Testiramo: iPhone 6

iPhone 6 testiramo

Dopuna: gotova je i recenzija iPhone 6.

Vidjeli smo da je iPhone 6 nedavno neslužbeno stigao u ponudu nekih domaćih trgovaca i to po prilično paprenim cijenama, ali je zato 100% službeno stigao u redakciju Mob.hr-a na iscrpno testiranje i to iz Njemačke. Deutschland über alles. Najprije pokušajmo razjasniti zašto su cijene kod domaćih trgovaca tako visoke, a u SAD i ostalim zemljama EU sasvim normalne, ma što to značilo.

Razlog prije svega leži u činjenici što se Hrvatska još uvijek ne nalazi na službenom popisu zemalja u kojima Apple trenutno prodaje iPhone 6 i iPhone 6 Plus. To znači da se trgovci moraju snalaziti na razne načine i robu nabavljati neslužbenim kanalima i preko “druge ruke”. Samim time im je nabavna cijena veća nego na tržištima gdje se prodaja odvija službeno.

iPhone 6 test

Drugi i ne manji važan razlog jesu i veće marže domaćih trgovaca, a takva je praksa prisutna još od ranih devedestih. Ne treba zaboraviti ni to da smo malo tržište i da naši trgovci i operateri općenito nemaju iste uvjete nabave kao oni na većim i uređenim tržištima poput njemačkog, a to također utječe na krajnju cijenu proizvoda. Ovdje treba dodati i faktor “novi iPhone”, što samo po sebi ne treba previše obrazlagati. Svatko tko je u mogućnosti, iskoristit će opće ludilo i pokušati što više zaraditi na prodaji ili preprodaji ovog gadgeta. Na kraju dodajmo i najveći PDV u EU i imamo formulu nerazumno skupog iPhonea.

IMG_0395

IMG_0396

IMG_0397

Ako ste “napaljeni” na novi iPhone, vjerojatno vam je teško čekati ponudu operatera koji će svakako ponuditi niže i razumnije cijene, naravno, ukoliko se nađete u nekoj od ponuđenih tarifa. Zato vam savjetujemo da ipak malo pričekate, a kad Hrvatska bude na službenom Appleovom popisu zemalja u kojima se prodaje iPhone 6, za očekivati je da i trgovci spuste svoje cijene.

E sad, kakav je novi iPhone? Prvi dojmovi? Moram priznati da nisam najsretniji što je naš iPhone 6 stigao u zlaćanoj boji jer je, iskreno, kišasta. Naravno, ovo je moj subjektivni stav, ali sam uvjeren da bijeli i tamno sivi puno bolje izgledaju. Bijela površina s prednje strane je još koliko-toliko prihvatljiva, ali zlaćani rub ju definitivno kvari.

Uređaj sam po sebi izgleda dosta elegantno i već na prvi pogled se primijeti njegova iznimna tankoća. S obzirom da je u odnosu na lanjski iPhone 5s narastao, od njega je i malo teži, no opet ne pretjerano.

Sad ću opet izraziti jedan osobni stav: napokon iPhone normalne veličine. Dakle, Apple je napokon podlegao pritiscima tržišta i zahtjevima kupaca, te proizveo uređaj veličine 4,7 inča. S druge strane, Apple nije pokazao velik napredak kad je u pitanju odnos kućišta i iskoristive zaslonske površine, jer je 4,7-iPhone otprilike iste veličine kao većina novijih 5-inčnih Androida.

IMG_0400

IMG_0401

IMG_0404

Ono što također odmah upada u oko je kamera koja strši. Kad uređaj polegnete na ravnu površinu, leća kamere sa svojim rubom je izložena oštećenjima puno više nego prije i kod većine konkurentskih uređaja, zato bi ovoga puta potražnja za bumperima, futrolama i zaštitnim maskama mogla biti puno veća nego prethodnih godina.

IMG_0004 IMG_0005

Naš testni primjerak ima 16 GB interne memorije što je u današnje vrijeme bezobrazno malo, pogotovo na uređajima poput ovog, koji ne nude mogućnost korištenja memorijskih kartica ni vanjske USB memorije. Dakle, osuđeni ste na ovih 16 GB od kojih je stvarno iskoristivo nekih 12. Dodatno iritira politika ponude gdje je sljedeći model tek onaj sa 64 GB prostora, dok je 32 GB model preskočen. Dakle, ako želite malo više prostora (32 GB bi recimo bio minimum), Apple vas tjera na kupite i ono što vam praktički ne treba, tj. 64 GB koje inače naplaćuje kao suho zlato.

Bilo kako bilo, novi iPhone je tu i mi ćemo se s njime družiti neko vrijeme i sve dobre osobine tek trebao otkriti. Detaljna recenzija slijedi uskoro, a usporedit ćemo ga i nekim konkurentskim uređajima poput Sonyja Xperije Z3 Compact i Samsunga Galaxy Alpha, koji bi nam također uskoro trebali stići. Očekujte i posebne uspredne testove kamere što će vejrojatno zanimati najširi spektar čitatelja. Ukoliko imate pitanja, stojim na raspolaganju.

IMG_0386

IMG_0391

IMG_0392

IMG_0393

IMG_0406

IMG_0410

Prve fotografije načinjenje iPhoneom 6:

Vani:

IMG_0003

Unutarnji prostor:

IMG_0001

Mrak, bljeskalica:

IMG_0002

 

Galerija s fotografijama pune rezolucije nalazi se ispod i bit će nadopunjavana tijekom testiranja: 

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT