Sony Xperia Z2 – Recenzija

Kamera

Kao i prethodnik, Sony Z2 se može pohvaliti 20.7 megapikselnom kamerom koja ima G leće. Ono što prvo treba istaknuti je svakako veličina senzora koja je kod Z2 ½.3” koji je veći od ostatka konkurencije. Appleov iPhone i HTC-ov One M8 ima senzor veličine 1/3”, Galaxy S5 ½.6” dok je Nokia 1020 ipak izvan konkurencije sa senzorom veličine 1/1.5”. Zbog toga Xperia Z2 ima piksel veličine 1.1 mikro metara. Otvor blende iznosi f/2.0 čime je u teoriji omogućeno puno bolje fotografiranje u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a uz to treba napomenuti da Z2 ima i širokokutnu leću od 27 mm čime će široke scene stati na fotografije.

Aplikacija kamere

Kameru je moguće pokrenuti dugim pritiskom na dvostepenu tipku okidanja. Nakon pokretanja dočekuje nas poznato sučelje koje je podijeljeno na lijevu i desnu stranu. Na lijevoj se nalazi ikonica za upravljanje blicem, ikonica za zamjenu prednje i stražnje kamere te ikonica za ulazak u opcije. Na desnoj se nalazi velika tipka okidača ispod koje je i tipka za pokretanje video snimanja. Iznad se nalazi zadnje snimljena fotografija, a na dnu desne strane kotačić za ulazak u razne modove snimanja.

Screenshot_2014-05-18-17-37-07 Screenshot_2014-05-18-17-37-52
Od modova su dostupni ručno snimanje (omogućuje prilagodbu ISO vrijednosti, upravljanje s tipom fokusa, balansa bijelog i korekcije osvjetljenja), 4K videozapis koji omogućuje snimanje video zapisa u 4 puta većoj rezoluciji od 1080p HD-a, timeshift video, zamagljivanje pozadine, dodatni efekti i info eye.

Screenshot_2014-05-18-17-38-25 Screenshot_2014-05-18-17-38-20
Od ovih modova bi istaknuo zamagljivanje pozadine koji na softverski način radi sličnu stvar kao i dodatna kamera kod HTC-a M8. Odnosno, omogućuje da odaberete objekt na fotografiji koji će biti u fokusu, a ostatak fotografije postaje zamućen. Naravno da ovo ne radi na razini kao kod M8, jer je kod njega moguće odabrati i dio fotografije koji u trenutku snimanja nije uopće bio u fokusu, što kod Z2 nije slučaj. Ali za neka igranja sa snimljenim fotografijama će i ovaj efekt poslužiti svrsi.

Screenshot_2014-05-18-17-38-10 Screenshot_2014-05-18-17-38-00
Većina proizvođača u svoje top uređaje pokuša ugraditi neki wow faktor koji bi ga barem trebao pokušati izdvojiti od konkurencije. Kod M8 je to druga, odnosno treća kamera, kod Galaxya S5 senzor otkucaja srca, a kod Z2 bi to trebalo biti 4K snimanje. Iako to nije ekskluzivna osobina ovog modela svakako je zanimljiva.
4K snimanje se pokreće odabirom odgovarajućeg moda u opcijama kamere, a sučelje je u potpunosti jednako kao i kod snimanja u običnom video modu. Ono što je primjetno kod snimanja 4K je brzo grijanje uređaja, a na koncertu kojeg sam pokušao snimiti uređaj se čak htio ugasiti kako bi se interna temperatura smanjila, i to nakon svega 2 minute snimanja. Pregrijavanje u ovom modu je poznati problem na kojem Sony radi, pa će se stvar popraviti nakon prve sljedeće nadogradnje.
Obzirom na to da mi nije dostupna oprema koja može reproducirati puni 4K video, krajnji rezultat ne mogu provjeriti u prirodnom okruženju. No ono što je primjetno na običnom monitoru je to da video nije baš fluidan, ali to može biti i zbog lošije kombinacije procesora i grafičke kartice na računalu koji nisu u stanju obraditi toliki niz podataka u kratkom vremenu.

