ThL 4400 - Recenzija

ThL 4400

Već godinama negodujemo i gunđamo zbog slabih baterija, tj. autonomije smartfona koja se kod većine novijih modela svela na jedan dan korištenja. Baterije same po sebi nisu toliko slabe, odnosno kapacitet im nije toliko mali, koliko je porasla potrošnja zbog često nepotrebnog nabrijavanja hardvera, ali i imperativa dizajna koji utječe na konstantno smanjivanje debljine kućišta.

Da nije sve tako crno, svjedočili smo ovih dana, tj. od kad na testu imamo ThL 4400. Ovaj kineski proizvođač je jedan od rijetkih koji je napokon i ovom problemu poklonio nešto veću pažnju i na tržište izbacio 5-inčni smartfon s baterijom kapaciteta čak 4400 mAh. U međuvremenu je ova kompanija predstavila i model s punih 5000 mAh, a da ukupni gabariti uređaja ne prelaze uobičajene okvire, no o njemu ćemo kad nam stigne u ruke.

Kako se ThL 4400 proveo na našem testu i kakve je dojmove ostavio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 144,9 x 72,4 x 8,9  mm

Masa: 158 grama

Zaslon: 5,0″ IPS LCD, 1280 x 720, 293 ppi

SoC: MediaTek MT6582

CPU: 4x Cortex-A7 1,3 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 4 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB on-the-go

3G: HSPA+

4G: -

Dual SIM

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 8 MP/1080p

Prednja kamera: 5 MP

Baterija: 4400 mAh

Cijena: 1499,00 kn

Info: Chipoteka

Prednosti


Impresivna autonomija

Zaslon s Gorilla Glass 3 zaštitnim slojem

USB OTG adapter u prodajnom pakiranju

Cijena

Nedostaci


Relativno mala interna memorija

Ne podržava 3G na spektru od 900 MHz

Dizajn, kućište i zaslon
I do sada smo imali prilike kupovati baterije većeg kapaciteta za postojeće modele smartfona, ali su one u pravilu dolazile u kompletu s posebnim poklopcem, što je na kraju rezultiralo povećim ukupnim gabaritima. Debljina ovog uređaja iznosi sasvim normalnih 8,9 mm i kao takav normalno leži u ruci i u džepovima, baš kao i drugi 5-inčni modeli.

Tajna očito leži u preraspodjeli prostora unutar kućišta, gdje je većina komponenti “stisnuta” u gornji dio, čime se osigurao maksimum za bateriju koja je morala fizički narasti.

Sam oblik i dizajn uređaja su klasika. Jednostavne ravne i simetrične linije odgovarat će većini kupaca. Kućište se ne može podičiti visokokvalitetnom plastikom, ali se neće ni posramiti. Ukupna kvaliteta izrade kućišta je solidna i nema naznaka da bi se u doglednom vremenu moglo pojaviti škripanje ili šuškanje.

Zaslon je izrađen u IPS tehnologiji, što sada polako postaje standard i u nižem cjenovnom razredu u kojem se nalazi i ovaj uređaj. Kutovi vidljivosti su na razini koja se od ove tehonolgije i očekuje, što vrijedi i za preciznost i odaziv. Rezolucija iznosi 1280 x 720 točaka, što na dijagonali od 5 inča daje gustoću od vrlo visokih 293 ppi, pri kojoj će tek rijetki uspjeti izolirati pojedini piksel.

Možda najzanimljivji detalj na ovom zaslonu je Gorilla Glass 3 zaštitni sloj protiv grebanja, kojeg u ovom cjenovnom razredu baš i ne viđamo.

Hardver i povezivanje


ThL 4400 pokretan je MediaTekovim MT6582 SoC-om u kojem na taktu od 1,3 Ghz kucaju četiri Cortex-A7 jezgre zajedno s Mali-400 grafičkim koprocesorom, dok količina RAM-a iznosi 1 GB. Ovo je često viđena konfiguracija kod niskobudžetnih uređaja i do sada je pokazala izvrstan omjer performansi i štedljivosti.

Interna memorija iznosi 4 GB, ali je korisniku dostupno oko 2,7 GB, od čega 1 GB na primarnoj, a 1,3 GB na sekundarnoj particiji. Tu je i utor za microSD memorijske kartice, a podržane su one do 32 GB kapaciteta.

Uređaj sadrži dva utora za SIM kartice i podržava rad na 2G i 3G mrežama. Ipak, 3G radi samo na 2100 MHz, dok spektar od 900 MHz nije podržan, što znači da u pojedinim ruralnim područjima 3G neće raditi. Operateri još uvijek kriju podatke o lokaciji ovih baznih stanica, tako da ne možemo reći o kojim se područjima konkretno radi.

Kad je povezivanje u pitanju, podržani su uobičajeni standardi: WiFi, WiFi hotspot, WiFi direct, Bluetooth, A-GPS i USB on-the-go. Ovaj potonji protokol je potpomognut i mini adapterom koji micro USB utor na uređaju pretvara u standardni USB 2.0 priključak, a nalazi se u prodajnom paketu.

Kvaliteta poziva je zadovoljavajuća iako će najviše ovisiti o stanju mreže. Zvuk u slušalici možemo svrstati u prosjek, a isto  vrijedi i za jakost vanjskog zvučnika.

Softver i sučelje


Screenshot_2014-06-23-15-02-31 Screenshot_2014-06-27-19-07-26 Screenshot_2014-06-27-19-07-51 Screenshot_2014-06-27-19-07-58 Screenshot_2014-06-27-19-08-14 Screenshot_2014-06-27-19-09-03

Operativni sustav na kojem ThL 4400 temeljen je Android 4.2.2, kao i kod većine kineskih uređaja koji su pokretani MediaTekovim procesorima. U međuvremenu je MediaTek za svoje procesore odobrio nadogradnju na Android 4.4 KitKat pa se nadamo da će ju i ThL uskoro omogućiti za svoje uređaje.

Sučelje je u odnosu na AOSP (čisti) Android donekle izmijenjeno, s posebno prilagođenim i jednoobraznim ikonicama koje će vas u početku malo zbunjivati. Čak i ikonice novih aplikacija koje instalirate dobiju “podlogu” kako bi izgledale unifiormirano. Naravno, kao i kod svakog Androida imate punu slobodu instalacije alternativnog launchera koji će ponuditi uobičajene ikonice na koje smo više-manje svi navikli.

Sučelje je općenito brzo i fluidono, tj. na razini većine Androida pogonjenih novijim generacijama procesora, tako da s te strane nemamo prigovora.

Kad su aplikacije u pitanju, svakako treba spomenuti Adobe Flash Player koji dolazi već instaliran na uređaj. Za multimedijski sadržaj zadužena je standardna galerija, kao i video player koji podržava širok spektar codeca. Ako po tom pitanju naiđete na bilo kakav problem, iz Google Play trgovine instalirajte neki od alternativnih playera (Mobo, BS Player…).

ThL 4400 sadrži i jednu novost pod nazivom “Float apps” ili plutajuće apliakcije. Ukoliko je ova funkcija u postavkama omogućena, na svim zaslonima ćete moći koristiti svojevrsne male aplikacije koje plutaju iznad sadržaja. Nešto slično smo već vidjeli na uređajima drugih proizvođača, a ovo je najsličnije LG-evoj verziji. Dostupne su četiri aplikacije i to Video Player, Glazba, Kalkulator i diktafon.

Kamera


ThL 4400 pripadnik je novije generacije Kineza koji sadrže kvalitetnije module i softver kamere i kao razultat dobili smo osjetno bolje fotografije od onih na koje smo navikli prošle godine. ThL 4400 tako dolazi s 8 MP senzorom i LED bljeskalicom, a softver nudi standardne mogućnosti postavljanja parametara i izbora načina snimanja, dok bljeskalica solidno osvjetljenje predmete u mraku.

Fotografije na danjem svjetlu imaju visoku razinu kvalitete, minimum šuma i prilično veliku oštrinu koja opet može ovisiti o načinu fokusiranja. U ambijentu s umjetnim osvjetljenjem kvaliteta pada minimalno i to ne ispod očekivane razine, što također treba pohvaliti. U potpunom mraku relativno snažna bljeskalica osigurava solidnu razinu oštrine i i količine detalja pa možemo zaključiti da je kamera općenito ispunila očekivanja, a s obzirom na cjenovni razred u kojem se uređaj nalazi, čak ih je i nadmašila.

Primjeri fotografija:

columns="4"

Primjer 1080p videa:1080p video također treba pohvaliti jer je vrlo dobar kad u obzir uzmemo cijenu uređaja, iako nije izravno usporediv s onim snimljenim skupljim modelima s jačim procesorima.

Baterija


Evo nas u dijelu teksta koji većina vas vjerojatno najviše iščekuje. Nevjerojatnih 4400 mAh u 5-inčnom uređaju zvuči zaista impresivno. Sama brojka obećava puno, ni rezultat nije iznevjerio.

Uređaj sam nekih desetak dana koristio umjesto svog Notea 3 s baterijom od 3200 mAh i napravio jednu kratku usporedbu iskustva s njim. Iako uređaji sami po sebi nisu izravno usporedivi, uvjeti prilikom testiranja su bili praktički isti: stalna veza s internetom (kombinirano WiFi 3G), sinkronizacija 4 mailboxa, Hangouts i Twitter.

Dakle, na Noteu 3 mi baterija tijekom prosječnog radnog dana potraje više od ujutro do navečer. Ujutro ga skinem s punjača i navečer oko 23h indikator u pravilu pokazuje oko 30%. Ako je korištenje tog dana bilo intezivnije, već oko 20h će razina baterije pasti na ispod 30, da bi do 23:00 pala na 19%. U danima kada uređaj koristim manje intezivno i ako ga navečer ne priključim na punjač, na ovih 30% će pasti negdje sljedeći dan oko podne.

E sad, koristeći se ThL-om 4400 na otprilike isti način, u prvom slučaju (prosječan intenzitet korištenja) indikator baterije je oko 23h navečer još uvijek pokazivao 68%. Po noći ga nisam punio, da bi do ujutro u 7:00 razina baterije pala na 65%, dakle za samo 3 postotna boda. Istim intenzitetom sam ga nastavio koristiti i sljedeći dan i u 23h tog sljedećeg dana razina je pala na 31%.

Znači, u ovom slučaju je ThL 4400 imao otprilike dvostruko veću autonomiju od Notea 3.

U drugom slučaju, tj. prilikom intezivnijeg korištenja, razina baterije je u 20:00 iznosila 69%, a u 23:00 je pala na 60%. Do ujutro u 7:00 razina se spustila na 46%. Istim inteznitetom sam uređaj nastavio koristiti i sljedeći dan, da bi inidikator oko 19:00 pokazao 19% kapaciteta.

U manje intezivnom načinu korištenja, tj kada bi mi baterija na Noteu 3 inače potrajala malo manje od dva dana, ThL 4400 bi izdržao i nešto više od tri dana.

Treba imati na umu da se ovo testiranje temelji na paušalnim podacima i subjektivnim dojmovima, te da se iskustva mogu razlikovati, ovisno o navikama korisnika, ali i stanju mrežne infrastrukture koje je često vezano i uz mikrolokaciju (udaljenost baznih stanica, routera, jačina signala itd.). Isto tako, Note 3 slovi kao prilično izdržljiv uređaj kad je autonomija Androida u pitanju, a ThL 4400 s druge strane ima manju rezoluciju zaslona i štedljiviji procesor.

U svakom slučaju, s baterijom ThL-a 4400 nikako neće biti razočarani, jer će vam pružiti autonomiju između dva i tri dana dana, u nekim slučajevima i četiri, ovisno o vašim navikama i potrebama. Treba reći da je ovo svojevrstan rekord u svijetu Androida, barem kad je u pitanju standardna baterija i uređaj normalnih dimenzija.

Zaključak


ThL 4400 očito nije samo “još jedan Kinez”. Uz nisku cijenu koja iznosi 1499,00 kuna, nudi solidan hardver, vrlo dobru kameru za svoj cjenovni razred i definitivno najbolju autonomiju u svijetu Android do sada, a sve zbog baterije velikog kapaciteta koja je uspjela stati u kućište civilnih dimenzija.

Uređaj kao takav je namijenjen prosječno zahtjevnim korisnicima kad su performanse u pitanju i naravno, najzahtjevnijima kad govorimo o autonomiji.