Testiramo: Samsung Galaxy A5 (2016) i Galaxy A3 (2016)

Testiramo Samsung Galaxy A3 A5 2016

Iz Samsunga su nam na test upravo stigla dva njihova najnovija uređaja, i to modeli iz serije Galaxy A za 2016. godinu. Prvi na redu je Galaxy A5, uz kojeg sada moramo naznačiti da se radi o modelu sa 2016. godinu, a isto vrijedi i za model Galaxy A3.

Ova uređaja izravni su nasljednici Galaxyja A3 i A5, koje smo recenzirali prije točno godinu dana. Oni su tada predstavljali dizajnerski zaokret u srednjem cjenovnom rangu jer su stigli u metalnom kućištu. Naime, do tada je većina Samsungovih Smartfona bila izrađena u kućištu od plastike.

IMG_5617 copy

Ipak, za razliku od lanjskih, Galaxy A modeli za 2016. godinu stižu još profinjeniji. Naime, metal na stražnjem dijelu sada je presvučen Gorilla Glass 4 slojem. Ovo uređajima zaista daje dodatni premium ton i sada u velikoj mjeri nalikuju na perjanicu Galaxy S6. Naravno, staklo na poleđini možemo smatrati i nedostatkom s obzirom da je to još jedan dio podložan lakom lomljenju. Isto tako je vidljivo da je više pažnje posvećeno okviru, koji je sada manje oštar, pa uređaji općenito ugodnije leže u ruci. Dakle, iako i dalje izgledaju slično, novi Galaxy A modeli prilično se razlikuju od lanjskih, a treba reći da su cijene ove godine u startu prihvatljivije nego što je to bio slučaj lani. Tako novi Galaxy A5 možete nabaviti već za cca 3300 kuna, a A3 za 2500.

Oba uređaja imaju Super AMOLED zaslone, koji već na prvi pogled ostavljaju izvrstan dojam.

Naš testni Galaxy A5 je pokretan Exynos 7580 procesorom (postoji i Snapdragon 615 verzija) na taktu 1,6 GHz, dok je količina RAM-a ostala 2 GB. Interna memorija je zadržana na 16 GB, a ostao je i utor za microSD memorijske kartice. Zaslon je s 5 narastao na 5,2 inča, što je utjecalo i na ukupno povećanje u sve tri dimenzije. 13 MP kamera sada dolazi s f/1,9 otvorom blende, dok je kapacitet baterije narastao na respektabilnih 2900 mAh. Kako se ova baterija ponaša u praksi, vidjet ćemo kroz sljedećih nekoliko dana.

IMG_5586 copy

Novi A3 sada dolazi s 4,7” zaslonom, testni primjerak pokreće isti procesor kao A5, ali uz nešto niži takt (1,5 GHz). Količina RAM-a iznosi pomalo neozbiljnih 1,5 GB, no tijekom testiranja vidjet ćemo kako uređaj funkcionira i kakve performanse postiže. I ovdje imamo 16 GB interne memorije te utor za memorijske kartice. I ovaj model ima 13 MP kameru s f/1.9 otvorom blende, dok baterija ima kapacitet 2300 mAh, dakle isto kao prošlogodišnji A5.

O svemu ovome, ali puno detaljnije čitajte u recenzijama obaju modela u sljedećih desetak dana. Ukoliko imate pitanja, postavite ih u komentarima do kraja ovog tjedna, a ovaj će članak u međuvremenu biti nadopunjen fotografijama i dodatnim informacijama.

Primjeri fotografija

Samsung Galaxy A3 (2016)

 

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]