Testne fotografije i video

Primjer dnevnih fotografija

Primjer fotografija po noći

Fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja su ispale odlično. Količina detalja i reprodukcija boja je na zavidnoj razini, a u tamnijim dijelovima količina šuma nije prevelika. Ovo sve možemo zahvaliti Sonijevom senzoru koji je i u modelu Z1 u ovim dijelovima briljirao.

Ono što me negativno iznenadilo su fotografije po noći. Prvo – LED bljeskalica na poleđini uređaja je dosta slaba za bilo kakvo ozbiljnije osvjetljavanje predmeta izvan udaljenosti od metar i pol (što se da jadno vidjeti u noćnim fotografijama: DSC_0006 i DSC_0041), a i obzirom na sporu brzinu okidača u slučaju da nemate potpuno mirnu ruku većina će fotografija ispasti barem malo zamućena.

Detaljnije o kameri i dodatna analiza fotografija će uslijediti u usporedbi s modelom Z1.

Video isječak po danu

Video isječak po noći + snimka koncerta

Treba napomenuti da sa Z2 ćete teško snimiti dobar video nekog koncerta. Problem nije u kvaliteti slike koja je na zadovoljavajućem nivou, već u zvuku koji je zbog velikih glasnoća izobličen. Šteta je da Sony kao i većina konkurencije nije ugradio barem softversko limitiranje glasnoće kojom bi se omogućilo kvalitetno snimanje i audio zvuka.

Zaključak i usporedba s konkurencijom

Sony Xperia Z2 je svakako bolji uređaj od Z1 – odlikuje se najnovijim hardverom, puno boljim ekranom i nešto unaprijeđenom kamerom. Treba istaknuti da ta unaprijeđenja nisu na hardverskom nivou, već više kroz optimizaciju algoritama za obradu slike. Kad smo već kod kamere, treba istaknuti da nas je 4K snimanje pomalo razočaralo, zbog čestog pregrijavanja uređaja i potrebe za isključenjem aplikacije kamere kako bi se uređaj ohladio. No, svakako će ovaj problem Sony riješiti nekom od budućih nadogradnji softvera pa se nadamo da će ovaj segment uređaja također zasjati u punom sjaju.
U današnje vrijeme je uistinu jako teško usporediti sve vodeće modele mobitela i reći koji je apsolutno bolji. Svi se odlikuju vrhunskim hardverom, pa u direktnoj usporedbi sa ostalim perjanicama treba reći da se Sony baš kao i HTC M8 odlikuje vrhunskom izradom i unificiranim dizajnom koji donosi dašak luksuza. Xperia Z2 i Galaxy S5 su bolji u odnosu na M8 po pitanju IP 58 certifikata, odnosno nude mogućnost uranjanja mobitela u vodu. Samsung Galaxy S5 je pak bolji od oba po pitanju baterije, jer nudi mogućnost zamjene iste što nije samo važno u slučaju da vam tokom dana iscuri baterija, a nemate punjač, već i zbog toga što se s mjesecima uporabe smanjuje kapacitet baterije, pa zamjena nakon nekog vremena svakako dobro dođe.

Xperia Z2 po pitanju autonomije svakako vodi u ovom troboju, jer se od sva tri testirana uređaja ističe nešto duljim trajanjem baterije.
Samsung pak za razliku od dvojca pati od mantre o lošem dizajnu i nekvalitetnoj plastici koja škripucka. Obzirom da sam S5 imao za potrebe testiranja kamere, mogu potvrditi da se uistinu na jači pritisak stražnje strane uređaja čuje lagano pucketanje, što zabrinjava ako uzmemo u obzir da je testni primjerak mobitela bio star svega koji tjedan. Ali, Galaxy S5 se može pohvaliti boljom kamerom u odnosu na dva konkurenta, dok je kamera Z2 bolja u odnosu na M8.
Na koncu, odabir mobitela će se svesti na osobne preference oko dizajna i eventualnog odabira materijala – plastike, stakla ili metala. Ostatak je “tu negdje” i koji god da odaberete od mobitela više klase – sigurno nećete pogriješiti u odabiru. A ako bi me netko direktno pitao jel bi preporučio kupovinu Z2 – to bi bez imalo razmišljanja i učinio.

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT