Sony Xperia Z2 – Recenzija

Zaslon i ostatak hardvera

Vjerojatno prvo pitanje koje si većina vas postavlja je – jeli ekran na Z2 bolji od prethodnika?
Odgovor je – da je. Puno.
Obzirom da sam radio i usporedni test kamera Z1 i Z2, često sam istovremeno gledao oba ekrana i razlika je stvarno vidljiva. Boje na Z2 su puno naglašenije, dok na Z1 izgledaju isprano. Kutovi gledanja su također puno veći na Z2 u odnosnu na ekran Z1.

Ekran je 5.2 inčni uz rezoluciju od 1920 x 1080 piksela, čime je gustoća piksela 424 po inču. Izrađen je u IPS tehnologiji čime su zajamčeni prethodno spomenuti veliki kutovi gledanja, a Sony je prilikom izrade ekrana za Z2 ukomponirao i svoju Triluminos tehnologiju. Ova tehnologija uz pomoć filtera omogućuje vjerniji i bolji prikaz boja te poboljšani kontrast. Osim Triluminosa, zaslon Z2 se može pohvaliti i X-Reality tehnologijom za poboljšanjem prikaza video sadržaja čime se povećava oštrina, kontrast i dodaju življe boje.
Konačni rezultat?
Ekran Xperije Z2 je uistinu zadovoljstvo gledati. Piksele je nemoguće razaznati prostim okom, a zbog novih tehnologija u odnosu na Z1 ekran je moguće gledati sa širih kutova uz puno bolji kontrast i reprodukciju boja.
Zamjerku smo mu našli u minimalnom osvjetljenju ekrana koja je prevelika za ugodno noćno čitanje.

Procesor

Kao i u ostatku konkurentskih uređaja, procesor ugrađen u Z2 je posljednji Snapdragon 801. U odnosnu na Samsungov S5 koji ima 801 MSM8974-AC procesor, u Z2 je ugrađena nešto sporija varijanta ovog chipseta – 801 MSM8974-AB koja kuca na 2.3GHz. Uz glavni četverojezgreni Krait procesor na Z2 se nalazi I dodatni koprocesor zadužen za grafičke radnje – Adreno 330.
U uređaj je instalirano 16 GB memorije na koju je moguće pohranjivati sadržaje. Obzirom na to da je Z2 u mogućnosti snimati i 4K video, ovo je svakako malo. No, srećom u Z2 je moguće umetnuti i micro SD karticu kojom se može proširiti memorija do dodatnih 128 GB. Svako nam je drago vidjeti da se micro SD kartice vraćaju na uređaje!
Što se performansi tiče, one su kao što je i očekivano – vrhunske. Tijekom rada s uređajem nismo naišli na bilo kakva usporenja ili trzanja, a cjelokupni OS radi jako fluidno.
Povezivost
LTE do 150 Mbps, naravno 3G, svi WiFi protokoli (a,b,g,n, ac), Bluetooth 4.0 sa Low Energy profilom, DLNA, MHL I NFC su svi podržani.

 

Kvaliteta poziva

Iako o ovoj temi nemamo posebno naviku odvojeno pisati, osjetili smo potrebu postaviti ovaj odjeljak u testu Z2. A razlog tome je zvuk u slušalici koji je na Z2 dosta loš, odnosno pozivatelj zvuči neprirodno zbog nedostatka nižih frekvencija. Čime je ukupni dojam kvalitete razgovora na niskom nivou. Pozitivna strana je u tome što je zvučnik dosta glasa, a i na najvećim razinama glasnoće ne dolazi do izobličenja zvuka. Mikrofon na dnu uređaja je također dobre kvalitete, pa se sugovornici nisu žalili na kvalitetu glasa.

Screenshot_2014-05-18-20-19-45

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT