i kod prijašnjih modela, u E-mail klijentu moguće je koristiti samo jedan e-mail račun, a to je onaj koji ste definirali prilikom inicijalnog postavljanja uređaja. Sama Gmail aplikacija također podržava samo jedan Gmail mailbox, a ukoliko vam je potrebno više od toga, morat ćete u potragu za 3rd party aplikacijama.

Imenik sadrži sva uobičajena polja za unos detalja, a sam unos je vrlo jednostavan. Uz standardna polja u kontaktima je moguće vidjeti i Google talk kontakte, a oni koji su online označeni su zelenom točkom.

Web preglednik se donekle razlikuje od onih na novijim Androidima, jer na početnom  zaslonu ne postoji mogućnost za trenutno upisivanje nove web adrese, već je tu stavku potrebno pozvati iz izbornika. Vidljiv je i nedostatak podrške za Flash, a zgodno je što  podržava surfanje s višestrukim prozorima. Budući da uređaj ne podržava multitouch, nije moguć pinch zooming. Zumiranje se odvija pomoću dužeg pritiska te virtualnih tipki + i -.

Uređaj ne sadrži preglednik dokumenata i ako vam je to od neke važnosti, trk u Android Market. Međutim dokumente pristigle e-mailom moguće je pregledati u HTML verziji unutar Gmail aplikacije.

Tu je kalendar s dnevnim i mjesečnim prikazom, kao i aplikacija za alarm.

Galerija slika, nazvana Album jednostavna je i pregledna. Slike se mogu zumirati tako da pritisnete prstom i povučete prema gore za povećanje, odnosno dolje za smanjenje.

Slike, kao ni bilo koji drugi sadržaji ne mogu se slati putem bluetootha, što i nije za pohvalu.

Video reprodukcija se odvija pomoću ugrađenog video playera, koji je vrlo jednostavan za korištenje. Moguće je pregledavati sadržaje snimljene samim uređajem, kao i one skinute s interneta u MP4 formatu. Podršku za video u DivX formatu morat ćete  potražiti u Android Marketu. Također, postoji i zasebna YouTube aplikacija, koja relativno brzo otvara i vrti video sadržaje.

Music player sadrži osnovne funkcije za reprodukciju glazbe i integriran je sa Sony Ericssonovim online servisom PlayNow. Tu je i FM radio s RDS-om. Zanimljivo je da je zvučnik izrazito jak, a reproducirani zvuk čist i ugodan, s minimumom šumova.

Od ostalih aplikacija, spomenimo još neizostavni Google Maps, Facebook, Backup & restore, i nekoliko igara.

Tu je izrazito korisna aplikacija Wisepilot, koja na osnovu lokacije nudi servisne informacije i nudi mogućnost pretraživanja sadržaja. Primjerice, upisivanjem termina „ATM“ i odabirom kategorije „Near me“ Wisepilot je u nekoliko sekundi pronašao desetak bankomata u neposrednoj blizini.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT